Omvärldsbevakning - tips på metoder och verktyg

Det händer att bibliotekarier pratar om att “browsa i hyllorna”. Böckerna i ett bibliotek är i de allra flesta fall sorterade efter ämne, och om man har ett hum om vilket ämne man är intresserad av så kan man browsa, det vill säga undersöka böckerna i en specifik hylla för att se om man hittar nåt som intresserar en. Motsvarande att kolla böcker som står i närheten av andra böcker kan till exempel vara att få alerts via mail eller att använda sig av taggning och att prenumerera på ett rss-flöde.

Alerts via mail

Databaser har ofta en funktion som gör det möjligt att få alerts via mail. Man kan välja att få alerts inom ett ämnesområde som intresserar en, av en specifik författare, affiliering, och så vidare. På biblioteket använder vi oss till exempel av alerts för att upptäcka nya publikationer av författare som är affilierade till högskolan.

PubMed

Gör så här för att få alerts från PubMed:

  • Logga in eller registrera ett nytt konto via Sign in to MyNCBI högst upp till höger på PubMeds startsida. PubMed kräver tredjeparts-login, och du hittar Marie Cederschiöld högskola i deras lista.
  • Gör en sökning som du vill prenumerera på.
  • Klicka på Create alert-länken under sökrutan.
  • Spara sökningen och bestäm hur ofta du vill få alerts via mail.

Web of Science

Gör så här för att få alerts från Web of Science:

  • Logga in eller registrera ett nytt konto på Web of Science.
  • Gör en sökning som du vill prenumerera på.
  • Klicka på Create alert-länken till höger om sökrutan. Då öppnas ett litet fönster där du väljer vad denna alert ska heta.
  • När du klickar på Create skapas din alert. För att ändra hur ofta du får mail för denna sökning så kan du klicka på Manage alerts. Du når sparade sökningar och de alerts du har skapat genom att klicka på ditt namn högst upp till höger på Web of Science och sen klicka på den lilla ringklockan i vänstermenyn.

Taggning och att prenumerera på ett RSS-flöde

Taggning är ett sätt att märka upp någonting för att visa att det hör till en viss kategori. Ett närliggande exempel är användningen av ämnesord i databaser. Ett annat vanligt exempel är #hashtaggar på Twitter, ofta i form av hashtaggar för specifika konferenser. Många tidskrifter använder sig av taggning för specifika ämnen, som exempelvis publicering i Tidningen Curie. Om man inte vill prenumerera på nyhetsbrev så kan det vara ett smidigt sätt att hålla sig uppdaterad på.

Många webbplatser erbjuder möjlighet att prenumerera på olika flöden. Ett exempel är alerts via mail som nämns här ovan men man kan också läsa det på andra sätt. RSS är ett standardformat för att leverera information och gör att man kan hålla sig uppdaterad på vad som publiceras på webbplatsen. Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, Regeringen och Riksdagens ombudsmän (JO) är exempel på webbplatser som erbjuder möjlighet att prenumerera på deras RSS-flöden. För att kunna läsa RSS-flödet behöver du en RSS-läsare. Läs mer och få exempel på RSS-läsare hos Internetstiftelsen.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
3 mars 2023