Åsa och Madelene

Uppgifter om våld är inget undantag

Åsa Hjärtström och Madelene Larsson, från Jämställdhetsmyndigheten, presenterade rapporten Uppgifter om våld är inget undantag, Jämställdhetsmyndigheten har på uppdrag av regeringens kartlagt i vilken utsträckning och på vilket sätt våld eller andra övergrepp framförts i mål om vårdnad, boende och umgänge, samt i vilken utsträckning de beaktats i domar.


I rapporten lyfts flera bristfälligheter i domstolarnas hantering om uppgifter om våld. Exempelvis hur bristfälliga eller inga riskbedömningar görs i domstolarna. I flera forskningsstudier, både i svenk och internationell kontext, i förlägningen kan leda till ökad våld mot såväl mammor som barn. Fokus låg i många fall på samarbetssvårgigheter mellan föräldrar vilket gör att våldet osynliggörs eller förminskas. Domstolen bortser från de ojämlika maktförhållanden som förekommer i relationer som präglas av våld. Gällande barns delaktighet behöver domstolarna i ökad grad se till barns rätt till delaktighet, i flera av de domarna som studerades hade barnen inte fått komma till tals trots att de var talbara. I cirka 50% av domarna beaktades inte barnets bästa utifrån barnets individuella situaiton. Domstolarnas uppdrag att se till att föräldrar kommer överens prioriteras över skydd mot våld vilket leder till ökad risk för våldsutsatta. Under frågestunden så lyftes hur familjerättssekreterare kan upplevas som partiska om de skriver fram våldet tydligt i sina utredningar. Åsa Hjärtström lyfter hur det kan se väldigt olika ut i landet där vissa domstolar bemöter och hanterar våldet på ett korrekt sätt och Madelene Larsson ber frågeställaren att kontakte dem och berätta om vilken domstol de rör sig om så att de kan presentera rapporten för domstolen.

Rapporten kan hittas på Jämställdshetsmyndighetens hemsida: Fokus på barn som bevittnar våld | Jämställdhetsmyndigheten (jamstalldhetsmyndigheten.se)



Sidinformation

Senast uppdaterad:
3 oktober 2022