KBT för skolkuratorer
- Kognitiva beteendeterapeutiska verktyg
Marie Cederschiöld högskola erbjuder i samarbetet med Magelungen Utveckling en uppdragsutbildning för skolkuratorer på 15 högskolepoäng. Utbildningen sträcker sig över två terminer och sker med en frekvens med en heldag var annan vecka (undantag kan förekomma) med sju-åtta tillfällen per termin.
Arbetet som skolkurator är brett och innehåller en rad viktiga uppgifter – alltifrån hälsofrämjande och förebyggande arbete till det som gränsar till behandling. Utbildningen ger dig som skolkurator forskningsbaserade och konkreta verktyg i ditt utmanande arbete.
Under utbildningen kommer du att få ökad förståelse för hur problembeteenden uppstår och hur du ska kunna vara med och förändra dem, både hos elever och personal. Under utbildningen förmedlar vi kunskap om de mest verksamma verktygen och metoderna inom KBT-fältet.
Målgrupp och Förkunskapsnivå
Utbildningen riktar sig till dig som arbetar som kurator i skolan. Regeln om grundläggande behörighet för högskolestudier gäller inte för uppdragsutbildning. Behörighet att delta i uppdragsutbildning bestäms av uppdragsgivaren. Däremot gäller samma krav för studier och examination som på vanlig universitetsutbildning.
Lämplig förkunskapsnivå är akademisk grundexamen om minst 120 högskolepoäng (80 poäng enligt tidigare poängsystem). Är du inte kurator men tycker att utbildningen verkar intressant får du gärna kontakta oss för samtal.
Undervisningsformer
Utbildningen omfattar 15 heldagstillfällen fördelade jämnt under året. Föreläsningar varvas med övningar i grupp. Utbildningen ges på 25% studietakt. Fallexempel och videovinjetter används som diskussionsmaterial och för att illustrera nyckelfärdigheter.
Övningar med direktåterkoppling och skattningar används under utbildningen. Hemuppgifter ges efter varje tillfälle i syfte att förbättra den praktiska tillämpningen av utbildningen.
Kollegialt utbyte
En del av kursen består av kollegialt utbyte. Mellan kurstillfällena kommer deltagarna att ha möjligheten att tre gånger under höstterminen och tre gånger under vårtermin delta i kollegialt utbyte. Under dessa tillfällen får deltagarna chansen att öva och diskutera utifrån teman kopplade till utbildningen
Examinationsformer
För att bli godkänd på utbildningen krävs:
- Obligatorisk närvaro vid samtliga föreläsningar.
- Närvarokrav är 80 procent av undervisningstillfällena.
- Kompletteringsuppgifter delas ut av kursledare vid frånvaro.
- Aktivt deltagande i muntliga och skriftliga övningar.
Kursintyg
För att bli godkänd i kursen för ”Kursintyg” krävs förutom punkterna ovan även enklare inlämningsuppgift vid varje terminsavslutning.
Högskolepoäng
För att bli godkänd i kursen för Högskolepoäng krävs närvaro på samma sätt som punkterna ovan samt godkända examinationsuppgifter som delas ut vid fyra tillfällen under kursens gång (två under höstterminen och två under vårterminen) Betygsskalan består av betygen Godkänd eller Underkänd.
Kursträffar och Kursinnehåll
Utbildningen sträcker sig över två terminer, ht 2025 och vt 2026. De gemensamma kursträffarna är mellan kl 09.00-16.00.
2025
26 augusti
9 september, 23 september
9 oktober, 21 oktober
4 november, 19 november
2 december
2026
20 januari
5 februari, 17 februari
3 mars, 17 mars
14 april
5 maj
Utbildningsdag 1 - Introduktion: Skolkuratorns olika uppdrag och KBT
Vi det första tillfället ägnar vi oss åt att tydliggöra hur kognitiv beteendeterapi och inlärningspsykologi kan kopplas till skolkuratorns komplexa roll. Dessutom ges en översikt av KBT-fältets framväxt och nuvarande tillstånd
Utbildningsdag 2 - Inlärningsteori i teori och praktik – del 1
Vi ger en introduktion till inlärningspsykologi, det vill säga teorin om hur vi kan förstå mänskligt beteende. Varför gör vi som vi gör och hur hamnar vi i beteendemönster som egentligen inte är bra för oss? Vi fördjupar oss i praktiska fall och tittar på hur det går att använda grundläggande inlärningspsykologiska verktyg i praktiken.
