Responsbaserat förhållningssätt i samtal och behandling
Att utsättas för olika typer av våld och förtryck har starkt påverkan på en persons hälsa och livskvalitet. Forskning visar att omgivningens agerande och bemötande i relation till utsattheten har stor påverkan på återhämtningen. Ett sätt att som yrkesverksam bemöta och hjälpa utsatta personer på ett respektfullt sätt är via ett responsbaserat förhållningssätt. Response-based practice är en samtalsmetod och ett förhållningssätt som utformats av psykoterapeuter och familjeterapeuter på Center for Response-based Practice i Kanada. Att arbeta responsbaserat innebär bland annat att lyfta utsattas motstånd mot kränkningar, våld och övergrepp. Genom att fokusera på responser, som våldsutsattas handlingar och reaktioner på våld men också omgivningens agerande, kan vi stärka och återupprätta personers känsla av värde och kapacitet.
Kursen syftar till att ge dig som deltagare grundläggande kunskap i hur du i ditt arbete kan arbeta responsbaserat. Under kursen kommer grundprinciperna för responsbaserat som framarbetats i Kanada att kombineras med annan forskning och exempel från en svensk kontext. Du kommer under kursen att få kunskap om hur viktig omgivningens bemötande och förhållningssätt är för återhämtningen vid svåra livshändelser och du kommer att få prova på hur du kan ställa frågor och tänka kring barn och vuxnas utsatthet, kapacitet och responser på våld.
Kursen ges under två heldagar och två halvdagar och syftar till att ge kunskap om responsbaserat arbete och konkreta verktyg i hur metoden/förhållningssättet kan användas i mötet med stödsökande och klienter. Utbildningen riktar sig till dig som är verksam inom socialt arbete som exempelvis socialsekreterare, kurator eller behandlare inom öppenvård, ungdomsmottagning eller civilsamhället.
Målgrupp
Yrkesverksamma inom socialt arbete med fokus på stöd och behandling, exempelvis socialsekreterare, kurator eller behandlare inom öppenvård, ungdomsmottagning eller civilsamhället.
Förkunskapsnivå
Ingen särskild förkunskap krävs.
Utbildningen är en uppdragsutbildning där inte behörighet fordras av deltagarna som på reguljär/annan högskoleutbildning. Uppdragsutbildningar följer dock samma krav och håller samma kvalitet som annan högskoleutbildning. Behörighet att söka har den som utses och finansieras av sin arbetsgivare.
Kursinnehåll
I kursen avhandlas ämnen som:
• Det responsbaserade arbetssättets grundbegrepp
• Hur förhållningsättet/metoden konkret kan användas i socialt arbete
• Att arbeta med olika målgrupper, barn, ungdomar och vuxna, utsatta för till exempel misshandel, sexualbrott, försummelse eller våld i nära relationer.
Undervisningsformer
Undervisningen ges i form av föreläsningar i kombination med seminarier och diskussioner. Seminarierna syftar till både litteraturbearbetning och erfarenhetsutbyte. Kursen är upplagd så att deltagarna ska kunna integrera kunskapen med egna erfarenheter.
Examinationsformer
För att bli godkänd på kursen krävs obligatorisk närvaro vid samtliga föreläsningar och seminarier samt godkänd individuell skriftlig hemtentamen. Betygsskalan består av betygen Godkänd eller Underkänd.
Kursdagar
Kursen planeras ges under två heldagar och två halvdagar under våren 2025
Heldagar på plats i högskolans lokaler:
Torsdag 6 februari
Torsdag 13 mars
Halvdagar på distans:
Datum meddelas senare
Plats
Två heldagar hålls i högskolans lokaler, Campus Ersta, Stigbergsgatan 30/Erstagatan 1 F, Stockholm (Södermalm).
Två halvdagar digitalt via Zoom.
Kursansvarig
Annika Rolandsson, beteendevetare med grundläggande utbildning i psykoterapi. Annika har utbildning i och mångårig erfarenhet av förhållningssättet och samtalsmetoden Response-based practice. Annika har bland annat arbetat med brottsutsatta ungdomar och vuxna, och deras anhöriga. https://annikarolandsson.se
Anmälan och kostnad
Kostnad
8 500 kr (exkl. moms).
Litteraturkostnader tillkommer.
Utbildningen är en poängberättigad uppdragsutbildning på högskolenivå som skall bekostas av arbetsgivare eller annan juridisk person. Se övriga avtalsvillkor för uppdragsutbildning nedan.
Anmälan
Anmälan sker genom att fylla i vår webb-anmälan som du kommer till här
Anmälan behandlas efter inkommet datum, enligt principen ”först till kvarn”.
Efter sista dag för anmälan den 8 december 2024 är anmälan bindande för arbetsgivaren under förutsättning att kursdeltagaren kan beredas plats på utbildningen.
Högskolan förbinder sig att genomföra kursen under förutsättning att erforderligt deltagarantal uppnås. Bekräftelse skickas ut till sökanden både via post och e-post ca en – två veckor efter sista anmälningsdatum.
Behörighet
Utbildningen är en uppdragsutbildning där inte behörighet fordras av deltagarna som på reguljär/annan högskoleutbildning. Behörighet att söka har den som utses och finansieras av sin arbetsgivare. Uppdragsutbildningar följer samma krav och håller samma kvalitet som annan högskoleutbildning vilket medför att deltagarna bör ha allmän högskolebehörighet för att kunna tillgodogöras sig utbildningen.
Samhällsfrågor att arbeta med i framtiden
Vi har kopplat våra utbildningar till FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Detta är mål som du kan få verktyg att arbeta med i framtiden:
Fakta om utbildningen
INFORMATION OM KURSINNEHÅLL
Studierektor
Lisa Lundberg
lisa.lundberg@mchs.se
070-498 60 98
Kursanvarig
Annika Rolandsson
info@annikarolandsson.se
INFORMATION kring anmälan och administration
08-555 051 19
uppdrag@mchs.se
Sivin - Samordnade interventionssystem mot våld i nära relationer
I forskningsprogrammet Sivin (Samordnade interventionssystem mot våld i nära relationer), undersöker vi hur de olika delarna av socialt arbete, från upptäckt och utredning till stöd och uppföljning, kan samordnas.
Läs mer här
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 30 augusti 2024