Specialistsjuksköterska inriktning hälso- och sjukvård i hemmet

Som specialistsjuksköterska med inriktning hälso- och sjukvård i hemmet kommer du att ha en viktig framtida roll för att medverka till ett hållbart samhälle i en föränderlig omvärld. Du skaffar dig kunskap och kompetens för att bedriva vård och omvårdnad i hemmet utifrån personers komplexa vårdbehov. Denna vårdnivå är en betydelsefull del av omställningen till Nära vård.

En översikt över vår utbildning TILL specialistsjuksköterska

Marie Cederschiöld högskola i Stockholm utbildar framtidens specialistsjuksköterskor med inriktning hälso- och sjukvård i hemmet. Specialistsjuksköterskeutbildningen med inriktning hälso- och sjukvård i hemmet omfattar två års halvtidsstudier på distans, som ger totalt 60 högskolepoäng. Huvudområdet är vårdvetenskap (40 hp), varav 15 högskolepoäng utgörs av självständigt arbete. Dessutom ingår ämnet vårdetik med livsåskådningsvetenskap som är högskolans profilområde. Du kommer även att studera ämnena medicinsk vetenskap samt samhälls- och beteendevetenskap.

Programmet riktar sig till sjuksköterskor som arbetar eller vill arbeta inom kommunal vård och som behöver fördjupad kunskap och färdigheter för att hantera vård i hemmet. Det inkluderar både nyutexaminerade och erfarna sjuksköterskor som vill vidareutbilda sig för att möta de nya kraven i yrket. Utbildningen är öppen för studenter från alla delar av landet.

Huvudområde

Vårdvetenskap, syftar till att förstå, förklara och teoretisera frågor som uppstår i samband med hälsa, ohälsa och sjukdom samt deras betydelse för individer, grupper och samhälle. Utbildningens fokus är hälsa och välbefinnande i olika vårdande sammanhang genom livets olika faser. Teoretiska och etiska perspektiv integreras med praktisk tillämpning för att behandla frågor relaterat till ohälsa och sjukdom. Målet är att du ska vara väl förberedd att självständigt arbeta i både dagens och framtidens hälso- och sjukvård.

Utbildningsinnehåll och kursstruktur

Specialistsjuksköterskeprogrammets huvudområde är vårdvetenskap med inriktning hälso- och sjukvård i hemmet, där omvårdnad är tillämpning av vårdvetenskaplig kunskap. Vård i hemmet omfattar främst multisjuka äldre men även andra patientgrupper med komplexa behov, inklusive patienter i olika åldrar med kroniska sjukdomar, funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa. Hälso- och sjukvård i hemmet innefattar vård i ordinärt och särskilt boende samt inom LSS-verksamhet. Vårdetik med livsåskådningsvetenskap är profilområde vid högskolan. För specialistsjuksköterskans yrkeskompetens ingår dessutom ämnesområdena medicinsk vetenskap och samhälls- och beteendevetenskap. Programmet innefattar en successiv fördjupning och progression av dessa ämnen samt syftar till att ge kompetens att tillämpa dem kliniskt.

Sjuksköterskeutbildning Stockholm

Undervisningen är nätbaserad och följer ett studentaktivt lärande med nätbaserat stöd. I varje kurs ingår undervisning i form av exempelvis föreläsningar. Resterande tid är till för egna studier, såsom olika studieuppgifter, grupparbeten med förberedelser inför seminarier/workshop osv. Verksamhetsintegrerat lärande, inklusive verksamhetsförlagd utbildning ingår.

Varför välja vårt sjuksköterskeprogram?

Tydligt fokus på hälso- och sjukvård i hemmet

Programmets inriktning på hälso- och sjukvård i hemmet är framträdande på ett sätt som är unikt bland de specialistsjuksköterskeubildningar som finns på regional och nationell nivå.

Kommunal inriktning

Medan många program fokuserar på slutenvård och specifika medicinska områden som anestesi, intensivvård och barnsjukvård, riktar sig det här programmet vid Marie Cederschiöld högskola mot de särskilda utmaningarna inom kommunal hälso- och sjukvård.

Kompetens för en resursbegränsad miljö

Programmet möter behovet av avancerad kompetens för att hantera vård i hemmiljö, vilket inkluderar medicinsk bedömning, delegering av arbetsuppgifter samt leda och samordna vård i en resursbegränsad miljö.

