Ny handledarutbildning i själavård

I ett samarbete mellan Förbundet S:t Lukas, Sigtunastiftelsen och Marie Cederschiöld högskola lanseras nu en ny handledarutbildning inom själavård, ett initiativ som för första gången ger högskolepoäng – 15 hp. Utbildning vänder sig bland annat till yrkesverksamma präster, pastorer och diakoner som önskar fördjupa sitt arbete inom handledning och själavård. Genom samarbetet med Marie Cederschiöld högskola lyfts utbildningen till en akademisk nivå.

Sedan 1999 har Förbundet S:t Lukas erbjudit utbildningar för själavårdare, med fokus på att utveckla kompetenser inom handledning. Tidigare utbildningar har lockat ett tjugotal deltagare per omgång och den senaste, liksom denna, ägt rum i form av delvis internat på Sigtunastiftelsen. Den nya utbildningen erbjuder en djupare förankring i forskningsbaserad handledning och riktar sig till yrkesverksamma som söker vidareutveckling inom sitt fält.

En fördjupning för seniora själavårdare

Handledarutbildningen är utformad för själavårdare som redan har erfarenhet inom sitt yrke, och den ger redskap för att utveckla en tryggare och mer professionell hållning i arbetet. Det handlar inte bara om att stärka det egna själavårdsarbetet, utan också om att ge deltagarna möjlighet att handleda andra själavårdare och leda handledningsgrupper på ett mer medvetet och effektivt sätt.

Camilla von Below, en av kursledarna från Förbundet S:t Lukas, betonar vikten av den psykologiska kompetensen i handledarsituationer:

"Det är viktigt att ha en viss psykologisk kunskap med sig i handledningen, det hjälper en grupp att bli både kreativa och trygga, och det inger mod."

Utbildningen ger även utrymme för självreflektion, där deltagarna får möjlighet att utforska sina egna styrkor och svagheter som handledare. Den teoretiska reflektionen kring gränser och etik är en central del av kursens upplägg, och den hjälper deltagarna att bli säkrare och modigare i sina yrkesroller.

Akademisk förankring och yrkesmässig utveckling

Handledarutbildningen lägger fokus på själavårdens särprägel, med ett kristet perspektiv som diskuteras utifrån kyrkans roll och hur själavården kan kombineras med olika yrkesroller som präst, diakon eller pastor. Utbildningen är akademiskt förankrad, och deltagarna får en god förståelse för hur beprövade metoder kan användas för att ta till sig ny kunskap.

En stor fördel med utbildningen är dess praktiska inriktning, där både individuell handledning och grupphandledning ingår. Varje deltagare tilldelas en personlig handledare som följer deras utveckling genom utbildningen.

Fördelar för organisationer och ledare

Utbildningen är även relevant för chefer och arbetsgivare som vill investera i sina medarbetares utveckling. Att skicka själavårdare till denna kurs leder till att organisationen får en medarbetare med bättre handledaregenskaper och förmåga att skapa ett gott gruppklimat. Deltagarna lär sig nya färdigheter som inte bara stärker dem i deras nuvarande yrkesroller, utan också ger dem möjlighet att utvecklas inom handledning och att leda andra.

Camilla von Below sammanfattar:
"Vi har hittat en väldigt bra form nu, som är mer akademisk och ger 15 högskolepoäng, i samarbete med uppdragsutbildningen på Marie Cederschiöld högskola."

Den nya handledarutbildningen representerar en viktig del av själavårdsutbildningen i Sverige och erbjuder en balanserad kombination av teoretisk fördjupning och praktisk handledning för yrkesverksamma som vill vidareutvecklas inom sitt område.

Kursledare är Camilla von Below, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, fil.dr. lektor och handledarutbildad samt Anne Magnusson, socionom, leg psykoterapeut, lärar- och handledarutbildad, båda från Förbundet S:t Lukas.

Sigtunastiftelsen

Sidinformation

Senast uppdaterad:
20 september 2024