Civilsamhällsforskningen bidrar till Stadsmissionernas fattigdomsrapport 2021

De svenska stadsmissionerna presenterade tidigare i veckan Fattigdomsrapport 2021. Den årligt återkommande rapporten baseras på forskning om fattigdom i Sverige genomförd av Magnus Karlsson, professor vid Centrum för civilsamhällesforskning vid Ersta Sköndal Bräcke högskola.

I årets rapport diskuteras personer i utsatthet som har rätt till stöd från de svenska socialförsäkringssystemen, men som av olika skäl inte får sådant stöd. Det lyfts fram hur den diskuterade gruppen, som stadsmissionerna väljer att kalla de ohjälpta och som i den internationella litteraturen diskuteras som icke-mottagare, troligen är ganska omfattande men osynlig.

Magnus Karlsson har arbetat i tio år tillsammans med de svenska stadsmissionerna kring att kartlägga de mest ekonomiskt utsatta grupperna i samhället. Tidigare rapporter har bland annat bidragit till att etablera begreppet matfattigdom i Sverige, samt beskrivit situationen kring de ekonomiskt mest utsatta under pandemin.

För mer information, kontakta Magnus Karlsson.

Ta del av rapporten här. , 7 MB.

Fattigdomsrapporten 2021 har presenterats på DN Debatt av Lotta Säfström, talesperson i fattigdomsfrågor på Sveriges stadsmissioner och direktor för Göteborgs stadsmission och diskuterats av Magnus Karlsson i Studio Ett. Den diskuterades också på Aftonbladets ledarsida och i Sveriges Radio P4.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
16 december 2021