Socionom­programmet

Som socionom ger du hjälp och stöd för att åstadkomma förändring för människor i svåra livssituationer. Under utbildningen får du kunskap om hur sociala problem uppkommer, vilka konsekvenser de får och hur du kan bidra till att lösa dem på individ-, grupp- och samhällsnivå.

Socionomprogrammet är en bred yrkesutbildning och ger dig kompetens att kunna arbeta professionellt med utredning, stöd, service, samordning och planering. Det är stor efterfrågan på socionomer idag från såväl offentliga som privata verksamheter och arbetsgivare, och inom olika organisationer i det civila samhället.

Utbildningen är förankrad i den senaste forskningen inom socialt arbete och den forskning i socialt arbete och välfärdsrätt som bedrivs vid institutionen.

En röd tråd genom vår socionomutbildning är att du ska få så många verktyg som möjligt för att kunna bemöta människor på ett professionellt sätt. I utbildningen varvas teori med fältanknutna, färdighetstränande moment och personlig professionell utveckling under alla dina kurser. Du kommer att kontinuerligt utveckla din yrkesidentitet i moment bestående av samtalsövningar, rollspel, etisk reflektion och värderingsövningar.

Under utbildningen behandlas också socialt arbete ur ett internationellt, globalt perspektiv och det finns möjligheter till studier och praktik utomlands.

Från och med 2021 inrättas ett studiesocialt stöd för studerande vid socionomprogrammet. Syftet med den nya funktionen är att kunna erbjuda studenter stöd under studietiden, både på individ -och gruppnivå. Högskolan ser att det finns ett behov hos studenterna att ha en person de kan vända sig till för att få ett studiesocialt stöd direkt på högskolan. Kanske har studenten en svår livssituation som påverkar förmågan att studera, funderingar kring studieuppehåll eller andra utmaningar som kan göra det svårt att ta sig igenom studierna. Vi ser också att det finns ett behov av stöd för studenterna på gruppnivå, där svårigheter i samarbetet mellan studenter kan upplevas ohanterligt och där stöd av en utomstående person kan gynna processen i att hitta möjliga vägar fram i samarbetet.

Den som kommer att ha ansvar för det studiesociala stödet kommer att vara Elena Martinez-Conde, undervisande adjunkt och PPU-lärare vid högskolan. Hon kommer att ha möjlighet att träffa studenter, både enskilt och i grupp, för samtal och kan också fungera som en länk för studenter till vidare stödfunktioner inom eller utanför högskolan.

Behörighet/Förkunskapskrav

För antagning till socionomprogrammet 210 hp krävs Grundläggande behörighet + Matematik B och Samhällskunskap A eller Matematik 2a eller 2b eller 2c och Samhällskunskap 1b alt 1a1+1a2.

Till socionomprogrammet antas även ett antal studenter via alternativt urval, där intervjun är den sista delen. Förkunskapskraven ovan gäller även här. Mer om det och hur det går till kan du läsa under "Att söka via alternativt urval/intervjukvot."

Om du helt eller delvis saknar de formella förkunskaper som krävs till den grundläggande behörigheten kan du ansöka om att få din reella kompetens prövad. Ansökan om reell kompetens görs via antagningsservice på UHR. Blankett hittar du här. För mer info se UHR.
Ansökan om reell kompetens måste även kompletteras med Intresseanmälan och deltagandet i Alternativa urvalet processen märkt ”Att söka via Alternativt urval/Intervjukvot” här nedan på hemsidan. Besked om antagning förmedlas av UHR/Antagning.se.


Till ansökan bifogas:
Vidimerade kopior av betyg och intyg beträffande
a) teoretisk utbildning
b) sökande med funktionsnedsättning som kräver särskild anordning för utbildningen ska tillsammans med ansökan också bifoga läkarintyg som styrker nämnda funktionsnedsättning.

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Under utbildningen förekommer Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) under 16 veckor på termin 5. Läs mer om VFU här.

Utbildningsplan och kursplaner


Sök via alternativt urval/intervjukort

Alternativt urval innebär att vi bedömer andra kvalifikationer och kompetenser som inte kan läsas av i betyg och högskoleprov, till exempel relevanta studier, arbetslivserfarenhet eller frivilligt engagemang i socialt arbete.

För frågor om din ansökan, vänd dig till alternativturval@mchs.se.

Samhällsfrågor att arbeta med i framtiden

Vi har kopplat våra utbildningar till FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Detta är mål som du kan få verktyg att arbeta med i framtiden:

FNs globala mål: Ingen hungerFNs globala mål: God hälsa och välbefinnandeFNs globala mål: God utbildningFNs globala mål: JämställdhetFNs globala mål: Fredliga och inkluderande samhällen

Fakta om utbildningen

Typ av utbildning: Program
Antal HP: 210
Ämnesområde: Socialvetenskap
Studietakt: 100 %
Utbildningsstart: HT24
Ort: Stockholm
Språk: Svenska
Första ansökningsdag: 15 mars 2024
Sista ansökningsdag: 15 april 2024

Viktiga datum

15 apr
Sista ansökningsdag för hösttermin 2024

Kontakt

Veronica Ekström, studierektor
Telefon: 076-636 51 32

Björn Åkerblom, studiehandläggare
Tel: 072-396 79 96

Övriga frågor kontakta handläggarna på
Utbildningsstöd

När du går socionomprogrammet krävs nedanstående förutsättningar för att du ska kunna studera på ett effektivt och ändamålsenligt sätt och delta vid digitala examinationer. Har du ytterligare frågor kan du alltid kontakta den som är programansvarig vid din institution.

Rätt hård- och mjukvara för dina studier

Under studierna är det viktigt att din dator lever upp till nedanstående kriterier, eftersom den då har förutsättningar att komma åt de program du behöver, till exempel vid examinationer och när du ska nyttja bibliotekets databaser. OBS! Chromebooks fungerar inte med högskolans digitala examinationsverktyg.

Datortyp som rekommenderas är bärbar dator med möjlighet att koppla in extern skärm (HDMI), inte surfplatta.

  • Internminne: Helst 8GB eller mer, men 4GB fungerar.
  • Hårddisk: Inget specifikt krav, men 128 GB eller större rekommenderas.
  • Operativsystem: Windows 10 eller senare, Mac OS 10.15 (Catalina) eller senare

Digital närvaro i utbildningen

Socionomutbildningen är i huvudsak campusförlagd, men lärplattformen itslearning samt e-mötessystemen Teams och Zoom är naturliga delar i utbildningen. Föreläsningar kan direktsändas, alternativt tillgängliggöras via nätet. Vid direktsända föreläsningar eller andra läraktiviteter ska deltagarna följa de anvisningar som ansvarig lärare ger om att till exempel ha kameran på.

Ansökan och antagning

Du ansöker via Antagning.se. Där finns även information om förkunskaper och grundläggande behörighet

Gå på rundvandring på högskolans Campus Ersta.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
19 april 2024