Att bli vuxen - Erfarenheten av övergången från ung till vuxen med rörelsehinder

Kunskapen om övergången till vuxenlivet för personer med rörelsehinder är begränsad

Forskningsprojektet ”Att bli vuxen – Erfarenheten av övergången från ung till vuxen med rörelsehinder” ska bidra till att öka kunskapen om vuxenlivet för personer med rörelsehinder utifrån deras egna erfarenheter.

Det är ett avhandlingsprojekt som genomförs av doktorand Caroline Andersz med stöd av professor Magnus Tideman och filosofie doktor Hélène Lagerlöf på Institutionen för socialvetenskap, Marie Cederschiöld högskola. Projektet finansieras av Bidragsstiftelsen DHR och högskolan.

Övergången från barn till vuxenlivet är en period som innebär många förändringar, oberoende om man har en funktionsnedsättning eller inte. Att leva med funktionsnedsättning bidrar med faktorer som kan göra övergången till vuxenlivet än mer komplex.
Kunskapen om övergången till vuxenlivet för personer med rörelsehinder är begränsad. Detta projekt fokuserar särskilt på barriärer och möjliggörare för en lyckad övergång till vuxenlivet enligt personer med rörelsehinder.

Projektets deltagare

I projektet kommer personer i åldrarna 15–50 år som har ett medfött eller tidigt förvärvat rörelsehinder, utan diagnos autism eller intellektuell funktionsnedsättning – intervjuas kring olika teman som rör vuxenblivande. Intervjuerna har både ett framåtblickande och tillbakablickande perspektiv.

Just nu pågår rekrytering över hela Sverige av personer som vill dela sina erfarenheter. Är du intresserad av att anmäla dig eller vill veta mer om projektet - klicka på länken "Anmäl dig till studien" för mer information.

Projektets referensgrupp

Till projektet kommer vi att knyta representanter för verksamheter och organisationer som möter och företräder personer med rörelsenedsättning, samt myndigheter och ombudsmän som arbetar med funktionshinderfrågor. De som deltar i referensgruppen får möjlighet att följa och ta del av forskningen över tid och på ett tidigt stadium ha möjlighet att bidra med kunskaper och erfarenheter i tolkning och analyser av resultat.

Just nu pågår rekrytering till referensgruppen. Referensgruppen kommer att ha sin första träff i februari 2024.

Om projektet:

Kontaktperson:
Tidsperiod: 2023-2027
Forskningsområde: Socialt arbete
Projektstatus: Pågående
Finansiär: Bidragsstiftelsen DHR, Marie Cederschiöld högskola

Sidinformation

Senast uppdaterad:
27 december 2023