Sexuellt våld och sexuell exploatering: bemötande och samtal

Utsatthet för sexuellt våld är en vanlig livserfarenhet, forskning visar att var femte svensk kvinna har utsatts för allvarligt sexuellt våld någon gång under livet (NCK 2014). Vi vet att sexuellt våld riskerar att orsaka särskilt allvarliga konsekvenser för de som utsatts, i form av PTSD, olika fysiska ohälsokonsekvenser, depression och ångest. För många är det avgörande att få möjlighet att sätta ord på och att få bearbeta sina upplevelser. Samtidigt visar forskning att det sexuella våldet är svårare än andra former av våld att närma sig och prata om, både för den som utsatts och för professionella.

Kursen ges under tre heldagar och syftar till att ge konkreta verktyg i bemötande och samtal. Utbildningen riktar sig till dig som är verksam inom socialt arbete eller hälso- och sjukvård och i ditt arbete möter ungdomar eller vuxna utsatta för sexuellt våld och sexuell exploatering.

Målgrupp
Yrkesverksamma som arbetar med stöd och behandling i socialt arbete eller hälso- och sjukvård. Till exempel kuratorer, psykologer och andra anställda i verksamheter som i samtal möter människor utsatta för våld och övergrepp.

Förkunskapsnivå
Utbildningen är en uppdragsutbildning där inte behörighet fordras av deltagarna som på reguljär/annan högskoleutbildning. Uppdragsutbildningar följer dock samma krav och håller samma kvalitet som annan högskoleutbildning. Behörighet att söka har den som utses och finansieras av sin arbetsgivare.

Utbildningen syftar till att ge konkreta verktyg i bemötande och samtal och är mest lämplig för dig som redan har viss erfarenhet av samtal med personer i svåra livssituationer.

Kursinnehåll
I kursen avhandlas ämnen som:
• Sexuellt våld i och utanför nära relationer
• Utsatthet i prostitution och annan kommersiell sexuell exploatering
• Trauma - konsekvenser och implikationer för möten och samtal
• Metoder och verktyg för stöd och behandling
• Sekundärtraumatisering och annan påverkan på professionella i arbetet med våld och utsatthet.

Undervisningsformer
Undervisningen ges i form av föreläsningar i kombination med seminarier och diskussioner. Seminarierna syftar till både litteraturbearbetning och erfarenhetsutbyte. Kursen är upplagd så att deltagarna ska kunna integrera kunskapen med egna erfarenheter.

Examinationsformer
För att bli godkänd på kursen krävs obligatorisk närvaro vid samtliga föreläsningar och seminarier samt godkänd individuell skriftlig hemtentamen. Betygsskalan består av betygen Godkänd eller Underkänd.

Kursdagar
Kursen ges med tre gemensamma kursdagar under våren 2025
13 mars
27 mars
10 april

kl. 09.00-16.00

Plats
Kursen hålls i högskolans lokaler, Campus Ersta, Stigbergsgatan 30, Stockholm (Södermalm).

Kursansvarig
Josefin Grände, leg psykoterapeut och handledare, med mångårig erfarenhet av att möta sexuellt våld i psykoterapeutiskt behandlingsarbete och i handledning av yrkesverksamma.

Kostnad
8 500 kr (exkl. moms).
Litteraturkostnader tillkommer.

Utbildningen är en poängberättigad uppdragsutbildning på högskolenivå som skall bekostas av arbetsgivare eller annan juridisk person. Se övriga avtalsvillkor för uppdragsutbildning nedan.

Anmälan
Anmälan sker genom att fylla i vår webb-anmälan som du kommer till här

Anmälan behandlas efter inkommet datum, enligt principen ”först till kvarn”.

Efter sista dag för anmälan den 26 januari 2025 är anmälan bindande för arbetsgivaren under förutsättning att kursdeltagaren kan beredas plats på utbildningen.

Högskolan förbinder sig att genomföra kursen under förutsättning att erforderligt deltagarantal uppnås. Bekräftelse skickas ut till sökanden både via post och e-post ca en – två veckor efter sista anmälningsdatum.

Utbildningen är en uppdragsutbildning där inte behörighet fordras av deltagarna som på reguljär/annan högskoleutbildning. Behörighet att söka har den som utses och finansieras av sin arbetsgivare. Uppdragsutbildningar följer samma krav och håller samma kvalitet som annan högskoleutbildning vilket medför att deltagarna bör ha allmän högskolebehörighet för att kunna tillgodogöras sig utbildningen.

Samhällsfrågor att arbeta med i framtiden

Vi har kopplat våra utbildningar till FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Detta är mål som du kan få verktyg att arbeta med i framtiden:

FNs globala mål: God hälsa och välbefinnandeFNs globala mål: God utbildningFNs globala mål: Jämställdhet

Fakta om utbildningen

Typ av utbildning: Uppdragsutbildning
Antal HP: 3
Nivå: Grundnivå
Ämnesområde: Socialvetenskap
Studietakt: 25%
Utbildningsstart: 13 mars 2025
Ort: Stockholm
Språk: Svenska
Första ansökningsdag: Pågår nu
Sista ansökningsdag: 26 januari 2025

Information om kursinnehåll

Kursansvarig
Josefin Grände

 

Studierektor
Lisa Lundberg
0704-98 60 98
lisa.lundberg@mchs.se

Information kring anmälan och administration

08-555 051 19
uppdrag@mchs.se

Sivin - Samordnade interventionssystem mot våld i nära relationer
I forskningsprogrammet Sivin (Samordnade interventionssystem mot våld i nära relationer), undersöker vi hur de olika delarna av socialt arbete, från upptäckt och utredning till stöd och uppföljning, kan samordnas.

Läs mer här

Sidinformation

Senast uppdaterad:
18 september 2024