Magnus Karlsson har en vit skjorta, en grå väst och runda glasögon. Han tittar in i kameran och bakom honom syns många böcker i en vit bokhylla.

Magnus Karlsson, professor och prefekt på institutionen för civilsamhälle och religion vid Marie Cederschiöld högskola.

Sätt inte tvångströja på forskningen

Att forskning inom akademin ska komma samhället till del är en självklarhet. Men när kraven på samhällsnytta definieras för snävt riskerar de att strypa nya tankar. Det skriver Magnus Karlsson, professor och prefekt på institutionen för civilsamhälle och religion vid Marie Cederschiöld högskola och Jonas Stier, professor och vetenskaplig ledare på Mälardalens högskola.

"Att det som sker i akademin ska komma samhället till del är en självklar och dessutom lagstadgad uppgift. Den är självklar därför att akademin, såsom samhällets institution för strukturerat kunskapssökande och högre bildning, bör angå hela befolkningen. Kunskap mår bäst av att delas, spridas och användas. Därför vilar många av dagens yrken på akademisk grund, och ett kontinuerligt inflöde av ny forskningsbaserad kunskap är, eller bör åtminstone vara, självklart", skriver Magnus Karlsson och Jonas Stier i sin debattartikel i Tidningen Curie.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
9 april 2024