Grafik med texten "Webbaserat stöd för närstående till svårt sjuka personer" samt texten "Marie Cederschiöld-dagarna" och ett foto som föreställer en glad kvinna som ler mot kameran

Webbaserat stöd för närstående till svårt sjuka personer

Närstående får en allt mer betydande roll för svårt sjuka personer. Olika typer av stöd behöver därför utvecklas och anpassas för en framtid där hemmet är navet i svensk sjukvård. Det menar Anette Alvariza, professor i vårdvetenskap, som även samtalar om ämnet 8 mars under Marie Cederschiöld-dagarna.

Under Marie Cederschiöld-dagarna samtalar Anette Alvariza, professor i vårdvetenskap inriktning palliativ vård, tillsammans med andra föreläsare om webbaserat stöd till närstående till svårt sjuka personer.

– Om någon som står en nära har en livshotande sjukdom och vårdas inom specialiserad hemsjukvård kan man behöva förbereda sig inför vården som sker i hemmet och inför livets slutskede, säger Anette Alvariza.

Allt fler svårt sjuka personer vårdas i det egna hemmet och den framtida trenden där hemmet ska vara navet i svensk sjukvård indikerar att vård i hemmet kommer att öka ytterligare. På så sätt får närstående en betydande roll för att ge stöd och vård. Många närstående pausar sitt eget liv och lever helt för den andra personen i perioder som också kan bli långa.

– Det är tydligt att närstående är vår största vårdgivare. Tyvärr upplever de många gånger negativa konsekvenser för den egna hälsan och livskvaliteten. Man säger ofta att närstående riskerar att bli framtidens patienter. Olika typer av stöd behöver utvecklas och anpassas för så många som möjligt då sjukvården omöjligt kan förmå att ge stöd till alla, säger Anette och fortsätter:

– Vi tänker att ett webbaserat stöd kan vara till hjälp för var och en där de är, både gällande fysisk men också emotionell och existentiell plats. Det ska vara för alla att ta del av utifrån egna förutsättningar och önskemål. Idag använder stor del av befolkningen digitala medier, också personer i högre åldrar.

Programpunkt

Webbaserat stöd för närstående till svårt sjuka personer – hur fungerar det?

8 mars, kl. 08.40, kan du som har anmält dig till Marie Cederschiöld-dagarna ta del av programpunkten om hur man kan främja närståendes förberedelse för vård och död. Samtalar gör Anette Alvariza, professor i vårdvetenskap inriktning palliativ vård, Viktoria Wallin, fil dr, Institutionen för vårdvetenskap, Cecilia Bauman, doktorand, Institutionen för vårdvetenskap, och Erik Månsson, närståenderepresentant.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
27 mars 2024