Övriga källor
Artikel i uppslagsverk (till exempel FASS)
Författare, A. (år). Artikeltitel. I Uppslagsverk. Förlag.
Författare, A. (år). Artikeltitel. I Uppslagsverk. Förlag. Hämtad dag månad, årtal, från URL
Artikelförfattare, A. (år). Artikeltitel. I Uppslagsverket. Hämtad dag månad, årtal, från URL
Exempel
Jacobsson, U. (2011). Observationsstudie. I Forskningens termer och begrepp: En ordbok. Studentlitteratur.
Läkemedelsindustriföreningen. (2024, 3 januari). Oestriol Aspen tablett 1 mg. I FASS Vårdpersonal. https://www.fass.se/LIF/product?userType=0&nplId=19951108000073
Silver, A. (2019). Feminist perspectives on disability. I E. N. Zalta (Red.), The Stanford Encyclopedia of Philosophy (Fall 2019 uppl.). Stanford University. https://plato.stanford.edu/archives/fall2019/entries/feminism-disability/
Swärd, H., & Hessle, S. (u.å.). Socialt arbete. I Nationalencyklopedin. Hämtad 7 december, 2020, från https://www.ne.se/
I löpande text
Jacobsson (2011) visar att...
... (Läkemedelsindustriföreningen, 2024).
... menar Silver (2019).
Enligt Swärd och Hessle (u.å.) ...
Mer information
- I vissa fall, som i exemplet Silver (2009) ovan, struktureras artikel i uppslagsverk på samma sätt som kapitel i bok med redaktör. Detta eftersom artikeln (uppslagsordet) har en författare, uppslagsverket har en redaktör och verket i sin helhet har en utgivare (förlag). Eftersom de olika versionerna av artikeln finns arkiverade, har vi lagt till uppgift om vilken version (upplaga) av artikeln det är vi använt.
- När det inte finns en person angiven som författare till artiklar i uppslagsverk är det i första hand den organisation som står bakom uppslagsverket och i andra hand titeln på uppslagsverket som tar författarens plats i referensen.
- Om författare och förlag/utgivare är samma, som i fallet med Läkemedelsindustriföreningen här ovan, utgår uppgiften om förlag/utgivare.
- När ett uppslagsverk på nätet är eller kan vara föremål för uppdateringar och de tidigare versionerna av texten inte arkiveras, anges ”u.å.” som publiceringsår. Vidare ska datum anges för när texten hämtades. Referensen avslutas med en URL. Klicka här för mer information om hur du refererar till en webbsida.
- I exemplet Läkemedelsindustriföreningen (2024) ovan har vi angett inte bara år, utan även dag och månad. Detta för att det i artikeln står att texten är baserad på en produktresumé med det datumet. I löpande text anges endast år. Om författare och förlag/utgivare är samma, som i det här fallet, utgår uppgiften om förlag/utgivare.
- Om du refererar till en webbsida som inte tillhandhåller permanenta länkar till arkiverade versioner av sidan ska du i referensen ange ”u.å.” som publiceringsår. Vidare ska du ange datum för när texten hämtades, se exemplet ”Umeå universitet” här ovan.
- Rubriktiteln (uppslagsordet) till artiklar ur uppslagsverk skrivs inom citationstecken om de nämns i löpande text.
Exempel
Läkemedelsindustriföreningen (2018) skriver följande om ”Oestriol Aspen tablett 1 mg”… - Klicka här för mer information om hur referenser ska utformas.
Inspelad föreläsning på intranät/lärplattform
Beroende på om läsarna förväntas komma åt föreläsningen eller ej så refererar man till den på olika sätt. Om läsaren förväntas kunna nå den inspelade föreläsningen:
Efternamn, A. (år). Föreläsningens titel [Inspelad föreläsning]. Plattformens namn. URL
Exempel
Namnsson, A. (2024). Introduktion till biblioteket [Inspelad föreläsning]. Itslearning. https://mchs.itslearning.com/
I löpande text
(Namnsson, 2024)
Mer information
- Om läsaren inte förväntas kunna komma åt föreläsningen så räknas det som personlig kommunikation. Se längre ner på denna sida hur sådan hanteras.
- Om läsaren förväntas kunna komma åt föreläsningen så avslutas referensen med en URL till lärplattformens/intranätets inloggningssida.
- Klicka här för mer information om hur referenser ska utformas.
Strömmande video (till exempel YouTube)
Uppladdare, A./Organisation. (Datum för uppladdningen). Titel [Video]. Strömningsstjänst. URL
Exempel
Marie Cederschiöld högskola. (19 januari 2022). Vetenskapliga artiklar [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=E9b4O-wdcFs
I löpande text
(Marie Cederschiöld högskola, 2022)
Mer information
- Det är personen/organisationen som laddat upp filmen som anges som upphovsperson, även om det inte är samma person/organisation som producerat videon. Om det inte är uppladdaren som också producerat videon så kan det förklaras i löpande text, om det anses viktigt för läsaren.
- Om uppladdaren är en person med känt namn så anges den med efternamn samt förnamnsinitial. Om uppladdarens riktiga namn inte är känt anges användarnamnet på strömningstjänsten.
- Om man vill hänvisa till något som en person säger i videon så kan man ange den personens namn i brödtexten, men i parentesreferensen och referenslistan alltjämt ange personen/organisationen som laddat upp videon.
- Klicka här för mer information om hur referenser ska utformas.
Personlig kommunikation
Personlig kommunikation är ett samlingsbegrepp för sånt material som inte är allmänt tillgängligt, till exempel intervjuer, brev, e-post, föreläsningar, anteckningar och telefonsamtal. Personlig kommunikation ska endast anges i löpande text och inte i referenslistan. Ange initial och efternamn på den som gett den personliga kommunikationen och datum.
OBS! Du kan bara referera till personlig kommunikation om personen i fråga har gått med på att synas med sitt namn i din text! Om personen inte gett sitt medgivande ska du ange fingerade eller beskrivande namn.
Exempel
Sjuksköterskan A. Andersson (personlig kommunikation, 23 april 2023) menar att …
eller
… (A. Andersson, personlig kommunikation, 23 april 2023).
En respondent menade att ...
Enligt "Johanna", en 50-årig socialarbetare vid Stockholms stad, ...
Mer information
- APA Style: Personal Communications beskriver mer om hur man refererar till personlig kommunikation.
Referera till egna bilagor
För att referera till en bilaga kopplad till det egna arbetet anges bilagans namn i den löpande texten. Refererade bilagor ska inte anges i referenslistan.
Exempel
Enligt Bilaga 1 …
eller
Se även Bilaga 1.
eller
… (Bilaga 1).
Interna dokument
Interna dokument är till exempel dokument som bara finns uppladdade på intranät.
APA har inga exempel på hur du refererar till interna dokument och menar att sånt material som läsaren inte kan återfinna bör inte vara med i referenslistan. Det betyder att interna dokument antingen ska hanteras som personlig kommunikation (se längre upp på denna sida), eller bifogas till ditt arbete som en bilaga (se längre upp på denna sida).
OBS! Du måste ha upphovspersonens tillåtelse för att få bifoga ett dokument som en bilaga till ditt eget arbete.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 17 juni 2024