Att studera till Specialistsjuksköterska

Undervisning

Specialistsjuksköterskeutbildningens pedagogik bygger på studentaktivt lärande. Du arbetar med verklighetsanknutna problem inom hälso- och sjukvård i hemmet, med ett kritiskt förhållningssätt. Arbetsformerna omfattar självständiga studier av kurslitteratur, föreläsningar, seminarier, grupparbeten, färdighetsexaminationer och simuleringsövningar samt klinisk och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) och verksamhetsintegretat lärande (VIL). Vidare ingår inlämningsuppgifter och andra läraktiviteter. Kurser kan komma att läsas gemensamt med andra utbildningsprogram på högskolan.

Lokaler

Marie Cederschiöld högskola finns i kulturhistoriska, nyrenoverade lokaler på Stigbergets höjd med fantastisk utsikt över Stockholm, nära Slussen. Här finns grupprum, tysta utrymmen, ett studentkök och ett nyrenoverat bibliotek. Närheten till lunchställen och kultur på Södermalm skapar en inspirerande studiemiljö.

Utbildningsplan och kursplaner


Kursplaner publiceras i närmare anslutning till utbildningsstart.

Termin 1

Kurs 1: Specialistsjuksköterskans kärnkompetenser med ett kontextspecifikt perspektiv, 1,5 hp VIL inkluderat i denna kurs.

Kurs 2: Akuta bedömningar i hemmet av hälsotillstånd, vårdnivå och behov av vårdinsats, 1,5 hp VIL inkluderat i denna kurs.

Termin 2

Kurs 3: Etik inriktning hälso- och sjukvård i hemmet 7,5hp, 1,5 hp VIL inkluderat i denna kurs.

Kurs 4: Vetenskapsteori och vetenskaplig metod, 7,5 hp.

Termin 3

Kurs 5: Ledarskap samt förändrings- och utvecklingsarbete i organisationer, 1,5 hp VIL inkluderat i denna kurs.

Kurs 6: Omvårdnad med inriktning mot hälso- och sjukvård i hemmet - VFU/VIL-kurs inom det egna specialistområdet eller angränsande 7,5 hp, 4,5 hp VFU + 3hp VIL.

Termin 4

Kurs 7: Självständigt arbete Alternativt självständigt arbete samt valbar teoretisk kurs.

VFU specialistsjuksköterska inriktning hälso- och sjukvård i hemmet

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) går på helfart under tre veckor (32 timmar/vecka), det vill säga fyra dagar i samma vecka.

Examen

Specialistsjuksköterskeexamen med inriktning hälso- och sjukvård i hemmet samt Magisterexamen i vårdvetenskap.

Efter utbildningen

Var kan du arbeta?

Efter genomförd utbildning till specialistsjuksköterska med inriktning hälso- och sjukvård i hemmet kan du arbeta inom regional eller kommunal vård i statlig eller privat verksamhet med en fördjupad kunskap och färdigheter för att hantera och leda vård i hemmet.

Vad kan du arbeta med?

Du kan efter genomförd utbildning arbeta som specialistsjuksköterska med hälso-och sjukvård i hemmet, både i ordinärt boende och inom särskilt boende.

Arbetsmarknadsprognos

Specialistutbildade sjuksköterskor med inriktning hälso- och sjukvård i hemmet är en mycket eftertraktad yrkesgrupp. Ur ett nationellt och internationellt perspektiv finns ett mycket stort behov av specialistutbildade sjuksköterskor med inriktning hälso- och sjukvård i hemmet, både på kort och lång sikt.

Behörighet/Förkunskapskrav

För att vara behörig ska du ha en sjuksköterskeexamen om 180 hp eller en kandidatexamen i vårdvetenskap eller omvårdnad. Du behöver också ha ett examensarbete om minst 15 hp på kandidatnivå i vårdvetenskap eller omvårdnad samt en svensk sjuksköterskelegitimation utfärdad av Socialstyrelsen.

Vanliga frågor om utbildningen för specialistsjuksköterska

 

Vad innebär specialistsjuksköterskeutbildningen med inriktning hälso- och sjukvård i hemmet?

