Vi gratulerar våra nya sjuksköterskor

Efter tre års heltidsstudier har en stor grupp studenter tagit en kandidatexamen i vårdvetenskap, det vill säga de har läst 180 högskolepoäng på sjuksköterskeprogrammet som lett fram till en sjuksköterskeexamen.

Det är en skön vinterdag i mitten på januari när det är dags för examensmingel för de nyutexaminerade sjuksköterskorna. Man samlas kring en vacker, ganska somrig buffé, under valven på Stigbersgatan på Södermalm, på Campus Ersta.

- Det har varit fullt upp hela tiden säger Anna-Carin Jansson och Emelie Ekström, men nu är det slut. Det är en lättnad faktiskt, att vara klar. Tänk att vi har haft vår sista föreläsning och tagit 180 högskolepoäng.

Anna-Carin och Emelie har flera utbildningar i bagaget, Anna-Carin är både översättare och lärare som hon också jobbat som, Emelie har en karriär som grafisk formgivare bakom sig.

- Men vårdvetenskap har länge varit ett parallellspår för mig säger Emelie, jag har tänkt på att bli sjuksköterska länge och nu är jag det!

- Det här är min tredje utbildning säger Anna-Carin, jag är en nyfiken natur, man har ju bara ett liv!

De skrattar och konstaterar att de är rika på erfarenheter, men inte på pengar.


De nya sjuksköterskorna Jasmine och Tanja har jobbat inom sjukvården som undersköterska respektive vårdbiträde innan de bestämde sig för att läsa vidare. Det var mycket mer teori i utbildningen än vad de hade förväntat sig och de visste inte heller att det skulle handla så mycket om etik och omvårdnad, men de är mycket nöjda med sin utbildning.

- Den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU, gjorde att man fick ett riktigt grepp om de nya kunskaperna, säger de och kan verkligen rekommendera den här utbildningen. Den är väldigt bred och det är stimulerande att känna att man kan byta till ett annat fält inom samma yrke.

Jasmine har nu fått jobb på Region Stockholm inom psykiatrin, där det främst handlar om diagnoser som ångest och depression. Tanja ska jobba inom ASIH, dvs avanceras sjukvård i hemmet där det ofta är palliativ vård som behövs.

Examen för sjuksköterskor


Det krävdes en hel del självdisciplin konstaterar Fatima och Rayan som inte hade så stor studievana eller studieteknik. Det var många nya ämnen man skulle sätta sig in i, men så är ju utbildningen också väldigt bred.

- Det är flera olika yrken egentligen säger Fatima, med många intressanta områden. Jag tycker speciellt om det sociala området.

- Nu kan man ju jobba med nästan vad som helst, säger Rayan och man har alltid ett jobb. Senare kan jag också tänka mig att gå vidare till distriktssköterska för att kunna välja inom ytterligare intressanta områden.

De ser mycket glada ut när de försvinner upp för trapporna mot sina nya jobb på Dalens geriatrik och Danderyds kirurg, båda ytterst nöjda med att ha fått de platser de önskar.

Sjuksköterskeprogrammet vid Marie Cederschiöld högskola utbildar sedan år 1851 sjuksköterskor med solid grund i vetenskap och beprövad erfarenhet. Sjuksköterskor som utbildas vid Marie Cederschiöld har beredskap att möta patienter, närstående och medarbetare med ett etiskt förhållningssätt och de kan medverka till en hållbar utveckling i ett föränderligt samhälle.

Som sjuksköterska kan du arbeta inom många olika delar av samhället, både nationellt och internationellt. Arbete finns på sjukhus, i primärvård, i patienters hemmiljö, inom regioner, kommunal, statlig och privat verksamhet.

Den 26 januari är det extra högtidlig examen i Katarina kyrka då de alla också får ta emot sin sjuksköterskebrosch från Marie Cederschiöld högskola.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
29 januari 2024