Hanna Weyler Müller

Att landa väl-arbetsmaterial för att stärka barns rätt till information och delaktighet vid placering

Rädda barnen har tagit fram ett arbetsmaterial som syftar till att bidra till att förverkliga barns rätt till information och delaktighet vid placering utanför hemmet, något Rädda Barnen ofta ser brister med. Hanna Weyler Müller, psykolog vid Rädda barnen, presenterade hur arbetsmaterialet används och hur barns rätt till information och delaktighet omsättas i praktiken.

Boken Var är Sigges hemma? kom ut hösten 2021 och handlar om pojken Sigge som ska flytta till ett familjehem. Boken är skriven av Stina Wirsén i nära samarbete med psykologer på Rädda Barnens Centrum för stöd och behandling och har som övergripande syfte att underlätta för barn och vuxna att prata om försummelse och placering utanför hemmet.

Utöver boken har Rädda Barnen tagit fram arbetsmaterial för att underlätta viktiga samtal mellan placerande socialsekreterare, jour- eller familjehem och det barn som plötsligt hamnar i ett nytt sammanhang. Arbetsmaterialet har som syfte att bidra till att förverkliga barns rätt till information och delaktighet vid placering utanför hemmet, något Rädda Barnen ser ofta brister. Nedan kan du ta del av en kort film om vad boken Var är Sigges hemma? handlar om.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
4 oktober 2022