Programbeskrivning

Människovärde Och Delaktighet (MOD) – om villkor och rättigheter för personer med funktionsnedsättning - ett femårigt forskningsprogram


  • 1. Syfte och målsättning

Utvärderingar och samstämmiga erfarenheter inom funktionshinderrörelsen och bland funktionshinderforskare pekar på att behoven av vetenskaplig kunskap inom funktionshinderområdet är stora. Det gäller särskilt samhällsvetenskapliga perspektiv eftersom forskning med medicinska och psykologiska perspektiv på funktionsnedsättningar är bättre tillgodosedda än socialvetenskaplig forskning med funktionshinderperspektiv. Samhällsvetenskapliga studier om samspelet mellan individer med funktionsnedsättning och omgivningen i bred bemärkelse kan bidra till kunskaper om vardagsliv, villkor och rättigheter som kan använda för att minska funktionshinderskapande processer och förbättra levnadsvillkoren för personer med funktionsnedsättning.

Det övergripande syftet med MOD-forskningsprogrammet är att bidra med kunskaper som kan användas för att öka den sociala inkluderingen och delaktigheten i samhället för personer med funktionsnedsättning, med särskild inriktning på rörelsehinder. Detta sker framför allt genom forskningsprojekt som kan bidra till att den vetenskapliga evidensen för praxis och politik inom funktionshinderområdet stärks, men också genom utbildningsinsatser och kunskapsförmedling. Betydelsefulla utgångspunkter för forskningen i MOD-programmet är dels en tvärvetenskaplig ambition så att frågeställningar och problem belyses och förstås utifrån den helhetsbild som komplexiteten inom funktionshinderområdet kräver, dels att personer med funktionsnedsättning inkluderas i forskningsprocessen så att forskningsfrågor blir adekvata samt resultat tillgängliga för de berörda. MOD-forskningsprogrammet pågår under år 2022–2026.

  • 2. Planerade aktiviteter inom programmet

2.1 Forskningsprojekt
MOD-programmet omfattar ett antal forskningsprojekt som fokuserar på olika aspekter av villkoren för att leva med funktionsnedsättning i Sverige idag. Projekten bedrivs av forskare Institutionen för Socialt Arbete (ISA) vid Marie Cederschiöld högskola, i samarbete med forskare från skolans övriga institutioner. Forskningen i MOD-programmet bedrivs av professorer, docenter, postdoktorer, fil dr samt doktorander. MOD-programmet består av ett flertal forskningsprojekt med funktionshinderteman som undersöker:

  • Kommunala riktlinjer för LSS-insatser
  • Erfarenhet av att bli företrädd av god man
  • Erfarenheter av individuellt stöds betydelse för delaktighet
  • Implementering och tillämpning av arbetssättet Active support i gruppbostäder
  • Analys av implementering av internationellt utvecklade metoder
  • Brukarinflytande i gruppbostad och daglig verksamhet
  • Utvärdering av hälsofrämjande och våldförebyggande program inom funktionshinderområdet
  • Effekter av covid-19 pandemin för personer med funktionsnedsättning
  • Vuxenblivande för personer med rörelsenedsättning
  • Villkoren för personer med cerebral pares
  • Psykisk ohälsa och rörelsehinder

2.2 Årligt seminarium
Inom ramen för programmet genomförs minst ett årligt seminarium där aktuell nationell och internationell forskning inom funktionshinderområdet presenteras och samhälls- och funktionshinderpolitiskt relevanta frågeställningar diskuteras. Under programperiodens sista år arrangeras en konferens med temat aktuell svensk funktionshinderforskning.

2.3 Antologi
Under programperioden arbetar programmets forskare med en antologi. Avsikten är att samlat presentera aktuell och relevant svensk funktionshinderforskning med särskilt fokus på programmets vetenskapliga bidrag.

2.4 Nationellt och internationellt samarbete
Programmet har stärkt och utvecklat forskningssamarbetet såväl nationellt som internationellt. Genom att bygga vidare på existerande forskningsnätverk, och vid behov initiera nya, kan kunskapsutbyten som gynnar både den svenska forskningen och praktiken vinnas och möjligheter till komparativa studier skapas. MOD-programmet bygger även på de nätverk och avtal som finns tillgängliga som Nordplus (Norden), Erasmus+ (Europa) och Minor Field Studies/Linnaeus-Palme för utvecklingsländer.

2.5 Förstärkning av inslag om funktionshinderfrågor i socionomutbildningen
Funktionshinderområdet är ett växande arbetsfält för socionomer. MOD-programmet bidrar till att Marie Cederschiöld högskolas tidigare förstärkning av utbildningsinslag med funktionshinderteman i socionomprogrammet stärks ytterligare.

2.6 Stipendie- och utbytesmöjligheter för studenter
För att stimulera studenter till att förlägga en del av sin utbildning utomlands och att inrikta den på funktionshinderområdet har stipendiemöjligheter utvecklats. Därutöver inrättas så kallade blixtstipendier för att möjliggöra kortare internationella studiebesök och samarbeten.

  • 3. Organisation

3.1 Organisatorisk hemvist och samarbetspartners
MOD-programmet bedrivs vid Institutionen för Socialt Arbete (ISA) vid Marie Cederschiöld högskola (tidigare Ersta Sköndal Bräcke högskola). Programmet utgör en central del i institutionens forskningsstrategi ”Socialt arbete för social rättvisa” som organiserar forskningen i två teman: 1) Kränkningar av värdighet och rättigheter och 2) Skapande och upprätthållande av delaktighet och rättigheter.

För att ytterligare stärka funktionshinderforskningen utvecklar MOD-programmet samarbeten inom högskolan med forskare vid Institutionen för Vårdvetenskap (IVV) samt vid Institutionen för Civilsamhälle och Religion (ICR) samt med de organisationer som utgör högskolans ägare.

3.2 Personal
MOD-programmet leds av en professor. I programgruppen ingår också ett tiotal forskare, som medverkar i de olika forskningsprojekt som utvecklas inom ramen för programmet. Inom ramen för programmet har en doktorandtjänst med inriktning rörelsehinder samt två postdoktorer med fokus på funktionshinderforskning inrättats.

Administration av programmet sköts i första hand inom ramen för institutionens/högskolans befintliga administration, men det är möjligt att för speciella aktiviteter tillskapa särskilda administrativa resurser.

  • 4. Intern och extern samverkan

Programansvarig professor ansvarar för en kontinuerlig dialog med Bidragsstiftelsen DHR kring MOD-programmets utveckling. En gång per år erhåller Bidragsstiftelsen DHR en skriftlig lägesrapport.

En särskild hemsida för forskningsprogrammet har tillskapats.

Det årliga seminariet utgör en central gemensam aktivitet för att inventera forskningsbehov och att sprida forskningsresultat inom funktionshinderområdet.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2 december 2024