Barnfokus i Familjesystem
Inom socialt arbete, hälso- och sjukvård samt barn- och elevhälsa finns barn i behov av stöd, hjälp och insatser. Detta ställer höga krav på de professionellas kompetens och förståelse för det unika barnet, dennes sammanhang och omgivning i samband med bedömning. I detta arbete behövs såväl relationell som psykologisk kunskap om vuxna, barn samt familjeteori. Familjebilden är föränderlig och det är därför viktigt att ta med såväl föräldrar som viktiga andra vuxna när vi skall stödja ett barns utveckling.
Marie Cederschiöld högskola erbjuder med start hösten 2024 en tredagarsutbildning som dels ger en överblick av aktuellt kunskapsläge, forskning och teori, dels praktiska metoder där samspel och kommunikationen inom familjen står i fokus.
Utbildningen kommer att behandla barnfokus utifrån kommunikationsteori, systemteori samt ett co-parenting-perspektiv.
Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som arbetar med barn och familj t.ex. socialsekreterare, familjebehandlare, familjehemssekreterare, kuratorer, psykologer inom barnpsykiatri och sjuksköterskor inom barnhälsovården.
Kursinnehåll
Utbildningen ger en fördjupning av teman och kunskapsområden som rör barns utveckling i samspel, coparenting och familjesystem med hjälp av MAFI som är en samspelsmetod med familjesystemisk grund. Utbildningen har både teoretiska och praktiska inslag.
Teman som behandlas är:
- Barnets utveckling sett ur ett samspelsperspektiv
- Anknytning, mentalisering och affektteori
- Barnets utveckling sett ur ett familjesystemiskt perspektiv
- Barn i familjehem och i adoptivfamilj
- Coparenting
Efter genomgången utbildning ska du kunna integrera förståelsen av familjesystemets dynamik och kunna arbeta med co-parenting-fokus i mötet med två föräldrar.
Undervisningsformer
Utbildningen omfattar 3 heldagar med start höstterminen 2024. Undervisningen ges i form av föreläsningar, teoriseminarier och gruppdiskussioner. Seminarierna syftar till integrering av litteratur och praktik samt erfarenhetsutbyte. Kursen är upplagd så att deltagarna ska kunna integrera den teoretiska kunskapen med egna erfarenheter kring de olika teman som kursen berör.
Kursintyg
För att erhålla kursintyg efter avslutad utbildning krävs närvaro vid samtliga moment samt godkänt på den avslutande reflektionsuppgiften. Vid sjukdom eller andra oförutsedda händelser ska frånvaron anmälas till kursansvarig för att diskutera på vilket sätt en kompletterande uppgift ska lämnas in för att få ut ett kursintyg.
Plats
Kursen hålls i högskolans lokaler, Campus Ersta på Södermalm i Stockholm, Stigbergsgatan 30/Erstagatan 1 F.
Datum
Måndag den 11 november 2024
Måndag den 20 januari 2025
Måndag den 10 mars 2025
Samtliga dagar kl. 09.00-16.00
Kursansvarig
Monica Hedenbro, socionom, med. dr. i barnpsykiatri, leg psykoterapeut
Anmälan och kostnad
Kostnad
4 400 kr (exkl. moms).
Anmälan
Anmälan sker genom att fylla i vår webb-anmälan som du kommer till här
Anmälan behandlas efter inkommet datum, enligt principen ”först till kvarn”.
Efter sista dag för anmälan den 4 oktober 2024 är anmälan bindande för arbetsgivaren under förutsättning att kursdeltagaren kan beredas plats på utbildningen.
Högskolan förbinder sig att genomföra kursen under förutsättning att erforderligt deltagarantal uppnås. Bekräftelse skickas ut till sökanden både via post och e-post ca en – två veckor efter sista anmälningsdatum.
Samhällsfrågor att arbeta med i framtiden
Vi har kopplat våra utbildningar till FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Detta är mål som du kan få verktyg att arbeta med i framtiden:
Fakta om utbildningen
INFORMATION OM KURSINNEHÅLL
Kursansvarig
Monica Hedenbro
monica@hedenbro.se
070-424 10 24
Studierektor
Hugo Svebeck Waara
hugo.waara@mchs.se
072-396 79 77
INFORMATION kring anmälan och administration
08-555 051 19
uppdrag@mchs.se
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 5 juni 2024