Ingrid Hellström
Institutionen för vårdvetenskap
Telefon: 076-636 50 59
E-post: ingrid.hellstrom@mchs.se
Forskningsområde och bakgrund
Ingrid Hellströms forskningsprofil ligger främst inom gerontologisk omvårdnad och palliativ vård. Forskningen fokuserar på personer som lever med långvarig sjukdom, företrädesvis äldre personer och personer som lever med en kognitiv sjukdom, samt skärningspunkten mellan migration och demenssjukdomar. Hennes forskningsområde innefattar även sjuksköterskors yrkesutövning inom kommunal hemsjukvård. Ingrid disputerade på en avhandling som studerade parrelationen hos äldre makar varav den ena parten levde med en demenssjukdom. Ingrids bidrag till forskarsamhället ligger främst inom utveckling av begreppet couplehood, där par som lever med demenssjukdom betraktas vara en enhet och inte två separata individer med skilda behov. Lika viktigt som att framhålla personskapet är att se par eller grupper av personer såsom familjer som enheter som lever och hanterar kronisk ohälsa, svår sjukdom och död. Det är av vikt att inte enbart använda ett personcentrerat förhållningssätt i vården, utan även ett relationsbaserat.
Undervisning
Ingrid Hellström undervisar inom gerontologisk omvårdnad, främst inom vård och stöd till personer som lever med kognitiv sjukdom och deras anhöriga, samt inom kvalitativ metod. Hon undervisar på grund och avancerad nivå, samt forskarutbildningsnivå. Ingrid har varit huvudhandledare till fyra doktorander fram till disputation, samt som bi-handledare fem doktorander.
Pågående doktorandhandledning: Doktorand Anna Zhou, specialistsjuksköterska med inriktning mot vård av äldre, LiU. Projekt: Att åldras i Sverige som utlandsfödd. Det övergripande syftet är att undersöka migrationens betydelse för det sociala åldrandet för utlandsfödda äldre personer. Finansierad av Region Östergötland (RÖ).
AKADEMISKA MERITER & EXAMEN
2019 Professor inom vård av äldre, Marie Cederschiöld högskola
2017-2020 Proprefekt för forskning vid Inst. för samhälls-och välfärdsstudier, LiU
2016-2019 Forskningschef Närsjukvårdsområdet Östra Östergötland, RÖ
2016 Biträdande professor i omvårdnad, LiU
2013 Docent, palliativ vård, Marie Cederschiöld högskola
2005 Medicine doktorsexamen, LiU
1991 Leg. sjuksköterska, LiU
1985–1987 Språkstudier (svenska och franska), LiU
ANDRA UPPDRAG
Ledamot Anställningsnämnden, Marie Cederschiöld högskola 2022 – pågående
Ordförande i Likabehandlingsrådet, Marie Cederschiöld högskola 2019 – pågående
Ledamot Editorial Board, Dementia: The International Journal of Social Research and Practice, 2016 – pågående
Ledamot av ledningsgruppen för de Nationella riktlinjerna inom vård och omsorg av personer med demens, Socialstyrelsen, (specifikt ansvar för omvårdnad och stöd till anhöriga) 2015 – pågående
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Publikationer
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 11 juni 2024