Ledningssjuksköterska och specifika vårdprocesser vid akuta sjukdomstillstånd
Att leda arbetet på en akutmottagning innebär att hantera både komplexa och oförutsägbara situationer. En sjuksköterska i ledning på akutmottagning behöver därför ha avancerad vårdkompetens och starka ledarskapsförmågor. Det krävs att sjuksköterskan i ledning kan ge högkvalitativ och säker vård samt snabbt identifiera, prioritera och inleda behandling vid livshotande tillstånd. En ledningssjuksköterska behöver också kunna samarbeta effektivt med olika vårdaktörer, patienter, närstående och kollegor, samt leda teamet tydligt för att säkerställa en optimal vård och omvårdnad.
Utbildningen ger en detaljerad insikt i vårdprocessens olika steg inom akutsjukvård, från initial bedömning, triage till behandling och uppföljning. Fokus ligger på att optimera patientflöde och förbättra vårdkvaliteten genom strukturerade arbetsmetoder och evidensbaserade riktlinjer. Kursen inkluderar också träning i kommunikation och beslutsfattande i akuta situationer.
Vidare ingår hantering av större olyckor och katastrofer, samt krisberedskap och ledning vid olika beredskapslägen i sjukvården.
Målgrupp
Kursen riktar sig till sjuksköterskor och vårdpersonal som arbetar inom akutsjukvård och som vill stärka sina lednings- och vårdfärdigheter vid akuta sjukdomstillstånd.
Förkunskapsnivå
Lämplig förkunskapsnivå är en högskoleexamen om minst 120 högskolepoäng (80 poäng enligt tidigare poängsystem) inom hälsa, vård och omsorg. Utbildningen är en uppdragsutbildning, vilket innebär att behörighet inte fordras på samma sätt som vid reguljära högskoleutbildningar. Dock följer uppdragsutbildningar samma krav och håller samma kvalitet som annan högskoleutbildning. Behörig att söka är den som utses och finansieras av sin arbetsgivare.
Undervisningsformer
Undervisningen ges i form av digitala föreläsningar i kombination med digitala seminarier, workshops och gruppdiskussioner.
Examinationsformer
För att bli godkänd på kursen krävs närvaro vid samtliga kurstillfällen samt godkända examinationsuppgifter. Betygsskalan består av betygen Godkänd eller Underkänd.
Kursdatum
Kursen har fem digitala kurstillfällen under våren och hösten 2025.
Kursstart 7 april 2025
Plats
Kursen ges digitalt via en digital lärplattform och Zoom
Kursansvarig
Anders Widmark är specialistsjuksköterska inom intensivvård, adjunkt, kursledare och studierektor vid Marie Cederschiöld högskola och har arbetat som adjunkt vid ett flertal lärosäten och har en förmåga att kombinera klinisk erfarenhet och utbildning.
Anders har lång erfarenhet inom akutsjukvård och har b l a arbetat som chefssjuksköterska på intensivvårdsavdelningar och neurologiska kliniker vid Karolinska universitetssjukhuset och som ambulanssjuksköterska/akutbilssjuksköterska.
Anders är ordförande för riksföreningen för akutsjuksköterskor i Sverige och har engagerat sig i det europeiska nätverket för sjuksköterskor inom akutsjukvård.
Anmälan och kostnad
Kostnad
16 600 kr (exkl. moms).
Litteraturkostnader tillkommer.
Utbildningen är en poängberättigad uppdragsutbildning på högskolenivå som skall bekostas av arbetsgivare eller annan juridisk person. Se övriga avtalsvillkor för uppdragsutbildning nedan.
Anmälan
Anmälan sker genom att fylla i vår webb-anmälan som du kommer till här
Anmälan behandlas efter inkommet datum, enligt principen ”först till kvarn”.
Efter sista dag för anmälan den 26 januari 2025 är anmälan bindande för arbetsgivaren under förutsättning att kursdeltagaren kan beredas plats på utbildningen.
Högskolan förbinder sig att genomföra kursen under förutsättning att erforderligt deltagarantal uppnås. Bekräftelse skickas ut till sökanden både via post och e-post ca en – två veckor efter sista anmälningsdatum.
Behörighet
Utbildningen är en uppdragsutbildning där inte behörighet fordras av deltagarna som på reguljär/annan högskoleutbildning. Behörighet att söka har den som utses och finansieras av sin arbetsgivare. Uppdragsutbildningar följer samma krav och håller samma kvalitet som annan högskoleutbildning vilket medför att deltagarna bör ha allmän högskolebehörighet för att kunna tillgodogöras sig utbildningen.
Samhällsfrågor att arbeta med i framtiden
Vi har kopplat våra utbildningar till FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Detta är mål som du kan få verktyg att arbeta med i framtiden:
![FNs globala mål: God hälsa och välbefinnande](/images/200.5ffd35a184b3f45a855d4b7/1670245371939/03.png)
![FNs globala mål: God utbildning](/images/200.5ffd35a184b3f45a855d4bf/1670245373771/04.png)
Fakta om utbildningen
INFORMATION OM KURSINNEHÅLL
![](/images/200.58061106192b27ae989126fa/1729784734800/Anders%20Widmark.jpg)
Kursansvarig
Anders Widmark
anders.widmark@mchs.se
![](/images/200.5ffd35a184b3f45a855d53f/1670245498985/Monica%20R%C3%B6nning%20Frick.jpg)
Studierektor
Monica Rönning-Frick
08-555 051 17
monica.ronning-frick@mchs.se
INFORMATION kring anmälan och administration
08-555 051 19
uppdrag@mchs.se
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 26 november 2024