Sedering och sederingstekniker

Säker och effektiv sedering är en avgörande del av många medicinska ingrepp, där patientkomfort och trygghet står i fokus.

Denna kurs ger en fördjupad förståelse för sederingens principer och tekniker, från mild sedering till mer avancerade tillvägagångssätt. Deltagarna får kunskap om indikationer, kontraindikationer, farmakologi och övervakning, samt hur man identifierar och hanterar eventuella komplikationer.

Kursen belyser också vikten av tvärprofessionellt samarbete för att säkerställa en trygg och patientcentrerad vård. Praktiska moment i kursen ger möjlighet att tillämpa teoretiska kunskaper i en realistisk miljö.

Målgrupp
Kursen riktar sig till sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor som i sin profession hanterar olika typer av sedering, men även andra medicinska yrkesgrupper som vill utveckla sina praktiska och teoretiska färdigheter i en kontextuell vårdmiljö.

Förkunskapsnivå
Lämplig förkunskapsnivå är en högskoleexamen om minst 120 högskolepoäng (80 poäng enligt tidigare poängsystem) inom hälsa, vård och omsorg.

Utbildningen är en uppdragsutbildning, vilket innebär att behörighet inte fordras på samma sätt som vid reguljära högskoleutbildningar. Dock följer uppdragsutbildningar samma krav och håller samma kvalitet som annan högskoleutbildning.

Behörig att söka är den som utses och finansieras av sin arbetsgivare.

Undervisningsformer
Kursen består av en kombination av digitala föreläsningar, praktiska övningar och interaktiva workshops. De praktiska övningarna syftar till att stärka deltagarnas förmåga att använda sederingstekniker på ett säkert och effektivt sätt.

Examinationsformer
För att bli godkänd på kursen krävs närvaro vid samtliga kurstillfällen samt godkända examinationsuppgifter. Betygsskalan består av betygen Godkänd eller Underkänd.

Kursdatum
Kursstart 26 maj 2025

Plats
Kursen ges digitalt via en digital lärplattform med två gemensamma kurstillfällen i högskolans lokaler på Stigbergsgatan 30, Stockholm (Södermalm) samt två gemensamma kurstillfällen digitalt via Zoom.

Kursansvarig
Anders Widmark är specialistsjuksköterska inom intensivvård, adjunkt, kursledare och studierektor vid Marie Cederschiöld högskola och har arbetat som adjunkt vid ett flertal lärosäten och har en förmåga att kombinera klinisk erfarenhet och utbildning.

Anders har lång erfarenhet inom akutsjukvård och har b l a arbetat som chefssjuksköterska på intensivvårdsavdelningar och neurologiska kliniker vid Karolinska universitetssjukhuset och som ambulanssjuksköterska/akutbilssjuksköterska.

Anders är ordförande för riksföreningen för akutsjuksköterskor i Sverige och har engagerat sig i det europeiska nätverket för sjuksköterskor inom akutsjukvård.

Kostnad
9 100 kr (exkl. moms).
Litteraturkostnader tillkommer.

Utbildningen är en poängberättigad uppdragsutbildning på högskolenivå som skall bekostas av arbetsgivare eller annan juridisk person. Se övriga avtalsvillkor för uppdragsutbildning nedan.

Anmälan
Anmälan sker genom att fylla i vår webb-anmälan som du kommer till här

Anmälan behandlas efter inkommet datum, enligt principen ”först till kvarn”.

Efter sista dag för anmälan den 23 februari 2025 är anmälan bindande för arbetsgivaren under förutsättning att kursdeltagaren kan beredas plats på utbildningen.

Högskolan förbinder sig att genomföra kursen under förutsättning att erforderligt deltagarantal uppnås. Bekräftelse skickas ut till sökanden både via post och e-post ca en – två veckor efter sista anmälningsdatum.

Utbildningen är en uppdragsutbildning där inte behörighet fordras av deltagarna som på reguljär/annan högskoleutbildning. Behörighet att söka har den som utses och finansieras av sin arbetsgivare. Uppdragsutbildningar följer samma krav och håller samma kvalitet som annan högskoleutbildning vilket medför att deltagarna bör ha allmän högskolebehörighet för att kunna tillgodogöras sig utbildningen.

Samhällsfrågor att arbeta med i framtiden

Vi har kopplat våra utbildningar till FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Detta är mål som du kan få verktyg att arbeta med i framtiden:

FNs globala mål: God hälsa och välbefinnandeFNs globala mål: God utbildning

Fakta om utbildningen

Typ av utbildning: Uppdragsutbildning
Antal HP: 4
Nivå: Avancerad nivå
Ämnesområde: Vårdvetenskap
Studietakt: 25 %
Utbildningsstart: 26 maj 2025
Ort: Stockholm
Språk: Svenska
Första ansökningsdag: Pågår nu
Sista ansökningsdag: 23 februari 2025

INFORMATION OM KURSINNEHÅLL

Kursansvarig
Anders Widmark
anders.widmark@mchs.se

 

Studierektor
Monica Rönning-Frick
08-555 051 17
monica.ronning-frick@mchs.se

INFORMATION kring anmälan och administration

08-555 051 19
uppdrag@mchs.se

Sidinformation

Senast uppdaterad:
26 november 2024