Veronica Ekström
Institutionen för socialvetenskap
Telefon: 076- 636 51 32
E-post: veronica.ekstrom@mchs.se
Arbetsområden
Veronica Ekström är socionom och docent i socialt arbete. Veronica är studierektor, programansvarig och biträdande prefekt vid Institutionen för socialvetenskap. Hon undervisar vid socionomprogrammet samt är kursansvarig för Socionomutbildningens tredje termin Välfärdsrättsliga verktyg i socialt arbete. Veronica är också involverad i de olika moment som handlar om våld i nära relationer på socionomutbildningen och högskolans magisterprogram med inriktning mot våld i nära relationer. Veronica har ett stort intresse för högskolepedagogiska frågor och har både grundläggande högskolepedagogisk utbildning och utbildning i nätbaserad undervisning. År 2020 fick hon Ersta Sköndal Bräcke högskolas pedagogiska pris. Veronica disputerade 2016 och avhandlingen har titeln Det besvärliga våldet. Socialtjänstens stöd till kvinnor som utsatts för våld i nära relationer.
PÅGÅENDE FORSKNING
Under åren 2020-2026 deltar Veronica i institutionens forskningsprogram om att skapa förutsättningar för, samt bidra till utvecklingen av ett barncentrerat samordnat interventionssystem mot våld mot barn i nära relationer med fokus på socialt arbete. Programmet finansieras av Forte. Hon leder bland annat ett forskningsprojekt om skyddat boende och konstruktionen av kvalitet i gränslandet mellan socialtjänst, ideell sektor och näringsliv, tillsammans med Johan Hvenmark. Trots att skyddat boende är en av de kanske mest centrala insatserna för personer som har utsatts för våld i nära relation, är det en verksamhet som är relativt outforskad i Sverige. Skyddade boenden drivs idag av såväl kommuner som ideella och privata aktörer och platser köps inom ramen för den kommunala socialtjänsten. Från att ha varit en verksamhet där ideella aktörer, inte minst i form av kvinnojoursrörelsen, har varit mycket framträdande, har en förskjutning skett mot allt fler privata aktörer. En central aspekt av konkurrensutsättningar och upphandlingar är kvalitet, det vill säga, kvaliteten på den välfärd som produceras. Syftet med det aktuella projektet är att undersöka hur berörda aktörer i offentlig förvaltning, vinstdrivande företag och ideella organisationer men också våldsutsatta personer konstruerar kvalitet i förhållande till skyddat boende. Utifrån en övergripande kvalitativ fallstudiedesign undersöks fem kommuner där dokument och erfarenheter från såväl kommunala tjänstemän och politiker som ideella organisationer, privata aktörer och våldsutsatta personer analyseras. Studiens resultat kommer att kunna användas för att utveckla såväl offentliga, som privata och ideella aktörers arbete med stöd till brottsoffer och i synnerhet kring den specifika formen av stöd som skyddat boende innebär för personer som utsatts för våld i nära relation.
Under 2022-2023 ansvar Veronica för en utvärdering av samverkansprojektet IGOR på uppdrag av polismyndigheten i Stockholm. IGOR handlar om polisens och socialtjänstens gemensamma arbete för att motverka våld i nära relationer genom ett uppsökande och motiverande arbete.
Hon samarbetar också med forskare vid Karolinska Institutet kring projekt som handlar om nätbaserat stöd till personer med missbruksproblematik och deras anhöriga.
Intervjuer etc
Medverkan i podden Våld i nära relationer – det börjar med kärlek
Alkohol & Narkotika, intervju om behandling på internet
Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK), intervju om avhandlingen
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Publikationer
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 17 juni 2024