Två kvinnor tittar in i kameran och ler. Den ena har lång mörkt hår och gråvit tröja med svart väst. Den andra har blond-grå pagefrisyr och vit kavaj med en starkt lila blus under. I bakgrunden syns en ljust träfärgad modern trappa, en stor inomhusväxt, bänkar och vita väggar.

Felicia Forthmeiier och Camilla Waltersson Grönvall.

Forskning om skyddat boende lyftes i samtal med socialtjänstministern

På onsdagen deltog Felicia Forthmeiier, doktorand vid institutionen för socialvetenskap vid Marie Cederschiöld högskola, vid ett rundabordssamtal med socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall. Ämnet var erfarenheter av det nya regelverket om stärkta rättigheter i skyddat boende.

Under mötet diskuterades den lagreform som trädde i kraft 1 april i år, "Stärkta rättigheter för barn och vuxna i skyddat boende". Samtalet syftade till att utvärdera och fånga upp trender, tendenser och utmaningar med den nya lagreformen. Deltagare vid mötet inkluderade aktörer som arbetar med skyddat boende – företrädare, utförare, uppdragsgivare/placerande socialtjänst samt berörda myndigheter.

Från Marie Cederschiöld högskola deltog Felicia Forthmeiier, för att förmedla insikter och resultat från forskning om skyddat boende.

– Min och min handledare Veronica Ekströms forskning visar att kvaliteten mellan skyddade boenden varierar stort och att färre och kortare placeringar görs idag, vilket riskerat att medföra att våldsutsatta inte får det stöd och skydd de kan ha behov av, säger Felicia.

Hennes avhandlingsprojekt fokuserar också på kvinnors och barns upplevelser av att bo på skyddat boende och hur dessa erfarenheter kan förstås utifrån begreppet kvalitet.

– Hur kvinnor och barn konstruerar kvalitet på skyddat boende är en central fråga. Jag undersöker också hur skyddade boenden har utvecklats över tid och på vilka sätt marknadisering, formalisering och professionalisering har påverkat vad ett skyddat boende är idag.

Socialministern meddelade i slutet av mötet att hon har för avsikt att hålla uppföljningsmöten ungefär var sjätte månad för att säkra att frågan följs upp och för att markera att den är viktig. Felicia menar att forskningen vid högskolan förhoppningsvis har bidragit till att diskussionen om potentiella utmaningar och styrkor med den nya lagen fortsätter.

– Jag hoppas att samtalet leder till att frågan om skyddat boende fortsätter att bevakas från politiskt håll, så att ett kvalitativ stöd och skydd kan erbjudas alla som har behov för det, säger hon.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
19 september 2024