
Gail Dunberger
Institutionen för vårdvetenskap
Telefon: 076-636 50 13
E-post: gail.dunberger@mchs.se
Arbetsområden
Gail Dunberger är legitimerad onkologisjuksköterska och arbetar sedan 2013 som lektor på institutionen för vårdvetenskap vid Marie Cedershiöld högskola. Hennes forskningsområde berör främst kvinnors hälsa efter cancersjukdom i bäckenområdet.
År 2010 disputerade Gail vid Karolinska Institutet med avhandlingen Self-reported fecal incontinence and quality of life among gynecological cancer survivors. Som kliniskt intresserad sjuksköterska var det för hennne en självklarhet att efter disputationen kombinera klinisk vård med fortsatt forskning för att implementera ny kunskap. Vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset/ GU fick Gail en unik möjlighet att bygga upp och ansvara för en forskningsdriven sjuksköterskeledd mottagning. Det var den första mottagningen i sitt slag i Sverige där målet var att vetenskapligt kartlägga symtom, behov och rehabiliteringsinsatser hos kvinnor efter bäckencancer. Mottagningens huvudsakliga kliniska syftet är att förbättra och utveckla eftervård och stärka egenvård. Det stöd och den omvårdnad som ges grundas på denna forskning och på de erfarenheter som byggts upp vid mottagningen som funnits sedan dess. Vid mottagningen har åtskilliga kvinnor med symtom som behandlingen medfört fått hjälp och samtidigt har värdefulla data samlats in som hittills legat till grund för två doktorsavhandlingar där Gail varit bihandledare.
Under sina år som forskare har Gail ansvarat för två kvantitativa datainsamlingar som har genererat åtskilliga publikationer. Publikationerna har en klar gemensam nämnare; att belysa livskvalitet, social- och sexuell funktion och fysisk aktivitet efter cancerbehandling. Denna värdefulla kunskap har lett till förbättrad eftervård för kvinnor efter cancerbehandling. Gail ser sig själv som en viktig ambassadör för de kvinnor som lever med funktionsnedsättande besvär efter cancerbehandling i bäckenområdet.
Nya forskningssamarbeten med Caroline Krook och Carina Lundh Hagelin på högskolan har breddat Gails kompetens och givit henne värdefull kunskap i kvalitativ forskningsmetodik. Med en hermeneutisk-fenomenologisk metod har de studerat kvinnors levda erfarenhet av att leva med avföringsinkontinens.
AKTUELL FORSKNING
Upplevelser av omhändertagande, undersökning och behandling vid förstadium till analcancer
I ett samarbete mellan Ersta Sjukhus och högskolan startades under 2021 ett doktorandprojekt. I avhandlingsarbetet kommer doktoranden att utvärdera en ny behandlingsmetod för att tidigt behandla förstadier till analcancer – ett ämne som ligger nära Gails forskningsområde och hennes pedagogiska ämnen sexuell hälsa och onkologi. I ett av doktorandens fyra delarbeten kommer patienters erfarenhet av behandlingsmetoden undersökas kvalitativt.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Publikationer
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 10 september 2024