Utbildningsdag 3 – Inlärningsteori i teori och praktik – del 2
Vi fortsätter fördjupa oss i inlärningspsykologin och hur verktyg kan användas i praktiken. Vi utgår från fall och övar praktiskt i hur vi med hjälp av analys kan hitta bra sätt att intervenera och förändra.
Utbildningsdag 4 – Främjande och förebyggande elevhälsa
Under den här dagen utforskas hur principerna och verktygen från KBT kan tillämpas på grupp- och organisationsnivå. Vi kommer att titta på två olika områden för detta, dels i form av skolinterventionen ”School Wide Positive Behaviour Support” (SWPBS)” och dels med utgångspunkt i det som kallas för ”Organizational behavioural management” (OBM). Målet med dagen är att visa hur vi kan höja kvaliteten i det främjande- och förebyggande elevhälsoarbetet med hjälp av bärande principer från KBT.
Utbildningsdag 5 – Relationers betydelse för psykisk hälsa och för att skapa förutsättning för förändring
Relationella problem är ett av de vanliga problemområden som kuratorer möter. Positiva relationer är grundläggande för elevers trivsel i skolan och för deras mående. Denna dag handlar om hur skolkuratorn kan skapa goda relationer till de elever som behöver hjälp men också hur skolkuratorer kan arbeta för att skapa goda relationer mellan elever och personer som finns runtom eleven i skolan med hjälp av tekniker och verktyg från KBT-fältet. Dagen kommer även att ta upp aspekter av hur kuratorn och elevhälsan kan få till ett gott samarbete med lärare och övrig personal på skolan.
Utbildningsdag 6 – Psykoedukation utifrån generella modeller
Psykoedukation, alltså information och kunskap om hur psykisk hälsa och ohälsa fungerar är ett viktigt verktyg inom KBT. Kursdeltagarna får träna sig på att genomföra psykoedukation utifrån olika användbara modeller. Dagen kommer även att visa exempel på olika anpassade sätt att genomföra psykoedukation på olika nivåer i skolan.
Utbildningsdag 7: Mål som grund för förändringsarbete
Effektiva och utvärderingsbara mål är en viktig grund både inför ett förändringsarbete och för att kunna veta hur förändringsarbetet går. Vi arbetar därför med hur vi kan identifiera och konkretisera mål. Vi kommer att arbeta med kopplingen mellan värderingar och mål som är grundade i elevens värderingar med inspiration av metoden ACT. Dagen kommer även att ta upp hur skolkuratorn kan arbeta för att skapa gemensamma mål tillsammans med övrig skolpersonal, gällande det förebyggande och hälsofrämjande arbetet med eleverna på skolan.
Utbildningsdag 8: Workshop och seminarium om att skapa förutsättningar för förändringsarbete på olika nivåer
Under dagen kommer kursdeltagarna att få arbeta gruppvis utifrån ett specifikt fall med att systematiskt lägga grunden för förändringsarbete. Inför detta tillfälle ska deltagarna dessutom ha skickat in och tagit del av varandras inlämningsuppgifter. Dessa diskuteras i mindre grupper.
Utbildningsdag 9 - Att möta elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i skolan
Att arbeta med elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som autism och ADHD ställer särskilda krav på all personal. Dagen innehåller genomgång av några särskilt sårbara situationer under skoldagen för dessa elever och hur beteendeanalys kan vara till hjälp både för att hitta rätt anpassningar och relevant färdighetsträning.
Utbildningsdag 10: – Oro, ångest och stress hos barn och unga – del 1
Många elever upplever oro, ångest och stress kopplat till såväl skola som kompisar och hemmamiljön, något som kan få stora konsekvenser. Vi kommer att under två tillfällen gå igenom hur vi kan förstå hur oro- och stressproblematik kan uppstå och fortgå, vilka konsekvenser det kan få samt vad som kan göras på individ- och gruppnivå för att förebygga och minska problematiken.
Utbildningsdag 11 – Oro, ångest och stress hos barn och unga – del 2 (halvdag) + litteraturseminarium (halvdag)
Se information ovan. Till detta tillfälle ska deltagarna ha läst anvisad kurslitteratur och aktivt delta i diskussioner utifrån litteraturen utifrån frågor som de förberett.
