Sivin-Barns nya illustrationer
Hur förmedlas budskap om våld i nära relationer, samverkan, samordning och barns upplevelser på andra sätt än i textformat? Den frågan har vi i forskningsprogrammet ställt oss flera gånger. Först tänkte vi att fotografier var det självklara valet, men det var samtidigt något med att använda bilder, om än arrangerade, på riktiga personer som skavde hos oss. Vi började således tänka på andra alternativ och när idén om unika Sivin-Barn illustrationer kom upp som förslag insåg vi att det var det självklara valet.
Vi är nu mycket glada över att berätta att vi i samarbete med den välrenommerade illustratören och konstnären Tyra von Zweigbergk har ett antal Sivin-Barn illustrationer som hjälper oss kommunicera ut vår forskning och våra studiers resultat. Tyra har under åren gjort många spännande samarbeten med bland annat Ikea så vi är otroligt glada över att hon ville samarbeta med oss.
Vi fick en liten pratstund med Tyra om arbetet med illustrationerna och hennes syn på projektet.
Tyra, varför ville du vara med och skapa illustrationer till Sivin-Barn?
- Jag tyckte det var jätteintressant när jag fick frågan. Jag ritar ganska ofta mörka bilder och mörka teman och det är väldigt sällan som det passar så bra som det gjorde i det här fallet. Jag kände att det fanns utrymme att göra någon ting som verkligen skulle komma till sin rätt i det här sammanhanget.
Hur var det för dig att arbeta med det här projektet?
- Det är ju inga roliga ämnen, det är svårt att tänka på och svårt att sätta sig in i vad det är man försöker gestalta. Det var tungt att gå in i den världen men samtidigt var det fint att kunna bli en del av det och kunna visa och ge en röst till det.
Var det någonting som du tyckte var särskilt utmanande med det här projektet?
- Ja, jag väjde undan lite för bilden som skulle illustrera våld, för där tänkte jag att det ska vi inte ha, vi ska inte ha en bild av ett barn som blir misshandlad eller en mamma som blir misshandlad framför sitt barn. Så jag valde bort den bilden trots att jag fått i uppgift att göra en sådan. Sen fick jag gå tillbaks och göra den bilden och då gick det ganska så lätt när jag fick frihet att vara så mörk som den bilden är. Men det var den svåraste bilden att göra.
Vad vill du att betraktaren av de här illustrationerna ska ta med sig?
- Jag vet inte om barn kommer att komma i kontakt med bilderna men jag hoppas att de uttryckernågot som ett barn kan känna igen sig i och känna att hon eller han blivit sedd av någon vuxen. En bild som förmedlar att så här utsatt kan man vara. För vuxna kan det vara ett effektivt sätt att förstärka vikten av det arbete som ni gör. Tillägget av bild kan visa vilka svårigheter och hemskheter det faktiskt handlar om.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 4 december 2022