Johan Hvenmark
Institutionen för civilsamhälle och religion
Telefon: 076-636 51 31
E-post: johan.hvenmark@mchs.se
Johan Hvenmark disputerade 2008 i företagsekonomi vid enheten för företagsledning- och arbetslivsfrågor, Handelshögskolan i Stockholm. Avhandlingens titel är Reconsidering Membership: A study of individual members’ affiliation with democratically governed federations. För sin avhandling, som är en organisationsteoretisk analys av ledares förståelse av medlemskap i förenings- och förbundsstrukturer, mottog han 2010 utmärkelsen Emerging Scholar Dissertation Award of Honorable Mention från International Society for Third Sector Research.
2005 var Johan gästforskare vid forskningscentret SCANCOR, Stanford University i USA. 2009 erhöll han ett post doc-stipendium från Riksbankens Jubileumsfond för att studera användandet av managementmodeller i ideella verksamheter. Studien förlades till Marie Cederschiöld högskola (tidigare Ersta Sköndal Bräcke högskola). Under perioden 2009–2013 varvade han sina post doc-studier med först en deltidstjänst som generalsekreterare för Svenska Klätterförbundet och sedan en deltidstjänst som Forsknings- och Utvecklingsansvarig på Sveriges Riksidrottsförbund.
Sedan 2013 innehar Johan ett lektorat vid Marie Cederschiöld högskola (MCH) där han idag verkar vid Centrum för civilsamhällesforskning. Inom ramen för detta lektorat ansvarar han för ett flerårigt strategiskt forskningssamarbete inriktat på organisering och ledning av ideella verksamheter. Parter i detta forskningssamarbete är förutom MCH även Cancerfonden, Hyresgästföreningen, IOGT-NTO, Lärarförbundet, Svenska Golfförbundet, Sveriges Riksidrottsförbund, Svenska Röda Korset och Vårdförbundet (läs mer här). 2017 blev Johan docent i företagsekonomi vid MCH där han 2019 också valdes till ordförande för Akademiskt kollegium, som är ett högskoleövergripande organ med ansvar för strategiska och principiella frågor gällande forskning och utbildning på forskarnivå på högskolan.
FORSKNING
Sedan avhandlingen har Johan ansvarat för och medverkat i ett flertal forskningsprojekt där organisering och ledning av ideella verksamheter är ett centralt tema. Utifrån detta tema har han ägnat stor uppmärksamhet åt civilsamhällets gränsland mot både stat och marknad, där allt från samarbeten till konflikter och lån och blandning av idéer och praktiker mellan de olika sfärerna återfinns. I denna sin forskning har Johan visat hur det som sker i gränslandet inte bara utmanar etablerad teoribildning utan också gängse verksamheter i såväl företag som i offentliga och ideella organisationer. Vidare har han sedan avhandlingen även varit involverad i studier av uppkomsten av nya engagemangsformer i föreningslivet; governance och relationen mellan tjänstemän och förtroendevalda i ideella organisationer; genus, jämställdhet och mångfald i civilsamhället; finansiering av och professionalisering inom ideella verksamheter; samt förekomsten av civilsamhällesrelaterade universitetsutbildningar.
För stunden medverkar han i fyra forskningsprojekt. Det första projektet handlar om arbetsintegrering och sociala innovationer i civilsamhället. Det andra projektet rör förståelser av kvalitet i relation till skyddade boenden. Det tredje projektet handlar om civilsamhället och dess olika aktörer i tider av kris och krig. Det fjärde projektet involverar en jämförande studie mellan Sverige, Belgien och USA gällande förekomsten och användandet av företagspraktiker i ideella organisationer.
Johan publicerar främst sina forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter, nationella och internationella antologier samt forskningsrapporter. Han agerar återkommande granskare för vetenskapliga tidskrifter, som t.ex. Voluntas, Administrative Theory & Praxis, och Nonprofit Management and Leadership. Förutom att han har varit gästredaktör för flera specialnummer av den vetenskapliga tidskriften Journal of Nonprofit Education and Leadership har han också granskat forskningsansökningar vid Vetenskapsrådet och de två belgiska forskningsråden The Fund for Scientific Research (FNRS) och Research Foundation Flanders (FWO). Johan medverkar även regelbundet på internationella forskarkonferenser, däribland ARNOVA och ISTR.
UNDERVISNING
Förutom undervisning på både grund-, masters- och forskarutbildningsnivå, har Johan skapat och genomfört kurser i både Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och -utveckling i civilsamhället och forskarutbildningen Människan i välfärdssamhället vid MCH. Han deltar även återkommande i handledning och examination av uppsatser på såväl kandidat- som mastersnivå. Han har också varit bihandledare i Erik Sjöstrands avslutade avhandlingsprojekt vid Handelshögskolan i Stockholm, samt bi- och huvudhandledare i Karin Robertssons avslutade avhandlingsprojekt vid MCH. Idag är han huvudhandledare i Ebba Henreksons avhandlingsprojekt och bihandledare i Anna Ardins avhandlingsprojekt, som båda är förlagda till Marie Cederschiöld högskola.
ANDRA UPPDRAG
Mellan 2018–2020 var Johan verksamhetsrevisor för Svenska Klätterförbundet. Sedan 2018 medverkar han även i Bosön utbildningscentrums vetenskapliga råd, och sedan 2011 är han medlem i PWC:s jury för årets redovisning i ideell sektor. Johan bidrar även kontinuerligt till att sprida forskningsbaserad kunskap i samhället genom att bland annat frekvent föreläsa i olika typer av utbildningar och evenemang i ideell sektor, men också genom medverkan i media och på större arrangemang, så som Almedalsveckan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0