Att leda skyddat boende – kvalitet, ansvar och organisation

Skyddat boende är en viktig insats för personer i behov av skydd från en våldsam partner. Arbetet i skyddat boende är ofta komplext och mångfacetterat. Det ställer stora krav på personalens kompetens och förmåga att hantera svåra situationer. Arbetet omgärdas också av olika juridiska ramverk och krav på att erbjuda insatser av god kvalitet. Denna kurs vänder sig till dig som är ledare eller chef i ett skyddat boende och som har det yttersta ansvaret att uppfylla denna palett av krav och mål.

Kursen ger kunskap i hur arbete med mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer kan organiseras för att skapa förutsättningar för ett rättssäkert och kvalitativt arbete. Genom föreläsningar, reflekterande samtal och workshops utforskar vi både den praktiska och psykosociala dimensionen av att leda i denna kontext. Vi fördjupar oss i centrala områden som säkerhetsarbete, kvalitetssäkring, etiska överväganden, ledarskap och förändringsledning. Deltagarna får även konkreta metoder för förändringsarbete och förbättringsprocesser, anpassade för att skapa en trygg och effektiv verksamhet.

Kursen består av tre heldagsträffar och leds av Felicia Forthmeiier. Felicia har lång erfarenhet av att leda arbetet i skyddat boende, bland annat som verksamhetschef för Malmö kvinnojour. Hon är doktorand i socialt arbete vid MCHS och forskar om marknadisering, formalisering och professionalisering av välfärden, med fokus på hur stöd och skydd till våldsutsatta kan organiseras, erbjudas och kvalitetssäkras.

Målgrupp
Verksamhetschefer, styrelseledamöter och andra i arbetsledande funktion inom kvinnojourer och andra skyddade boenden.

Förkunskapsnivå
Utbildningen är en uppdragsutbildning där inte behörighet fordras av deltagarna som på reguljär/annan högskoleutbildning. Uppdragsutbildningar följer dock samma krav och håller samma kvalitet som annan högskoleutbildning. Behörighet att söka har den som utses och finansieras av sin arbetsgivare.

Kursinnehåll
Kursen innehåller kunskaper inom huvudområdet socialt arbete. De områden som behandlas i kursen är:

- aktuell lagstiftning
- marknadisering, formalisering och professionalisering
- kvalitet i skyddat boende
- ledarskap i behovskomplexa verksamheter
- konsekvenser av att arbeta med våld i nära relationer

Undervisningsformer
Undervisning utgörs av ett aktivt problemlösande arbetssätt med tillämpning av innehållet i kurslitteraturen, föreläsningar och seminarier.

Examinationsformer
För att bli godkänd på kursen krävs närvaro vid samtliga kurstillfällen samt godkända examinationsuppgifter. Betygsskalan består av betygen Godkänd eller Underkänd.

Kursdagar
Kursens ges under våren 2025 med tre kursträffar, mellan kl. 09.00-16.00
8 april (på skolan)
7 maj (digitalt)
21 maj (på skolan)

Plats
Kursens två fysiskta träffar hålls i högskolans lokaler, Campus Ersta, Stigbergsgatan 30, Stockholm (Södermalm):
Kursens digitala träff sker via Zoom.

Kursansvarig och kursens lärare
Kursansvarig och huvudlärare är Felicia Forthmeiier
Felicia är doktorand i socialt arbete vid Marie Cederschiöld högskola och forskar om marknadisering, formalisering och professionalisering av välfärden, med fokus på hur stöd och skydd till våldsutsatta kan organiseras, erbjudas och kvalitetssäkras. Felicia är utbildad inom kvalitets- och ledarskapsutveckling och har lång erfarenhet av att leda arbetet på skyddat boende.

Kostnad
8 500 kr (exkl. moms).
Litteraturkostnader tillkommer.

Utbildningen är en poängberättigad uppdragsutbildning på högskolenivå som skall bekostas av arbetsgivare eller annan juridisk person. Se övriga avtalsvillkor för uppdragsutbildning nedan.

Anmälan
Anmälan sker genom att fylla i vår webb-anmälan som du kommer till här

Anmälan behandlas efter inkommet datum, enligt principen ”först till kvarn”.

Efter sista anmälningsdag 23 februari 2025 är anmälan bindande för arbetsgivaren under förutsättning att kursdeltagaren kan beredas plats på utbildningen.

Högskolan förbinder sig att genomföra kursen under förutsättning att erforderligt deltagarantal uppnås. Bekräftelse skickas ut till sökanden både via post och e-post ca en – två veckor efter sista anmälningsdatum.

Utbildningen är en uppdragsutbildning där inte behörighet fordras av deltagarna som på reguljär/annan högskoleutbildning. Behörighet att söka har den som utses och finansieras av sin arbetsgivare. Uppdragsutbildningar följer samma krav och håller samma kvalitet som annan högskoleutbildning vilket medför att deltagarna bör ha allmän högskolebehörighet för att kunna tillgodogöras sig utbildningen.

Samhällsfrågor att arbeta med i framtiden

Vi har kopplat våra utbildningar till FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Detta är mål som du kan få verktyg att arbeta med i framtiden:

FNs globala mål: God hälsa och välbefinnandeFNs globala mål: God utbildningFNs globala mål: Jämställdhet

Fakta om utbildningen

Typ av utbildning: Uppdragsutbildning
Antal HP: 3
Nivå: Grundnivå
Ämnesområde: Socialvetenskap
Studietakt: 25%
Utbildningsstart: 8 april 2025
Ort: Stockholm
Språk: Svenska
Första ansökningsdag: Pågår nu
Sista ansökningsdag: 23 februari 2025

Information om kursinnehåll

Kursansvarig
Felicia Forthmeiier
felicia.forthmeiier@mchs.se

 

Studierektor
Lisa Lundberg
0704-98 60 98
lisa.lundberg@mchs.se

 

Information kring anmälan och administration

08-555 051 19
uppdrag@mchs.se

Sivin - Samordnade interventionssystem mot våld i nära relationer
I forskningsprogrammet Sivin (Samordnade interventionssystem mot våld i nära relationer), undersöker vi hur de olika delarna av socialt arbete, från upptäckt och utredning till stöd och uppföljning, kan samordnas.

Läs mer här

Sidinformation

Senast uppdaterad:
3 januari 2025