Samverkan mellan civilsamhälle och akademi – så fungerar det

Samverkan mellan aktörer från olika samhällssektorer - civilsamhälle, offentlig sektor, näringsliv och akademi - röner idag stort intresse för att möta komplexa samhällsutmaningar på nytänkande sätt.

När det gäller civilsamhället - även kallad den ideella eller idéburna sektorn - har intresset främst handlat om relationen till offentlig sektor, såsom kommuner och myndigheter, vilket bland annat resulterat i en uppdragsutbildning vid Marie Cederschiöld högskola med titeln ”Civila samhället i samhället”. Däremot har inte relationen mellan civilsamhället och akademin uppmärksammats i samma utsträckning, samtidigt som civilsamhället allt oftare efterfrågas som en part i forskningsprojekt och akademin som en part i utvecklingsprojekt kring samhällsutmaningar.

Högskolan erbjuder nu en kurs som ger grundläggande kunskaper med fokus på samverkan mellan civilsamhälle och akademi, baserat på teoretiska kunskaper och praktiska exempel. Sådan kunskap är till nytta för dem som driver eller främjar sådan samverkan, exempelvis anställda eller andra företrädare för ideella/idéburna organisationer, lärosäten och forskningsfinansiärer, samt offentliga aktörer på nationell, regional och lokal nivå.

Målgrupp
Kursen vänder sig till framför allt till dig som driver eller främjar samverkan mellan akademi och civilsamhälle, men kan även läsas av andra som söker fördjupad kunskap inom området. Det kan exempelvis handla om dig som arbetar vid en forsknings- eller projektfinansiär, i en ideell/idéburen organisation, eller en kommun, region eller myndighet.

Kursinnehåll
Kursen innehåller föreläsningar med interaktiva inslag, gruppdiskussioner och egna arbeten.
Kursen omfattar bland annat följande teman:
• Hur ser relationen ut mellan civilsamhället och andra samhällssektorer?
• Hur fungerar samverkan mellan akademi och civilsamhälle?
• Vilka motiv och former finns för sådan samverkan?
• Vilka framgångsfaktorer och fallgropar har urskilts i forskning och praktik?

Undervisningsformer
Undervisningen sker i föreläsningsform i kombination med seminarier, grupparbete och diskussioner. Seminarierna syftar både till erfarenhetsutbyte och till att bearbeta såväl föreläsnings- som litteraturinnehåll. Kursen är upplagd så att deltagarna ska kunna integrera kunskapen med egna erfarenheter och sedan praktiskt kunna tillämpa kunskaperna i sitt dagliga arbete.

Kursdagar/Kursträffar
Kursen har totalt tre gemensamma kursträffar under våren 2025, varav två träffar sker digitalt och en dag fysiskt.

6 mars, kl 9-12 (digitalt)
20 mars, kl 9-12 (digitalt)
10 april, kl 10-15 (på plats i högskolans lokaler)

Plats
Kursens fysiska träff hålls på Marie Cederschiöld högskola, Campus Ersta, Stigbergsgatan 30, Stockholm. Övriga träffar sker via Zoom/Teams.

Kursansvarig och kursens lärare
Kursansvariga är Malin Lindberg och Pelle Åberg.

Malin Lindberg är adjungerad professor vid Centrum för civilsamhällesforskning på Marie Cederschiöld högskola. Hon har lång erfarenhet av samverkan mellan akademi och civilsamhälle, där hon lett ett flertal tvärsektoriella forsknings- och utvecklingsprojekt.

Pelle Åberg är docent i statsvetenskap och verksam vid Centrum för civilsamhällesforskning på Marie Cederschiöld högskola. Han har lång erfarenhet av forskning och undervisning kring civilsamhälle, samverkan och relationer mellan civilsamhälle och andra samhällssfärer. Han är flitigt anlitad av både civilsamhälles- och offentliga organisationer som föredragshållare inom dessa områden.

Kostnad
4 400 kronor (exklusive moms). Litteratur, kost och eventuell logi ingår inte i kursavgiften.

Anmälan
Anmälan sker genom att fylla i vår webb-anmälan som du kommer till här

Anmälan behandlas efter inkommet datum, enligt principen ”först till kvarn”.

Efter sista dag för anmälan den 26 januari 2025 är anmälan bindande för arbetsgivaren under förutsättning att kursdeltagaren kan beredas plats på utbildningen.

Högskolan förbinder sig att genomföra kursen under förutsättning att erforderligt deltagarantal uppnås. Bekräftelse skickas ut till sökanden både via post och e-post ca en – två veckor efter sista anmälningsdatum.

Samhällsfrågor att arbeta med i framtiden

Vi har kopplat våra utbildningar till FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Detta är mål som du kan få verktyg att arbeta med i framtiden:

FNs globala mål: God utbildning

Fakta om utbildningen

Typ av utbildning: Uppdragsutbildning
Antal HP: 0
Nivå: Grundnivå
Ämnesområde: Socialvetenskap
Studietakt: -
Utbildningsstart: 6 mars 2025
Ort: Digitalt & Campus Ersta (Stockholm)
Språk: Svenska
Första ansökningsdag: Pågår nu
Sista ansökningsdag: 26 januari 2025

Information om kursinnehåll

Kursansvarig
Pelle Åberg
076-636 51 29
pelle.aberg@mchs.se

Kursansvarig
Malin Lindberg
malin.lindberg@mchs.se

Studierektor
Ulf Hammare
08-555 051 09
ulf.hammare@mchs.se

INFORMATION kring anmälan och administration

08-555 051 19
uppdrag@mchs.se

Sidinformation

Senast uppdaterad:
12 november 2024