Starkare tillsammans: Psykologiskt stöd till föräldrar till ett barn med cancer

Föräldrar till barn som diagnosticerats med cancer löper ökad risk att drabbas av psykisk ohälsa. Därtill rapporterar många föräldrar problem i sin parrelation.

Föräldrars psykiska mående och relationsfungerande påverkar barn i allmänhet, och barn som genomgår svåra händelser såsom cancer i synnerhet. Att ge föräldrar den hjälp och det stöd de behöver är därför inte bara till nytta för föräldrarna själva, utan även helt centralt för att säkerställa det cancerdrabbade barnets välmående. Idag saknas dock interventioner som kan stötta föräldrapar efter att deras barn diagnosticerats med cancer.

I det här forskningsprojektet utvärderas därför en evidensbaserad par-intervention (Emotionellt fokuserad terapi [EFT]). EFT syftar till att stärka tryggheten, kommunikationen och det psykiska välbefinnandet hos paret. Trots att tidigare forskning visat att EFT signifikant förbättrar både relationskvalitet och individuellt välmående har den inte tidigare utvärderats för föräldrar till barn med cancer.

Forskningsprojektet genomförs i tre faser. I Fas 1 djupintervjuas föräldrar om hur deras psykiska mående och parrelation påverkats av barnets cancer. Baserat på resultaten från Fas 1 anpassas EFT till föräldrar till barn med cancer (EFT-Cancer). I Fas 2 genomförs fokusgrupper med föräldrar och kuratorer/psykologer för att ta reda på hur de uppfattar EFT-Cancer. I Fas 3 utvärderas användbarheten och den preliminära effekten av EFT-Cancer i en studie med 25 föräldrapar. Deltagarna får besvara formulär som mäter ångest, depression, posttraumatisk stress, problem i parrelationen och förmåga till emotionsreglering före, direkt efter, och 6 månader efter interventionen. Barn till föräldrar som är med i studien besvarar ett formulär om hur de upplever att familjen fungerar. Om EFT-Cancer verkar komma föräldrar och/eller barn till nytta kommer den därefter att utvärderas i en klinisk prövning för att tillgängliggöras i den reguljära vården.

Samhällsfrågor att arbeta med i framtiden

Vi har kopplat våra utbildningar till FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Detta är mål som du kan få verktyg att arbeta med i framtiden:

FNs globala mål: God hälsa och välbefinnande

Om projektet:

Kontaktperson:
  • Lisa Ljungman
Projektgrupp/medarbetare:
  • Malin Lövgren,
  • Gustav Ljungman,
  • Anna Wikman,
  • Emma Hovén,
  • Jeanette Winterling,
  • Pia Enebrink,
  • Paul Greenman
Tidsperiod: 2023-2026
Projektstatus: Pågående
Finansiär: Barncancerfonden

Sidinformation

Senast uppdaterad:
19 januari 2024