Handledarutbildning i psykosocialt arbete på systemteoretisk grund, 45 hp
Många organisationer och verksamheter – såväl privata företag, ideella organisationer som offentliga förvaltningar kännetecknas idag av snabba förändringar och ökad organisatorisk komplexitet. Det ställs samtidigt höga krav på medarbetarnas engagemang, kompetens, förmåga och flexibilitet. Inom yrkesområden som vård, skola, social omsorg är dessa förväntningar höga.
De senaste årens ökade krav på effektivitet har medfört att tid för reflektion, eftertanke och lärande minskat och i vissa fall helt försvunnit. Samtidigt har värdet och behovet av regelbunden tid för verksamhets- och professionsanknuten reflektion, lärande och dialog blivit alltmer uppmärksammat i forskning.
Att i handledning ge medarbetare och ledare utrymme för reflektion och lärande bidrar till integrering och utveckling av kunskap och kompetens och är ett viktigt komplement till annan utbildning och kunskapsinhämtning.
Professionell grupphandledning ger stora möjligheter att tydliggöra sammanhang, utveckla och stärka professionell kompetens för den enskilda individen, arbetsgruppen och organisationen som helhet.
För att skapa kvalificerad handledning ställs höga krav på kompetens hos handledare.
Målgrupp
Utbildningen vänder sig till dig som är erfaren praktiker och verksam som, eller planerar att arbeta med, professionell grupphandledning utifrån ett systemteoretiskt perspektiv på individ, grupp, organisation, utveckling och lärande.
Förkunskapsnivå
Regeln om grundläggande behörighet för högskolestudier gäller inte för uppdragsutbildning. Behörighet att delta i uppdragsutbildning bestäms av uppdragsgivaren eller arbetsgivaren. Däremot gäller samma krav för studier och examination som på vanlig universitetsutbildning och deltagarna får akademiska poäng efter att kursen har avslutats med godkänt resultat.
Lämplig förkunskapsnivå är akademisk grundexamen om minst 120 högskolepoäng (80 poäng enligt tidigare poängsystem) inom socialt arbete, hälsa, vård, omsorg, pedagogik, eller motsvarande.
Deltagare bör även ha minst fem års yrkeserfarenhet efter avlagd yrkesexamen och vara yrkesverksam med egna handledningsuppdrag under utbildningstiden samt ha egen erfarenhet av att ha deltagit i grupphandledning.
Kursinnehåll
Utbildningen bygger på systemteoretisk grund där olika modeller, teorier och arbetssätt för grupphandledning presenteras och prövas. Teorier om handledning, grupputveckling, organisatoriska perspektiv, samhällsutveckling, kunskapssyn, etik, kommunikation och lärande är delar av kursinnehållet.
Utbildningen är upplagd så att deltagarna ges möjlighet att integrera kunskapen med egen kompetens och erfarenhet.
Utbildningen syftar till att ge kursdeltagarna kunskaper om metoder och tekniker i professionell grupphandledning samt kompetens att bedriva handledning inom olika typer av organisationer och verksamheter.
Utbildningen innehåller teoretiska moment, litteraturstudier, arbete med att leda egen handledningsgrupp samt handledning på egen handledning. Gällande momentet egen handledningsgrupp krävs att kursdeltagaren har tillgång till en grupp att handleda. Det åligger kursdeltagaren att själv finna en lämplig grupp att handleda under utbildningen. Du skall ha minst en grupp i handledning under utbildningens gång och du kommer att få handledning på handledning sammanlagt 60 timmar.
Examination
För att bli godkänd på utbildningen krävs full närvaro på såväl teori- som handledningsdagar samt fullgjorda grupp- och individuella inlämningsuppgifter.
För att bli godkänd i handledningen skall deltagaren genomfört minst ett handledningsuppdrag med en grupp över två terminer och sex tillfällen alternativt två grupper över en termin och tre tillfällen per grupp. En grupp består av minst tre personer.
Examination sker i form av handledning, gruppuppgifter, hemtentor samt en akademisk essä.
Kursträffar
Utbildningen ges med 35 gemensamma kursträffar som inkluderar 60 handledningstimmar.
