Åsa Moberg och Fanny Ambjörnsson nya hedersdoktorer
Åsa Moberg och Fanny Ambjörnsson utses till hedersdoktorer vid Marie Cederschiöld högskola. De promoveras vid högskolans akademiska högtid 4 oktober.
Vartannat år utses nya hedersdoktorer vid Marie Cederschiöld högskola. 2024 års hedersdoktorer är Åsa Moberg och Fanny Ambjörnsson.
Författaren, samhällsdebattören och översättaren Åsa Moberg har sedan slutet av 1960-talet aktivt bidragit till den svenska samhällsdebatten. Vård- och omsorgsfrågor har successivt fått större utrymme i hennes arbete. Inte minst har hon uppmärksammat sjuksköterskeyrket och människors villkor i den svenska psykiatrin och äldrevården.
Viktiga bidrag i samhällsdebatten
– Åsa Mobergs viktiga bidrag till den svenska samhällsdebatten knyter an till en rad av högskolans hjärtfrågor och expertområden: viljan att förstå och motverka mänsklig utsatthet, vikten av etisk medvetenhet i människovårdande yrken, den sociala rättvisans förutsättningar, välfärdssamhällets existentiella dimensioner och mycket mer, säger Roger Klinth, rektor vid Marie Cederschiöld högskola.
Åsa Moberg säger själv så här om att bli utsedd till hedersdoktor:
– Detta är en oväntad heder för en person som hoppade av gymnasiet året före studentexamen. Jag blir glad och stolt och vill särskilt tacka Florence Nightingale, den stora välfärdsfilosofen och uppfinnaren av sjuksköterskeyrket. Hennes sätt att betrakta världen, med statistiken som metod att uttolka Guds vilja, är inspirerande för alla som vill förbättra människors levnadsvillkor.
Analys av maktrelationer
Även Fanny Ambjörnsson, socialantropolog och professor i genusvetenskap vid Stockholms universitet, utses i år till hedersdoktor vid högskolan. I sin forskargärning har Fanny Ambjörnsson fördjupat förståelsen av frågor om genus, klass, sexualitet och hur föreställningar om normalitet, kroppslighet och ålder formas i relation till samhällets maktstrukturer.
– Genom sin analys av hur maktrelationer och föreställningar om normalitet formar villkor för utbildning, åldrande, sjukdom, med mer, samt sin förmåga att ”märkvärdiggöra” vardagsrelationer har Ambjörnsson aktivt bidragit förståelsen av de vård- och omsorgspraktiker högskolan intresserar sig för. På samma sätt har hennes forskning om genus, klass, sexualitet och funktionsvariation bidragit till den etiska reflektion som är nödvändig i människovårdande yrken, säger Roger Klinth.
Fanny Ambjörnsson är hedrad över att bli utnämnd och ser även en tydlig koppling mellan sin och högskolans forskning.
– Jag är väldigt överraskad, men framför allt glad och mycket hedrad över denna utnämning. Högskolans inriktning mot praktiknära forskning ”med kritisk blick och människors utsatthet i fokus” sammanfattar till stora delar det jag velat åstadkomma med min forskning och mitt författande. Jag kan inte tänka mig något finare än att bli hedersdoktor i omsorg, säger hon.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 22 augusti 2024