Ellen Backman
Institutionen för socialvetenskap
Telefon: 0708-274 627
E-post: ellen.backman@mchs.se
Arbetsområde och bakgrund
Ellen Backman är filosofie doktor i hälsa och livsstil med inriktning handikappvetenskap. Hon disputerade 2021 vid akademin för hälsa och välfärd på Högskolan i Halmstad med avhandlingen ”Ordinary mealtimes under extraordinary circumstances – Routines and rituals of nutrition, feeding and eating in children with a gastrostomy and their families”. Ellen är också legitimerad logoped sedan 2005 och har lång klinisk erfarenhet från barn- och ungdomshabiliteringen. Ellen blev specialistlogoped med inriktning språk och kommunikation på tidig nivå år 2018. Efter disputationen har hon varit verksam som verksamhetsutvecklare på habiliteringen och som FOU-handledare, båda uppdragen i Region Halland. Ellen har ett stort intresse, både forskningsmässigt och kliniskt, gällande barns delaktighet i sin vård och i vardagsaktiviteter.
UNDERVISNING
Under flera år har Ellen arbetat med undervisning på grund- och avancerad nivå vid Göteborgs universitet, Högskolan i Halmstad och Jönköping University. I första hand har hon medverkat i kurser med inriktning mot barns ätutveckling och ätsvårigheter, kommunikationsutveckling samt kommunikationsstödjande strategier för personer med kommunikativa funktionsnedsättningar. Hon har också undervisat i kvalitativ metod och handlett master- och magisteruppsatser.
FORSKNING
Ellens avhandling handlar om barn med ätsvårigheter som är beroende av en gastrostomiknapp på magen för att få i sig den näring som de behöver för att växa och må bra. I avhandlingen undersökte Ellen vilken plats frågor och insatser om måltiden som gemensam aktivitet får i barnens omhändertagande i vården. Hon har i sin avhandling försökt fånga både barnens och föräldrarnas erfarenheter och upplevelser av gastrostomi, ätandet och måltiden, samt vårdpersonalens perspektiv genom en journalgenomgång. Analyserna visar att föräldrar och barn värdesätter familjens sociala och kulturella sammanhang kopplat till måltiden, men att det också är utmanande att balansera individuella behov med hela familjens kollektiva behov. Vidare belyste avhandlingen vikten av att synliggöra begreppet ”hälsa” inom vården. Begreppet definieras olika och Ellens forskning visar att barn kan ha en bild av vad hälsa innebär, föräldrar en annan och sjukvårdspersonalen ytterligare en. Det bidrar till att det är omedvetna definitioner av hälsa som styr vilka insatser som ges och vilka förväntningar som finns på insatserna. Efter avhandlingen har Ellen varit involverad som forskare i projektet ”KomIgång Online, ett digitalt föräldrastöd om kommunikation”.
Ellens forskning har bland annat finansierats av Majblommans forskningsfond, Sparbanksstiftelsen i Varberg samt Linnea och Josef Carlssons stiftelse.
ÖVRIGA UPPDRAG
Hos Marie Cederschiöld högskola har Ellen en 2-årig anställning som postdoktor inom forskningsprogrammet MOD. Ellens forskning har temat ”Rörelsehinder ur ett livsloppsperspektiv” och kommer att handla om vuxenblivande för personer med cerebral pares.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Publikationer
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 5 juli 2024