Socialt arbete med unga i och omkring gängkriminalitet
Barn och unga i och omkring gängkriminalitet och organiserad brottslighet är ett växande samhällsproblem. Vi vet att unga som rekryteras in i kriminella nätverk riskerar både att skadas och att skada andra, med allvarliga konsekvenserna för både individer och samhälle. Detta ställer höga krav på det sociala arbetet gällande prevention och verkningsfulla insatser.
Forskning om unga och kriminalitet lyfter fram riskfaktorer som utsatthet för våld hemma, i skolan och i den offentliga miljön, men den pekar också på tydliga samband mellan ekonomisk utsatthet och normbrytande beteende.
Socialnämnden har ett lagstadgat ansvar att förebygga att barn och unga far illa, till exempel genom att tidigt sätta in insatser som förhindrar en ogynnsam utveckling. Kommuner har även ett ansvar för att brottsförebyggande arbete bedrivs på ett effektivt sätt (SFS 2023:196). Arbetet med att förebygga kriminalitet och att ge skydd och stöd till de barn och unga som riskerar att begå eller utsättas för brott kräver kunskap och kompetens, men också samverkan mellan olika aktörer.
Med start hösten 2024 ges nu en uppdragsutbildning med fokus på hur socialtjänsten och andra samhällsviktiga aktörer kan arbeta och samverka kring unga som löper risk att rekryteras till gängmiljöer.
Målgrupp
Du som i din yrkesutövning möter barn och ungdomar i och omkring kriminella miljöer. Tex socialsekreterare, fältassistenter, polis, skolpersonal, fritidsledare, kuratorer.
Förkunskapsnivå
Utbildningen är en uppdragsutbildning där inte behörighet fordras av deltagarna som på reguljär/annan högskoleutbildning. Uppdragsutbildningar följer dock samma krav och håller samma kvalitet som annan högskoleutbildning. Behörighet att söka har den som utses och finansieras av sin arbetsgivare.
Kursinnehåll
Kursen behandlar utifrån aktuell forskning:
- Unga i och omkring gängkriminalitet.
- Preventivt socialt arbete
- Identifiera och kartlägga
- Insatser och metoder
- Uppföljning
- Professionellas utsatthet i mötet med gängkriminalitet
- Samverkan
Undervisningsformer
Undervisningen ges i form av föreläsningar i kombination med seminarier och diskussioner. Kursen är upplagd så att deltagarna ska kunna integrera kunskapen med egna erfarenheter.
Examinationsformer
För att bli godkänd på kursen krävs närvaro vid samtliga kurstillfällen samt godkända examinationsuppgifter. Betygsskalan består av betygen Godkänd eller Underkänd.
Kursdagar
Kursen ges under åtta kursdagar under en termin.
Nästa kursstart planeras till hösten 2025.
Anmäl ditt intresse och få information om när anmälan öppnar här
Plats
Kursen hålls i högskolans lokaler, Campus Ersta, Stigbergsgatan 30/Erstagatan 1 F, Stockholm (Södermalm).
Kursansvarig/Föreläsare
Kursen leds av Anne-Lie Vainik, socionom och lektor i socialt arbete med lång praktisk erfarenhet av socialt arbete med unga lagöverträdare och brottsoffer inom socialtjänst, polismyndigheten och skolan.
Anne-Lies forskning har fokus på unga och kriminalitet. Hennes pågående forskning handlar om relationen mellan vårdnadshavare och socialtjänst när barn åtalats för grova våldsbrott.
Föreläsare:
Maria Andersson Vogel, fil dr i socialt arbete, forskar om tjejer i särskilt utsatta områden, vid Kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet.
Jale Poljarvius polismästare, underrättelsechef i polisregion Mitt.
Bettan Byvald, socionom med lång erfarenhet av praktiskt socialt arbete.
Christel Avendal, socionom, lektor i socialt arbete.
Henrik Örnlind, doktorand i socialt arbete.
Luay Mohageb, brottsutredare vid polisen.
Sofia Enell, socionom, lektor i socialt arbete.
Emma Wennerström, socionom och familjeterapeut verksam vid Barnrättsbyrån.
Anmälan och kostnad
Kostnad
ca 17 900 kr (exkl. moms). Priset kan justeras inför nästa kursstart.
Litteraturkostnader tillkommer.
Utbildningen är en poängberättigad uppdragsutbildning på högskolenivå som skall bekostas av arbetsgivare eller annan juridisk person. Se övriga avtalsvillkor för uppdragsutbildning nedan.
Anmälan
Anmäl ditt intresse och få information om när anmälan öppnar här
Behörighet
Utbildningen är en uppdragsutbildning där inte behörighet fordras av deltagarna som på reguljär/annan högskoleutbildning. Behörighet att söka har den som utses och finansieras av sin arbetsgivare. Uppdragsutbildningar följer samma krav och håller samma kvalitet som annan högskoleutbildning vilket medför att deltagarna bör ha allmän högskolebehörighet för att kunna tillgodogöras sig utbildningen.
Samhällsfrågor att arbeta med i framtiden
Vi har kopplat våra utbildningar till FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Detta är mål som du kan få verktyg att arbeta med i framtiden:
Fakta om utbildningen
Finansieringsmöjligheter
Via Brottsförebyggande rådet samt Socialstyrelsen finns det möjlighet att söka ekonomiskt stöd
Brottsförebyggande rådet
Information om kursinnehåll
Kursansvarig
Anne-Lie Vainik
anne-lie.vainik@mchs.se
Studierektor
Lisa Lundberg
0704-98 60 98
lisa.lundberg@mchs.se
Studierektor
Hugo Svebeck Waara
072-396 79 77
hugo.waara@mchs.se
Information kring anmälan och administration
08-555 051 19
uppdrag@mchs.se
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 17 september 2024