Permanenta och unika identifikatorer

Förstoringsglas

Det finns författare som har samma namn och publikationer med snarlika titlar. Därför är identifikatorer som är både beständiga och unika en förutsättning för att göra vetenskapliga publikationer sökbara. Här nedan beskrivs några vanliga permanenta identifikatorer för digitala och fysiska publikationer och för personer.

Identifikatorer för publikationer

DOI står för Digital Object Identifier. En DOI är en unik alfanumerisk teckensträng med bokstäver, siffror och skiljetecken som kan se ut till exempel såhär: 10.1016/j.iheduc.2003.11.004 DOI är en typ av identifikator som ofta används för vetenskapliga publikationer, framför allt tidskriftsartiklar men även böcker och bokkapitel. En publikations DOI är unikt och du kan söka efter en publikation genom att klistra in dess DOI i ett sökverktyg som Google.

DOI fungerar som en beständig länk till publikationen, så även om URLen (vanligtvis en webbadress) till en publikation ändras så är dess DOI alltid detsamma. Det är utgivaren som ger dokumentet eller materialet dess DOI. Systemet bygger på en ISO-standard och hanteras av International DOI Foundation.

Om en artikel har DOI betyder det inte i sig att artikeln har god kvalitet utan det indikerar snarare att det förlag som publicerar tidskriften följer riktlinjer som uppmuntrar en slags ”best practice” inom vetenskaplig publicering. ”Best practice” inom vetenskaplig publicering handlar till exempel om att följa de så kallade FAIR-principerna, där permanenta identifikatorer som till exempel DOI spelar en viktig roll.

ISBN står för International Standard Book Number, och används för tryckta och digitaliserade böcker, kartor, broschyrer m.m. som är utgivna för allmän spridning. Det är en unik nummerföljd som kan se ut till exempel såhär: 9789198339734. Systemet bygger på en ISO-standard och hanteras i Sverige av Kungliga biblioteket. Det är förlaget/utgivaren av publikationen som ska ansöka om ISBN. ISBN är inte obligatoriskt men det underlättar identifieringen av en bok i butiker och på bibliotek.

ISSN står för International Standard Serial Number. Det är alltså motsvarande ISBN men för tryckta och elektroniska seriella publikationer utan bestämt slut som till exempel tidskrifter, dagstidningar och årsböcker. ISSN består av sju siffor med ett kontrolltecken som kan vara ett X, till exempel såhär: 1402-277X, och är knutet till en titel som är densamma nummer efter nummer. Systemet bygger på en ISO-standard och hanteras i Sverige av Kungliga biblioteket. ISSN är inte obligatoriskt men det underlättar identifieringen av en seriell resurs i butiker och på bibliotek.

URN:NBN står för Uniform Resource Name: National Bibliographic Number. Det är en unik och permanent identifikator för elektroniska resurser på internet och används exempelvis av organisationer som lärosäten. URN:NBN fungerar som en beständig länk till publikationen, så även om URLen (vanligtvis en webbadress) till en publikation ändras så är dess URN:NBN alltid detsamma. Denna standard är utvecklad av IETF (Internet Engineering Task Force) och i Sverige hanteras den av Kungliga biblioteket.

Varje post i DiVA har en URN:NBN, oberoende av vad för typ av publikation det handlar om. När man använder en permanent länk till en post i DiVA så är det just URN:NBN som används. Läs mer om permanenta länkar till DiVA nedan där QR-koder beskrivs.

Identifikatorer för personer

ORCID står för Open Researcher and Contributor ID. Det är ett internationellt register som skapades för att kunna hålla isär forskare med samma/liknande namn. ORCID skapades på initiativ av universitet, finansiärer och förlag/tidskrifter och det används både vid ansökningar och publicering. Många förlag och databaser använder ORCID i olika rutiner, och som enskild forskare har du även nytta av att ha ett ORCID när du har kontakt med forskningsfinansiärer.

Ett ORCID består av 16 siffror och kan till exempel se ut såhär: 0000-0002-7261-6643. Denna identifikator länkar samman en forskare (inklusive alla eventuella namnformer) med dennes publikationer samt nuvarande och tidigare affilieringar. Duväljer själv hur mycket av denna information som ska visas på din ORCID-sida.

Klicka här för att registrera dig direkt hos ORCID.

ResearcherID är ett unikt ID som används för att underlätta identifieringen av forskare i databasen Web of Science. ResearcherID kan användas för att markera vilka publikationer som du är författare till och för att analysera dina citeringar i Web of Science. Du kan använda dig av ditt ResearcherID för att importera en publikationslista från Web of Science till ORCID.

Google Scholar Citation Profile är en profil som används för att samla alla dina publikationer som listas hos Google Scholar. För att skapa en Google Scholar Citation Profile behöver du ha ett konto hos Google. När du har skapat profilen så uppdateras den automatiskt. Klicka här för att läsa mer på Google Scholar Citation hjälpsida.

tips

  • Du kan använda DOI för att skapa referenser i referenshanteringsprogrammet EndNote – eftersom DOI är unika så är det den enda information som behövs för att EndNote ska kunna skapa en full referens. Du börjar med att skapa en referens manuellt, väljer rätt Reference Type och lägger till DOI. Spara referensen. Sen högerklickar du på referensen i EndNote och väljer “Find reference Updates”.
  • En populär användning av permanenta identifikatorer är att skapa QR-koder. QR står för Quick Response och är en rutkod som går att läsa av med en mobilkamera (eller en app för avläsning av QR-koder) och som tar dig till en webbplats. Du hittar flera gratisverktyg för att skapa QR-koder genom att söka på till exempel “qr-kod generator”. Klistra in din permanenta länk och skapa QR-koden. Här nedan är till exempel QR-koden till en webbsida med alla avhandlingar skrivna vid Marie Cederschiöld högskola. Öppna den genom att rikta din mobilkamera mot qr-koden nedan:

Du kan till exempel använda en permanent länk till en publikation i DiVA och sätta på en affisch där du informerar om din forskning. Du hittar den permanenta länken till en DiVA-post genom att klicka på “Länk till posten” högst upp till höger:

Permament länk i DiVA

Sidinformation

Senast uppdaterad:
16 april 2024