Hållbarhet i socialt arbete
Att ge hjälp, stöd och åstadkomma förändring för människor i svåra livssituationer upplevs av många som meningsfullt och givande. Men, vi vet också att yrken och arbetsplatser inom välfärdssektorn är överrepresenterade vad gäller sjukfrånvaro på grund av stressrelaterad ohälsa. Hög arbetsbelastning, stress och möten med människors utsatthet väcker svåra känslor som socialarbetare behöver strategier för att hantera.
Marie Cederschiöld högskola erbjuder en tredagarsutbildning som ger en överblick av aktuellt kunskapsläge om vad i det sociala arbetet som skapar eller ökar stress och vilken betydelse självomsorg, kollegor och ledning har för vår hälsa och återhämtning. Utbildningen syftar också till att ge konkreta strategier för att ta hand om stressupplevelser och förebygga ohälsa, samt kunskap om hur symtom på stress och utbrändhet kan lindras när de redan har uppkommit.
Målgrupp
Utbildningen riktar sig både till enskilda medarbetare som vill lära sig mer om hur de kan ta hand om sig i arbetet och till arbetsledare som vill öka sin organisations beredskap för att förebygga utbrändhet, empatitrötthet och sekundärtraumatisering.
Kursinnehåll
Ämnen som behandlas under föreläsningsserien är bland annat:
- Stress, maktlöshet och otillräcklighet
- Traumatisk stress, sekundärtraumatisering
- Självomsorg och återhämtning
- Strategier för arbetsledare och organisationer
Undervisningsformer
Undervisningen ges i form av föreläsningar och gruppdiskussioner. Kursen är upplagd så att deltagarna ska kunna integrera den teoretiska kunskapen med egna erfarenheter kring de olika teman som kursen berör.
Kursdagar
Kursen består av tre heldagsträffar våren 2025.
29 april
27 maj
3 juni
kl. 09.00-16.00
Plats
Två tillfällen är i högskolans lokaler, Campus Ersta, Stigbergsgatan 30/Erstagatan 1 F, Stockholm (Södermalm).
Ett tillfälle är digitalt via Zoom
Kursintyg
För att erhålla kursintyg efter avslutad utbildning krävs närvaro vid samtliga moment samt godkänt på den avslutande reflektionsuppgiften. Vid sjukdom eller andra oförutsedda händelser ska frånvaron anmälas till kursansvarig för att diskutera på vilket sätt en kompletterande uppgift ska lämnas in för att få ut ett kursintyg.
Kursansvarig
Kursansvarig är Linn Moser Hällen, socionom med grundläggande utbildning i psykoterapi och utbildad handledare i psykosocialt arbete. Linn har en lång erfarenhet av att arbeta med socialt arbete med särskilt fokus på våld i nära relationer. Hon har bland annat arbetat som socialsekreterare, metodutvecklare, samordnare och som arbetsledare inom socialtjänsten. Linn är också en av författarna och redaktörerna för en kommande bok om hållbarhet inom människovårdande yrken.
Anmälan och kostnad
Kostnad
4 400 kr (exkl. moms).
Litteraturkostnader tillkommer.
Anmälan
Anmälan sker genom att fylla i vår webb-anmälan som du kommer till här
Anmälan behandlas efter inkommet datum, enligt principen ”först till kvarn”.
Efter sista dag för anmälan den 26 januari 2025 är anmälan bindande för arbetsgivaren under förutsättning att kursdeltagaren kan beredas plats på utbildningen.
Högskolan förbinder sig att genomföra kursen under förutsättning att erforderligt deltagarantal uppnås. Bekräftelse skickas ut till sökanden både via post och e-post ca en – två veckor efter sista anmälningsdatum.
Samhällsfrågor att arbeta med i framtiden
Vi har kopplat våra utbildningar till FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Detta är mål som du kan få verktyg att arbeta med i framtiden:
Fakta om utbildningen
Information om kursinnehåll
Lärare
Linn Moser Hällen
linn@linnmhallen.se
Studierektor
Lisa Lundberg
lisa.lundberg@mchs.se
070-498 60 98
Information kring anmälan och administration
08-555 051 19
uppdrag@mchs.se
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 22 oktober 2024