Utbildningsdag 12 – Sociala och emotionella färdigheter - individuellt och i grupp
Färdighetsträning kan användas för att öva vardagliga situationer som vissa elever upplever utmanande och behöver träna på. Det kan både handla om elever som har utmanande och utagerande beteenden och elever som har undvikande beteenden. Vi kommer under dagen gå igenom hur man kan lära ut sociala och emotionella färdigheter individuellt och i grupp, exempelvis i klasser. Det finns ett stort forskningsstöd för socialt och emotionellt lärande (SEL) i skolmiljö och vi går igenom hur SEL kan bidra till ett elever lär sig att reglera känslor, ha empati för andra, lösa problem, fatta ansvarsfulla beslut och upprätthålla goda relationer.
Utbildningsdag 13 - Normbrytande beteende, hot och våld och mobbning
Dagen fokuserar på normbrytande beteenden. Vi går igenom risk- och skyddsfaktorer kopplat till att utveckla normbrytande beteende, både i och utanför skolan. Vi arbetar även med hur vi kan arbeta med kriminalitet utifrån ett skolperspektiv. Utifrån kunskapen om målgruppen arbetar vi även med effektiva strategier för att hantera hot och våldssituationer samt forskningsbaserade metoder för att arbeta förebyggande och åtgärdande mot mobbning.
Utbildningsdag 14 - Problematisk skolfrånvaro
Under dagen får deltagarna ta del av viktiga framgångsfaktorer för att kunna hjälpa elever med problematisk skolfrånvaro tillbaka till en fungerande skolgång. Dagen kommer att fokusera på kartläggning som grund för åtgärder. Vad behöver vi göra för att kunna sätta in rätt åtgärd för rätt elev? Vilka förutsättningar behöver finnas i skolan och vad kan vi göra för att öka elevernas delaktighet och få tillgång till deras perspektiv? Deltagarna kommer att få möjlighet att prova konkreta kartläggningsverktyg samt kunskap om vanliga åtgärder för ökad närvaro.
Utbildningsdag 15 - Håll kvar framstegen samt presentation av slutarbeten
En viktig del i allt KBT-arbete är att få dem vi möter att fortsätta med konstruktiva, nya beteenden och förändringar på egen hand. Vi går igenom hur man främjar fortsatta framsteg på ett bra sätt men också hur du som skolkurator ska kunna hålla dina nya kunskaper vid liv. Under dagen kommer kursdeltagarna även att få presentera sina slutarbeten för varandra i mindre grupper.
Eventuellt kommer någon mindre korrigering i kursens upplägg att göras, angivna kursdatum gäller
Plats
Magelungen Utvecklings lokaler, Lumaparksvägen 7, 120 31 Stockholm (Hammarby sjöstad) eller digitalt via Zoom.
Anmälan och kostnad
Kostnad
19 750 kr/termin (exkl. moms) vid medverkan på plats i Stockholm
17 250 kr/termin (exkl. moms) vid medverkan digitalt via Zoom
Obs! Utbildningen pågår under två terminer.
Viss litteratur ingår. Övriga litteraturkostnad tillkommer.
Utbildningen är en poängberättigad uppdragsutbildning på högskolenivå som skall bekostas av arbetsgivare eller annan juridisk person. Se övriga avtalsvillkor för uppdragsutbildning nedan.
Anmälan
Anmälan sker genom att fylla i vår webb-anmälan som du kommer till här
Anmälan behandlas efter inkommet datum, enligt principen ”först till kvarn”.
Efter sista anmälningsdag den 8 juni 2025 är anmälan bindande för arbetsgivaren under förutsättning att kursdeltagaren kan beredas plats på utbildningen.
Högskolan förbinder sig att genomföra kursen under förutsättning att erforderligt deltagarantal uppnås. Bekräftelse skickas till sökanden via e-post ca en – två veckor efter sista anmälningsdatum.
Behörighet
Utbildningen är en uppdragsutbildning där inte behörighet fordras av deltagarna som på reguljär/annan högskoleutbildning. Behörighet att söka har den som utses och finansieras av sin arbetsgivare. Uppdragsutbildningar följer samma krav och håller samma kvalitet som annan högskoleutbildning vilket medför att deltagarna bör ha allmän högskolebehörighet för att kunna tillgodogöras sig utbildningen.
Samhällsfrågor att arbeta med i framtiden
Vi har kopplat våra utbildningar till FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Detta är mål som du kan få verktyg att arbeta med i framtiden:


Fakta om utbildningen
INFORMATION OM KURSINNEHÅLL



INFORMATION kring anmälan och administration
08-555 051 19
uppdrag@mchs.se
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 14 april 2025