Nytt stödprogram förbättrar livet för sjuka barnfamiljer

Ett stödprogram för att möta behoven hos barnfamiljer drabbade av svåra somatiska sjukdomar utvärderas av en forskargrupp vid Marie Cederschiöld högskola. De har modifierat och utvärderat Beardslees familjeintervention/the Family Talk Intervention (FTI), en psykosocial stödmetod som ursprungligen kommer från psykiatrin, för att möta de unika stödbehoven hos barnfamiljer med svåra somatiska sjukdomar som exempelvis cancer.

Forskningen vid högskolan har lett till utvecklingen av en anpassad version av stödprogrammet för barnfamiljer där antingen en förälder eller ett barn är svårt sjukt/har palliativa stödbehov. Resultatet av forskningen hittills är mycket positivt för både familjen som helhet men också för den enskilda familjemedlemmen, säger Malin Lövgren professor i vårdvetenskap inritning palliativ vård som leder forskargruppen.

- Genom att implementera stödprogrammet i vårdprocessen får vi ett verktyg som är både kraftfullt och empatiskt. Det är avgörande att vi kan erbjuda konkret hjälp och stöd till dessa familjer, som också bidrar till en ökad livskvalitet och bättre psykosocial hälsa för dem, säger Anna Patzauer-Personne, hälso- och sjukvårdskurator, utbildare i stödprogrammet och som arbetar som assistent i projektet.

- Vår anpassade FTI-metod är inte bara en teoretisk modell, den är en praktisk lösning som gör en skillnad i familjers liv, fortsätter Anna.

Utbildningen i FTI och den metod som nu erbjuds, ger verktyg för att effektivt integrera psykosocialt stöd i behandling av familjer. Programmet strävar efter att utrusta professionella med kunskaper och tekniker för att adressera de komplexa dynamikerna i familjer som kämpar med svåra sjukdomar. Utbildningen är utvecklad baserat på den forskning som bedrivits om FTI inom somatisk vård.

Marie Cederschiöld högskola fortsätter med sitt arbete inom utbildning och forskning för hälso- och sjukvårdssektorn, med ett ständigt fokus på att förbättra möjligheterna att ta hand om samhällets mest sårbara.

Kursansvarig Anna Patzauer Personne, hälso- och sjukvårdskurator, utbildare i stödprogrammet, assistent i forskningsprojektet

Forskare och föreläsare Malin Lövgren, professor i vårdvetenskap inriktning palliativ vård

Länk till forskningen https://www.mchs.se/forskning/forskningsprogram/fti.html

Sidinformation

Senast uppdaterad:
12 maj 2024