Högskoleutbildning för personal vid HVB
En praktiknära högskoleutbildning för dig som vill fördjupa dina kunskaper för att utföra ett bra arbete på HVB utifrån Socialstyrelsen kompetensmål.
HVB - Hem för vård eller boende är ett tillståndspliktigt yrkesmässigt drivet ”hem” som på uppdrag av socialtjänsten tar emot enskilda för vård eller behandling i förening med ett boende. Personalen är en av de viktigaste tillgångarna i HVB-vården för barn och unga. De unga tillbringar en stor del av dygnets timmar tillsammans med personalen vilket ställer höga krav på de yrkesverksammas kompetens, bland annat när det gäller att kunna se och möta den unges behov av bland annat närhet, stöd och omsorg. Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har i flera rapporter och utredningar påtalat vikten av att personalen har en adekvat kompetens.
Marie Cederschiöld högskola erbjuder nu en uppdragsutbildning på 4 högskolepoäng med fokus på yrkesrollen och vad som krävs för att utföra ett bra arbete på HVB. Kursen avser att inspirera, förnya, fördjupa och utöka deltagarnas kunskaper genom att knyta ihop deltagarnas erfarenheter med modern forskning och ny lagstiftning. Utbildningen tar utgångspunkt i Socialstyrelsens rapport ”Kompetens för arbete på HVB för barn och unga”.
Kursinnehåll
Kursen går över tre dagar mellan kl. 09.00-16.00
Kursen innehåller en mängd olika praktiska övningar; rollspel, diskussioner, grupparbete och en genomgång av både teori och forskningsstöd.
Kursen innehåller bland annat följande moment
• Forskning och implementering
• Personalgrupp – sammansättning, rekrytering
• Behandling, samtal och förhållningssätt
• Familj, nätverksarbete och eftervård
• Juridik och dokumentation
• Institutionsplacerade ungdomars livsfrågor ur ett existentiellt perspektiv
• Utvärdering och kvalitetssäkring av HVB
Målgrupp
Utbildningen vänder sig till alla som arbetar på HVB
Förkunskapsnivå
Utbildningen ges som uppdragsutbildning vilket innebär att allmän högskolebehörighet inte krävs för att bli antagen. Uppdragsutbildningar har dock samma krav och håller samma kvalitet som annan högskoleutbildning vilket medför att deltagarna bör ha en sådan högskolebehörighet för att tillgodogöra sig utbildningen. Ett krav är emellertid att utbildningen bekostas av arbetsgivare eller annan juridisk person.
Undervisningsformer
Undervisningen sker av pedagogiska skäl i grupp om högst 30 deltagare. Undervisningen omfattar 3 heldagar och sker i föreläsningsform i kombination med seminarier, grupparbete och diskussioner. Seminarierna syftar till både litteraturbearbetning och erfarenhetsutbyte. Kursen är upplagd så att deltagarna ska kunna integrera kunskapen med egna erfarenheter och sedan praktiskt kunna tillämpa kunskaperna i sitt dagliga arbete.
Kursansvarig
Niklas Waitong är socionom med lång och gedigen erfarenhet av arbetsledning och behandling på HVB. Han har jobbat med människor hela sitt vuxna liv, i heldygnsvård 1986–2018, 1990-2015 som medlevare på Älgeredskollektivet, föreståndare 1997-2018. Niklas jobbar sedan 2018 heltid som utbildare och handledare.
Niklas arbetade som medlevare på Älgeredskollektivet i 25 år varav 18 år som föreståndare, vd och delägare. Han var med och gjorde om Älgered från ett ganska traditionellt Hasselakollektiv till ett lösningsfokuserat familjeinriktat modernt HVB. Älgered var under många år, enligt Stockholms Stads egen utvärdering, det av deras upphandlade HVB med klart bästa resultat både gällande effekt och kundnöjdhet.
Kursträffar
Kursen har tre gemensamma kursträffar den 4, 5 och 6 november 2024, därefter hemtenta.
Samtliga dagar mellan kl. 09.00-16.00
Anmälan och kostnad
Kostnad
8 900 kr (exkl. moms).
Litteraturkostnader tillkommer.
Utbildningen är en poängberättigad uppdragsutbildning på högskolenivå som skall bekostas av arbetsgivare eller annan juridisk person. Se övriga avtalsvillkor för uppdragsutbildning nedan.
Anmälan
Anmälan sker genom att fylla i vår webb-anmälan som du kommer till här
Anmälan behandlas efter inkommet datum, enligt principen ”först till kvarn”.
Efter sista dag för anmälan den 4 oktober 2024 är anmälan bindande för arbetsgivaren under förutsättning att kursdeltagaren kan beredas plats på utbildningen.
Högskolan förbinder sig att genomföra kursen under förutsättning att erforderligt deltagarantal uppnås. Bekräftelse skickas ut till sökanden både via post och e-post ca en – två veckor efter sista anmälningsdatum.
Behörighet
Utbildningen är en uppdragsutbildning där inte behörighet fordras av deltagarna som på reguljär/annan högskoleutbildning. Behörighet att söka har den som utses och finansieras av sin arbetsgivare. Uppdragsutbildningar följer samma krav och håller samma kvalitet som annan högskoleutbildning vilket medför att deltagarna bör ha allmän högskolebehörighet för att kunna tillgodogöras sig utbildningen.
Samhällsfrågor att arbeta med i framtiden
Vi har kopplat våra utbildningar till FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Detta är mål som du kan få verktyg att arbeta med i framtiden:
Fakta om utbildningen
INFORMATION OM KURSINNEHÅLL
Kursansvarig
Niclas Waitong
070-295 24 99
niklas.waitong@gmail.com
Studierektor
Ulf Hammare
08-555 051 09
ulf.hammare@mchs.se
INFORMATION kring anmälan och administration
08-555 051 19
uppdrag@mchs.se
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 3 maj 2024