Åsa Kneck
Institutionen för vårdvetenskap
Telefon: 076-636 51 55
E-post: asa.kneck@mchs.se
Arbetsområden
Åsa Kneck är legitimerad sjuksköterska med inriktning mot diabetesvård och arbetar som lektor och internationell koordinator på institutionen för vårdvetenskap på Marie Cedershiöld högskola. Framförallt undervisar hon på Sjuksköterskeprogrammet i termin 1 i kurser med vårdvetenskaplig teoribildning, i termin 3 i kursen om Ohälsa i välfärdssamhället och termin 4 i valbar kurs om Utsatthet och sårbarhet kopplat till migration samt i kursen Vårdande, förbättringskunskap och ledarskap. Undervisningsområden är vårdvetenskapliga teorier och begrepp, egenvård, sjuksköterskans pedagogiska funktion, den ojämlika hälsan, jämlik vård, vård till papperslösa, asylsökande och utsatta EU-medborgare samt mänskliga rättigheter.
Åsa har ett stort intresse för högskolepedagogiska frågor och har både grundläggande högskolepedagogisk utbildning och utbildning i nätbaserad undervisning. Under flera år hade Åsa uppdrag som pedagogisk utvecklare på institutionen. Sedan 2017 har Åsa haft uppdraget som internationell koordinator och i den rollen ombesörjer hon mobilitet för lärare och studenter på institutionensamt verkar för internationella kontakter med institutionens samarbetspartners i Norden, Europa och övriga världen. Uppdraget innefattar också att årligen arrangera Global Session med fokus på globala utmaningar för personal inom vård och socialt arbete.
AKTUELL FORSKNING
Åsa disputerade 2015 och avhandlingen har titeln Learning to live with diabetes as a lifelong process. I avhandlingen analyseras hur lärande processen i det dagliga livet sker för personer som diagnostiserad med diabetes (typ I eller II). Bland annat beskrivs mönster i lärandeprocessen över en treårs period genom en longitudinell studie. Efter avhandlingen fortsatte Åsa att fokusera frågor som rör stöd till egenvård bla genom ett e-hälsoprojekt på KI/LIME men också att utveckla metodfrågor kring analys av longitudinell kvalitativ data där Åsa är medlem i PRANSIT-gruppen, en skandinavisk vårdforsknigsgrupp med särskilt fokus på utveckling av kvalitativa metodfrågor. Efterhand har forskningen kommit att handla om olika aspekter av ojämlik hälsa och tillgång till vård samt fokus på fysisk aktivitet och sociala relationer. Begrepp som delaktighet, transition och sårbarhet är i fokus i flera av forskningsprojekten.
Pågående forskning
Åsa deltar i ett flertal projekt på högskolan:
Vård på lika villkor - i detta projekt fokuseras tillgång till vård och jämlik hälsa med fokus på utsatta grupper. Åsa är speciellt engagerad i delar som rör kvinnor i hemlöshet.
Hälsa och idrott åt alla – ett tvärvetenskapligt projekt som fokuserar deltagande i idrottsrörelsen med fokus på frågor som rör fysisk aktivet, sociala relationer, organisation och genus. I detta projekt är Åsa projektansvarig och tillsammans med docent Anders Kassman driver ett antal studier med olika typer av design.
Närståendes erfarenheter av bemötande och utanförskap vid vård av personer med komplexa vårdbehov - i detta projekt är Åsa främst aktiv i den del som rör närstående till personer med diabetes typ I.
Likheter mellan svensk och japansk sjukvård – i detta projekt fokuseras relationen mellan individers hälsa och delaktighet, och sjukvårdens organisation i de två länderna. Projektet görs i samarbete med Graduate School of Human Sciences, Osaka University.
Projekt
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Publikationer
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 25 september 2024