Säkerhetskopiering och synkronisering av ditt bibliotek

Skapa en säkerhetskopia av biblioteket

Du bör då och då göra en säkerhetskopia av ditt EndNote-bibliotek, ett så kallat komprimerat bibliotek, ifall någonting skulle hända med din dator. Samma sak gäller innan du eventuellt får en ny version av EndNote installerad på din dator.

För att skapa en kopia gå till File > Compressed Library (.enlx). En dialogruta dyker upp. Klicka på Next och spara filen (.enlx). Du kan spara filen var du vill, inklusive på en molntjänst, och helst på en annan plats än där du sparat ditt aktiva bibliotek. Förslagsvis väljer du dagens datum som filnamn så du enkelt kan hitta bland dina säkerhetskopior.

Notera att säkerhetskopian motsvarar ditt bibliotek så som det såg ut vid tidpunkten då du skapade kopian. Eventuella ändringar i det aktiva biblioteket efter det finns inte med i kopian, så du rekommenderas att göra nya säkerhetskopior regelbundet.

Synkronisera ditt bibliotek med EndNote web

Genom att skapa ett konto i EndNotes webbaserade variant, EndNote Web, kan du synkronisera ditt bibliotek och nå det också på en dator utan EndNote-klienten installerad. Om du har haft en version av EndNote innan nuvarande version 21 så hade du kanske ett konto på EndNote Online. Du använder samma inloggningsuppgifter som du haft på EndNote Online på EndNote Web.

För att skapa ett konto till EndNote Web, klicka på Edit > Preferences i EndNote-programmet. En dialogruta öppnas. Klicka på Sync i dialogrutans verktygsfält till vänster, och sedan på knappen Enable Sync. Om du redan har ett konto i EndNote Web så kan du sen ange de inloggningsuppgifterna. Då kopplas ditt befintliga konto ihop med ditt bibliotek. Om du inte har ett konto klickar du istället på Sign up. Skapa ditt konto och se sen till att rätt inloggningsuppgifter är inlagda i EndNote under Edit > Preferences > Sync.

Förinställningen i EndNote är att synkronisering sker automatiskt, men för säkerhets skull rekommenderas du att alltid synka ditt bibliotek innan du avslutar. Detta gör du genom att klicka på synkroniserings-ikonen i EndNotes vänstermeny, och sen välja Sync now. När du synkroniserar ditt EndNote-bibliotek med EndNote Web så följer alla referenser med, likaså dina grupper. Du kan alltså nå dina referenser från alla datorer med internetuppkoppling om du loggar in i ditt konto på https://web.endnote.com/

Notera att EndNote Web är en synkroniserad kopia och inte en egentlig backup. Du gör en riktig backup av ditt EndNote-bibliotek genom att skapa en säkerhetskopia.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
14 november 2023