Sivin-Surfare

Illustration: Tyra von Zweigbergk

Arbetspaket 3

Deltagare sökes till studie om ungas erfarenhet av familjerätten.

Är du eller någon du känner 15-21 år, med egna erfarenheter av föräldrar som har haft en tvist i familjerätten? Det kan ha handlat om vårdnad, umgänge, boende eller alltihop.

Hade dina föräldrar en konflikt där det förekom våld? Det kan ha varit fysiskt våld, som slag och knuffar, psykiskt våld som förnedrande språk, hot, kontroll eller andra former av våld i relationen.

Med den här studien vill vi ta reda på hur det blev för dig under och efter kontakten med familjerätten. Här får du information om projektet och om vad det innebär att delta.

Om du är intresserad av att delta eller vill veta mer om studien kan du kontakta Baharan Kazemi på email baharan.kazemi@mchs.se.

Vad är det för ett projekt och varför vill vi att du ska delta?

Vi söker deltagare i åldern 15-21 som har egna erfarenheter av våld i hemmet och kontakt med socialtjänstens familjerätt och/eller att föräldrarna haft en tvist i tingsrätten om vårdnad/boende/umgänge.

För att projektet ska representera hela befolkningen söker vi en bredd bland deltagare. Därför är vi intresserade av unga med olika ursprung, ekonomi och eventuella diagnoser.

Marie Cederschiöld högskola är forskningshuvudman över projektet. Med forskningshuvudman menas den organisation som är ansvarig för projektet. Forskningen är godkänd av Etikprövningsmyndigheten, diarienummer för prövningen hos Etikprövningsmyndigheten är 2024-00503-01.

Hur går projektet till?

​​Barns erfarenheter av familjerätt är ett viktigt ämne att skapa kunskap om, eftersom väldigt många barn är med om att föräldrarnas separation leder till kontakt med socialtjänstens familjerätt och även tingsrätten. Barn som har kontakt med familjerätten har också ofta erfarenheter av våld, antingen genom att själva ha varit utsatta eller att ha upplevt våld mellan sina föräldrar.

​En av frågorna som undersöks i det här projektet är hur barn som har varit med om att deras föräldrar haft en tvist i familjerätten, själva upplever att det blev efteråt. Alltså hur blev det för barnet att ha det upplägg kring vårdnad, boende och umgänge som familjerätten föreslog eller tingsrätten bestämde? För att undersöka om alla barn får tillgång till en jämlik process kommer också frågor om bakgrund att ställas, till exempel ålder, var man är född och om man har någon diagnos.

​För att ta reda på detta ska intervjuer göras med ungdomar och unga vuxna (15-21 år) som har egna erfarenheter av familjerättsliga processer och som har upplevt våld. Informationen som samlas in kommer att användas i ett utvecklingsprojekt i samarbete mellan Marie Cederschiöld högskola och socialtjänster i Stockholms län. Projektet kommer sedan att utvärderas. Allt som allt pågår studien 2024-2025.​

Socialtjänsten och tingsrätten är inte involverade i intervjustudien och kommer inte att ta del av det du berättar. Ditt deltagande kommer inte påverka din eller din familjs framtida möjligheter till stöd.

Det kostar ingenting att delta i studien.

En intervju tar ca 60 minuter och genomförs på en plats som vi tillsammans kommer överens om. Det kan vara i ett rum på universitetet, hemma hos dig eller på en annan plats som känns bra. Det du berättar i intervjun kan förhoppningsvis vara till hjälp för att andra barn som har kontakt med familjerätten ska få så bra stöd som möjligt.

Deltagandet är frivilligt

Att delta i studien är helt frivilligt. Det betyder att du kan välja att avsluta när du vill och att vi då inte får lov att använda det som du har berättat. Du kan också under intervjun välja att enbart svara på en del av frågorna. Du behöver aldrig förklara varför du inte vill svara på en fråga eller varför du vill avsluta ditt deltagande. Ett sätt att säga att du vill avsluta är att skicka ett email eller sms till ansvarig forskare (se nedan). Du kan också säga det muntligt vid kontakt.

Ansvariga för projektet

Ansvarig för projektet är ​professor Maria Eriksson (maria.eriksson@mchs.se) eller kontakta henne på telefon 076 63 65 031. Intervjuerna med barn och unga utförs av forskare Baharan Kazemi (baharan.kazemi@mchs.se ​0708274670)

baharan rund

Baharan Kazemi

Sidinformation

Senast uppdaterad:
26 juni 2024