Höstterminen 2025
8-9 september
6-7 oktober
3-4 november
1-2 december
Vårterminen 2026
19-20 januari
16-17 februari
16-17 mars
13-14 april
11-12 maj
Höstterminen 2026
14-15 september
12-13 oktober
9-10 november
7-8 december
Vårterminen 2027
11 januari
8-9 februari
8-9 mars
5-6 april
3-4 maj
Plats
Kursen hålls i högskolans lokaler, Campus Ersta, Stigbergsgatan 30 på Södermalm i Stockholm.
Kursledare
Fanny Marell socionom, leg psykoterapeut handledare och lärare
Fanny har arbetat med socialt arbete och familjeterapi i ca 30 år. Hon undervisar på flera universitet och högskolor i systemteori, familjeterapi, diagnoskritik och handledning.
Handledare
Görel Fred socionom, leg psykoterapeut handledare och lärare.
Görel är verksam handledare, individ- par och familjeterapeut samt föreläsare och utbildare. Hon är sedan 2021 kursansvarig för den grundläggande psykoterapiutbildning som ges vid Marie Cederschiöld högskola.
Görel är författare till tre böcker. Den senaste boken som handlar om försoning kring barndomen och fick stor uppmärksamhet i TV, radio och tidningar.
Ulrik Molin socionom, leg psykoterapeut, handledare och lärare.
Ulrik är lärare och handledare på universitets- och högskolenivå, samt handleder yrkesverksamma inom människovårdande yrken. Områden som Ulrik utbildar inom är psykoterapi, familjeterapi, utvecklingspsykologi och socialt arbete.
Johan Wisén socionom, familjeterapeut, handledare och lärare.
Johan är kursledare i högskolans nu pågående handledarutbildning med fokus på grupputveckling. Arbetar framförallt med ledarskap samt grupp- och organisationsutveckling. Johan är bl.a. utbildad i SCT - System Centered Training.
Anmälan och kostnad
Kostnad
25 875 kr/termin (exkl. moms).
Obs! Utbildningen pågår under fyra (4) terminer.
Litteraturkostnader tillkommer.
Utbildningen är en poängberättigad uppdragsutbildning på högskolenivå som skall bekostas av arbetsgivare eller annan juridisk person. Se övriga avtalsvillkor för uppdragsutbildning se längre ner på sidan.
Anmälan
Anmälan sker genom att fylla i vår webb-anmälan som du kommer till här
Anmälan behandlas efter inkommet datum, enligt principen ”först till kvarn”.
Efter sista dag för anmälan den 8 juni 2025 är anmälan bindande för arbetsgivaren under förutsättning att kursdeltagaren kan beredas plats på utbildningen.
Högskolan förbinder sig att genomföra kursen under förutsättning att erforderligt deltagarantal uppnås. Bekräftelse skickas ut till sökanden både via post och e-post ca en – två veckor efter sista anmälningsdatum.
Behörighet
Utbildningen är en uppdragsutbildning där inte behörighet fordras av deltagarna som på reguljär/annan högskoleutbildning. Behörighet att söka har den som utses och finansieras av sin arbetsgivare. Uppdragsutbildningar följer samma krav och håller samma kvalitet som annan högskoleutbildning vilket medför att deltagarna bör ha allmän högskolebehörighet för att kunna tillgodogöras sig utbildningen.
Samhällsfrågor att arbeta med i framtiden
Vi har kopplat våra utbildningar till FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Detta är mål som du kan få verktyg att arbeta med i framtiden:
Fakta om utbildningen
Påbyggnadsutbildning
– Handledarutbildning i psykosocialt arbete,
15 högskolepoäng
För dig som har en handledarutbildning om minst 30 högskolepoäng eller har tillägnat dig motsvarande kunskaper och vill fördjupa och utveckla din handledarkompetens. Deltagare bör vara yrkesverksam som handledare under utbildningstiden. Kursen ges på kvartsfart under två terminer med start en gång om året i januari/februari.
INFORMATION OM KURSINNEHÅLL
Kursledare
Fanny Marell
fanny.marell@gmail.com
Handledare
Görel Fred
Handledare
Ulrik Molin
Handledare
Johan Wisén
Studierektor
Ulf Hammare
08-555 051 09
ulf.hammare@mchs.se
INFORMATION kring anmälan och administration
08-555 051 19
uppdrag@mchs.se
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 21 november 2024