Utbildningen riktar sig till sjuksköterskor som vill fördjupa sin kompetens inom vård och omvårdnad i hemmet, särskilt för patienter med komplexa vårdbehov som multisjuka äldre och personer med kroniska sjukdomar, funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa. Programmet omfattar två års halvtidsstudier på distans, med fokus på vårdvetenskap, etik, medicinsk vetenskap och samhälls- och beteendevetenskap. Det inkluderar också praktiska moment som verksamhetsförlagd utbildning (VFU) och verksamhetsintegrerat lärande (VIL).

Vad skiljer denna utbildning från specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning distriktssjuksköterska?

Utbildningen utmärker sig genom sitt fokus på vård som bedrivs inom den kommunala hälso- och sjukvården, både i patientens eget hem och på särskilda boenden. I majoriteten av Sveriges kommuner ligger ansvaret för hälso- och sjukvården på kommunal nivå. Specialistutbildningen för distriktssjuksköterskor utgår däremot från en yrkespraktik som huvudsakligen bedrivs på eller via vård-/hälsocentraler, det vill säga på regional nivå. Dessutom fokuserar i regel en betydande del av distriktssjuksköterskeutbildningar på barnhälsovård, vilket inte ingår i denna specialistutbildning.

Hur svarar denna utbildning mot omställningen till Nära vård?

Utbildningen svarar direkt mot omställningen till Nära vård genom att fokusera på hälso- och sjukvård i hemmet, en central del i denna förändring av vårdstrukturen. Specialistsjuksköterskeutbildning stärker förmågan att möta de behov som uppstår när vård flyttas från sjukhus till hem och lokalsamhällen, vilket är en hörnsten i omställningen till Nära vård.

Samhällsfrågor att arbeta med i framtiden

FNs globala mål: Ingen hungerFNs globala mål: God hälsa och välbefinnandeFNs globala mål: God utbildningFNs globala mål: Minskad ojämlikhetFNs globala mål: Hållbar konsumtion och produktion

Fakta om utbildningen

Typ av utbildning: Program
Antal HP: 60
Nivå: Avancerad nivå
Ämnesområde: Vårdvetenskap
Studietakt: 50%
Utbildningsstart: HT25
Ort: Distans
Språk: Svenska
Första ansökningsdag: 17 februari 2025
Sista ansökningsdag: 17 mars 2025

Viktiga datum

17 mars
Sista ansökningsdag för höstterminen 2025

Kontakt

Programansvarig Anders Widmark och Anna O'Sullivan

Övriga frågor, kontakta handläggarna på utbildningsstöd

När du går Specialistsjuksköterska inriktning hälso- och sjukvård i hemmet krävs nedanstående förutsättningar för att du ska kunna studera på ett effektivt och ändamålsenligt sätt och delta vid digitala examinationer. Har du ytterligare frågor kan du alltid kontakta den som är programansvarig vid din institution.

Rätt hård- och mjukvara för dina studier

Under studierna är det viktigt att din dator lever upp till nedanstående kriterier, eftersom den då har förutsättningar att komma åt de program du behöver, till exempel vid examinationer och när du ska nyttja bibliotekets databaser. OBS! Chromebooks fungerar inte med högskolans digitala examinationsverktyg.

Datortyp som rekommenderas är bärbar dator med möjlighet att koppla in extern skärm (HDMI), inte surfplatta.

  • Internminne: Helst 8GB eller mer, men 4GB fungerar.
  • Hårddisk: Inget specifikt krav, men 128 GB eller större rekommenderas.
  • Operativsystem: Windows 10 eller senare, Mac OS 10.15 (Catalina) eller senare

Digital närvaro i utbildningen

Programmet innefattar nätbaserad kommunikation där lärplattformen itslearning och e-mötessystemet Teams är naturliga delar i utbildningen. Vanligtvis genomförs nätbaserade möten, med ljud och rörlig bild. Föreläsningar kan direktsändas, alternativt tillgängliggöras via nätet. Vid direktsända föreläsningar och andra läraktiviteter ska deltagarna följa de anvisningar som ansvarig lärare ger om att till exempel ha kameran på.

Ansökan och antagning

Du ansöker via Antagning.se. Där finns även information om förkunskaper och grundläggande behörighet

Sidinformation

Senast uppdaterad:
10 januari 2025