Sjuksköterskestudenterna Anders Björling och Rosanna Stobin tillsammans med handledaren Åsa Kneck (fr. v.)

Examensarbete uppmärksammas i senaste numret av magasinet Hälsa

I senaste numret av vårdmagasinet Hälsa publicerar sjuksköterske-studenterna Rosanna Stobin och Anders Björling, tillsammans med handledaren Åsa Kneck, en artikel som utgår från en litteraturöversikt med internationell forskning och där resultatet diskuterats och validerats med kvinnor som lever i hemlöshet i Sverige och även presenterats för personal inom hälso- och sjukvården samt socialtjänsten. Arbetet med litteraturen har skett inom ramen för Rosanna Stobin och Anders Björlings examensarbete som undersöker hur personer i hemlöshet upplever samverkan av vård- och omsorgsinsatser.

Rosanna Stobin och Anders Björling visste tidigt att de i sin kandidatuppsats vill undersöka situationen för personer som lever i hemlöshet. Genom föreläsningar och konferenser under utbildningen fick de upp ögonen för det stora behovet av samverkan för att kunna möta både hälsomässiga och sociala behov bland personer i hemlöshet.

- Under samtal med studenter, forskare och föreläsare framkom brister i samverkan, även om alla samtidigt ser det som en självklarhet och något som måste fundera, berättar Rosanna och Anders.

Idén om att skriva kandidatuppsatsen som en litteraturöversikt utifrån ett patientperspektiv växte snart fram. Utifrån tio vetenskapliga studier sammanställde de två teman; brister i planering, samverkan och utskrivning och behovet av att skapa tillgänglig, kontinuerlig och individanpassad vård.

Rosanna och Anders berättar att de under arbetets gång fick en ganska dyster bild av hemlösas erfarenheter kring tillgång till vård och stöd. Bland annat nämndes bristande kommunikation och känslan av att vara negligerad samt att ett stort ansvar lades på individen när det kom till att behöva tolka och förstå de olika vård- och omsorgssystem som finns. Studierna visade att uppsökande verksamhet och samverkan minskade de hinder som fanns för att personer i hemlöshet skulle söka vård.

Genom högskolans forskningsprojekt Jämlik vård för kvinnor i hemlöshet fick Rosanna och Anders möjlighet att besöka Women Advisory Board (WAB), där kvinnor som själva lever eller levt i hemlöshet fick ta del av uppsatsens resultat. Kvinnorna i WAB fick även dela med sig av sina egna erfarenheter om samverkan och hur de upplever att vård- och omsorgssystemen fungerar.

Resultaten från examensarbetet och samtalen med WAB har nu blivit en föreläsning som Rosanna och Anders presenterat för intresserade inom vård och socialtjänst.

Vill du läsa Rosannas och Anders uppsats? Klicka här.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 april 2023