Handledarutbildning i psykosocialt arbete, 45 hp

Utbildningen är under omarbetning och nästa kursstart planeras till våren 2025.

Många organisationer och verksamheter – såväl privata företag, ideella organisationer som offentliga förvaltningar kännetecknas idag av snabba förändringar och ökad organisatorisk komplexitet. Det ställs samtidigt höga krav på medarbetarnas engagemang, kompetens, förmåga och flexibilitet. Inom yrkesområden som vård, skola, social omsorg är dessa förväntningar särskilt höga då den egna kraften och professionaliteten att ge av sig själv i mötet med andra människor är grunden i uppdraget.

De senaste årens ökade krav på effektivitet har medfört att tid för reflektion, eftertanke och lärande minskat och i vissa fall helt försvunnit. Samtidigt har värdet och behovet av regelbunden tid för verksamhets- och professionsanknuten reflektion, lärande och dialog blivit alltmer uppmärksammat i forskning. Att i arbetet ge medarbetare och ledare utrymme för reflektion och lärande bidrar till integrering och utveckling av kunskap och kompetens och är ett viktigt komplement till annan utbildning och kunskapsinhämtning. Professionell grupphandledning ger stora möjligheter att tydliggöra sammanhang, utveckla och stärka professionell kompetens för den enskilda individen, arbetsgruppen och organisationen som helhet.

För att handledning ska kunna använda sin potential till utveckling av både enskilda medarbetare, grupp och verksamhet ställs höga krav på kompetens hos handledare. Grupphandledning kan bli ett mycket viktigt forum för utveckling på alla dessa nivåer genom att tydliggöra roller, mål och sammanhang samt träna både enskilda och grupp att använda sin egen person till att ta funktionell roll i de yrkessammanhang man ingår i. Detta kräver träning och utveckling av handledarskapet.

Målgrupp
Utbildningen vänder sig till dig som är verksam med eller planerar att arbeta med professionell grupphandledning utifrån en helhetssyn på individ, grupp, organisation, utveckling och lärande.

Förkunskapsnivå
Regeln om grundläggande behörighet för högskolestudier gäller inte för uppdragsutbildning. Behörighet att delta i uppdragsutbildning bestäms av uppdragsgivaren eller arbetsgivaren. Däremot gäller samma krav för studier och examination som på vanlig universitetsutbildning och deltagarna får akademiska poäng efter att kursen har avslutats med godkänt resultat.

Lämplig förkunskapsnivå är akademisk grundexamen om minst 120 högskolepoäng (80 poäng enligt tidigare poängsystem) inom pedagogik, hälsa, vård, omsorg och socialt arbete eller motsvarande.

Deltagare bör även ha minst fem års yrkeserfarenhet efter avlagd yrkesexamen och vara yrkesverksam med egna handledningsuppdrag under utbildningstiden samt ha egen erfarenhet av att ha deltagit i grupphandledning.

Kursinnehåll
Utbildningen är upplagd så att deltagarna ges möjlighet att integrera kunskapen med egen kompetens och erfarenhet. Utbildningen utgår från ett tvärvetenskapligt helhetsperspektiv där modeller, teorier och arbetssätt för grupphandledning presenteras och prövas. Teorier om handledning, grupputveckling, organisatoriska perspektiv, samhällsutveckling, kunskapssyn, etik, kommunikation, vuxenpedagogik och lärande är delar av kursinnehållet.

Utbildningen syftar till att ge kursdeltagarna kunskaper om metoder och tekniker i professionell grupphandledning samt kompetens att bedriva handledning inom olika typer av organisationer och verksamheter. Utbildningen innehåller teoretiska moment, litteraturstudier, arbete med att leda egen handledningsgrupp samt handledning på egen handledning. I detta moment krävs att kursdeltagaren har tillgång till egen grupp att handleda. Det åligger kursdeltagaren att själv finna en lämplig grupp att handleda under utbildningen

Plats
Kursen hålls i högskolans lokaler, Campus Ersta, på Södermalm i Stockholm. För karta se längre ner på sidan.

Kostnad
Utbildningen är en poängberättigad uppdragsutbildning på högskolenivå som skall bekostas av arbetsgivare eller annan juridisk person. Se övriga avtalsvillkor för uppdragsutbildning se längre ner på sidan.

Anmälan
Anmälan sker på denna sida
Anmäl ditt intresse för nästa kursstart här

Utbildningen är en uppdragsutbildning där inte behörighet fordras av deltagarna som på reguljär/annan högskoleutbildning. Behörighet att söka har den som utses och finansieras av sin arbetsgivare. Uppdragsutbildningar följer samma krav och håller samma kvalitet som annan högskoleutbildning vilket medför att deltagarna bör ha allmän högskolebehörighet för att kunna tillgodogöras sig utbildningen.

Samhällsfrågor att arbeta med i framtiden

Vi har kopplat våra utbildningar till FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Detta är mål som du kan få verktyg att arbeta med i framtiden:

FNs globala mål: God hälsa och välbefinnandeFNs globala mål: God utbildning

Fakta om utbildningen

Typ av utbildning: Uppdragsutbildning
Antal HP: 45
Nivå: Avancerad nivå
Ämnesområde: Socialvetenskap
Studietakt: 25%
Utbildningsstart: Våren 2025
Ort: Stockholm
Språk: Svenska
Första ansökningsdag: Hösten 2024
Sista ansökningsdag: Hösten 2024

Påbyggnadsutbildning
– Handledarutbildning i psykosocialt arbete,
15 högskolepoäng

För dig som har en handledarutbildning om minst 30 högskolepoäng eller har tillägnat dig motsvarande kunskaper och vill fördjupa och utveckla din handledarkompetens. Deltagare bör vara yrkesverksam som handledare under utbildningstiden. Kursen ges på kvartsfart under två terminer med start en gång om året i januari/februari.

Läs mer här

INFORMATION OM KURSINNEHÅLL

Ulf Hammare

Studierektor
Ulf Hammare
08-555 051 09
ulf.hammare@mchs.se

INFORMATION kring anmälan och administration

08-555 051 19
uppdrag@mchs.se


Sidinformation

Senast uppdaterad:
20 mars 2024