Rektor Roger Klinth - fortsatt förordnande som ledamot i Nationella vårdkompetensrådet

Nationella vårdkompetensrådet inrättades på uppdrag av regeringen under 2020 och är ett rådgivande organ med representanter från regioner, kommuner, lärosäten, Socialstyrelsen och Universitetskanslersämbetet (UKÄ). Rådet har som uppgift att bidra till en god planering av vårdens kompetensförsörjning genom att göra bedömningar av kompetensbehov och stödja och samverka om kompetensförsörjningsfrågor på regional och nationell nivå. Rektor Roger Klinth har varit ledamot i rådet från start och har nu av regeringen omförordnats för ytterligare två år, 2023–2024.

Rådet består av 14 ledamöter och är placerat på Socialstyrelsen med ett tillhörande kansli. Det är Socialstyrelsen som planerar och organiserar rådets arbete, i samråd med UKÄ.

Rådets huvudsakliga uppgifter är att:

  • göra samlade bedömningar av kompetensförsörjningsbehoven baserade på tillgängliga kunskapsunderlag och tillgängliggöra sammanställningar av kunskapsunderlag
  • stödja beslutsfattare och andra berörda aktörer på nationell och regional nivå i frågor av betydelse för kompetensförsörjningen när det gäller hälso- och sjukvårdspersonal
  • åstadkomma samverkan mellan och föra dialog med berörda aktörer, och
  • stödja de sjukvårdsregionala råden

- Arbetet i Nationella vårdkompetensrådet har varit intressant, utvecklande och meningsfullt. Frågor om framtidens vårdkompetens är komplexa och behöver hanteras i ett nära samspel mellan myndigheter, avnämare och lärosäten. Att vi som lärosäte på detta sätt kan vara med och forma framtiden är mycket positivt, säger Roger Klinth.

För att läsa mer om Nationella vårdkompetensrådet, vänligen klicka här.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
21 december 2022