Som socionom ger du hjälp och stöd för att åstadkomma förändring för människor i svåra livssituationer. Under utbildningen får du kunskap om hur sociala problem uppkommer, vilka konsekvenser de får och hur du kan bidra till att lösa dem på individ-, grupp- och samhällsnivå.
Socionomprogrammet är en bred yrkesutbildning och ger dig kompetens att kunna arbeta professionellt med utredning, stöd, service, samordning och planering. Det är stor efterfrågan på socionomer idag från såväl offentliga som privata verksamheter och arbetsgivare, och inom olika organisationer i det civila samhället.
Utbildningen är förankrad i den senaste forskningen inom socialt arbete och den forskning i socialt arbete och välfärdsrätt som bedrivs vid institutionen.
En röd tråd genom vår socionomutbildning är att du ska få så många verktyg som möjligt för att kunna bemöta människor på ett professionellt sätt. I utbildningen varvas teori med fältanknutna, färdighetstränande moment och personlig professionell utveckling under alla dina kurser. Du kommer att kontinuerligt utveckla din yrkesidentitet i moment bestående av samtalsövningar, rollspel, etisk reflektion och värderingsövningar.
Under utbildningen behandlas också socialt arbete ur ett internationellt, globalt perspektiv och det finns möjligheter till studier och praktik utomlands.
Från och med 2021 inrättas ett studiesocialt stöd för studerande vid socionomprogrammet. Syftet med den nya funktionen är att kunna erbjuda studenter stöd under studietiden, både på individ -och gruppnivå. Högskolan ser att det finns ett behov hos studenterna att ha en person de kan vända sig till för att få ett studiesocialt stöd direkt på högskolan. Kanske har studenten en svår livssituation som påverkar förmågan att studera, funderingar kring studieuppehåll eller andra utmaningar som kan göra det svårt att ta sig igenom studierna. Vi ser också att det finns ett behov av stöd för studenterna på gruppnivå, där svårigheter i samarbetet mellan studenter kan upplevas ohanterligt och där stöd av en utomstående person kan gynna processen i att hitta möjliga vägar fram i samarbetet.
Den som kommer att ha ansvar för det studiesociala stödet kommer att vara Elena Martinez-Conde, undervisande adjunkt och PPU-lärare vid högskolan. Hon kommer att ha möjlighet att träffa studenter, både enskilt och i grupp, för samtal och kan också fungera som en länk för studenter till vidare stödfunktioner inom eller utanför högskolan.
För antagning till socionomprogrammet 210 hp krävs Grundläggande behörighet +Matematik B och Samhällskunskap A eller Matematik 2a eller 2b eller 2c och Samhällskunskap 1b alt 1a1+1a2.
Till socionomprogrammet antas även ett antal studenter via alternativt urval, där intervjun är den sista delen. Förkunskapskraven ovan gäller även här. Mer om det och hur det går till kan du läsa under "Att söka via alternativt urval/intervjukvot.".
Om du helt eller delvis saknar de formella förkunskaper som krävs till den grundläggande behörigheten kan du ansöka om att få din reella kompetens prövad. Ansökan om reell kompetens görs via antagningsservice på UHR. Blankett hittar du här. För mer info se UHR.
Ansökan om reell kompetens måste även kompletteras med Intresseanmälan och deltagandet i Alternativa urvalet processen märkt ”Att söka via Alternativt urval/Intervjukvot” här nedan på hemsidan. Besked om antagning förmedlas av UHR/Antagning.se.
Till ansökan bifogas:
Vidimerade kopior av betyg och intyg beträffande
a) teoretisk utbildning
b) sökande med funktionsnedsättning som kräver särskild anordning för utbildningen ska tillsammans med ansökan också bifoga läkarintyg som styrker nämnda funktionsnedsättning.
Under utbildningen förekommer Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) under 16 veckor på termin 5. Läs mer om VFU här.
Till socionomprogrammet på Marie Cederschiöld högskola antas även ett antal studenter ur en särskild intervjukvot. Ett urval av de som söker via alternativt urval kallas till intervju enligt processen som beskrivs nedan. Alla som önskar delta i det alternativa urvalet behöver göra en intresseanmälan för att kunna delta i det alternativa urvalet.
För frågor om din ansökan, vänd dig till alternativturval@mchs.se.
Alternativt urval innebär att vi bedömer andra kvalifikationer och kompetenser som inte kan läsas av i betyg och högskoleprov, till exempel relevanta studier, arbetslivserfarenhet eller frivilligt engagemang i socialt arbete.
Tre kriterier ska vara uppfyllda för att komma ifråga för intervju:
Ett urval av dem som uppfyllt de första två kriterierna och som skickat in den skriftliga uppgiften kommer sedan under vecka 21–22 att kallas via e-post till intervju. Intervjuer genomförs enbart under vecka 24 och äger rum i högskolans lokaler på Södermalm i Stockholm. (Särskild inbjudan kommer skickas ut).
Observera att alla sökande måste uppfylla behörighetskravet, vilket alltså inte ersätts av det alternativa urvalet. Mer information om behörigheter hittar du på antagning.se. Eventuell komplettering av betyg och intyg måste laddas upp laddas upp senast den 21 juni på ditt konto på antagning.se för att sökanden ska betraktas som behörig.
Saknar du behörighet och vill ansöka om att få din reella kompetens prövad Ansökan och behörighet - Marie Cederschiöld högskola (mchs.se) Observera att du som söker inom alternativt urval samt söker om reell kompetens för något behörighetskrav till utbildningen behöver märka upp din reella kompetensansökan med ”Alternativt urval”.
Observera att det enbart är intresseanmälan att delta i det alternativa urvalet som ska skickas direkt till oss på Marie Cederschiölds Högskola. Alla övriga handlingar som kompletteringar av betyg, intyg och meriter som rör din ansökan och behörighet till socionomutbildningen hanteras av UHR och ska laddas upp på ditt konto på antagning.se
Så till sist några viktiga punkter att komma ihåg:
För mer information om ansökan, ansökningsprocessen, betyg, behörighet och reell kompetens samt utländsk förutbildning hittar du på antagning.se.
Utbildningsplan antagna HT2018 , 356 kB.
Utbildningsplan för antagna före 2017 , 122 kB.
Information till dig som blivit antagen till programmet
Termin 1: Introduktion till socialt arbete, 30 hp , 225 kB.
Termin 2: Perspektiv på socialt arbete, 30 hp , 222 kB.
Termin 3: Välfärdsrättsliga verktyg i socialt arbete, 30 hp , 203 kB.
Termin 4: Perspektiv på sociala problem och metoder, 30 hp , 213 kB.
Termin 5: Det sociala arbetets praktiska tillämpning, 30 hp , 192 kB.
Termin 6: Socialt arbete och kunskapsutveckling, 30 hp , 219 kB.
Vi har kopplat våra utbildningar till FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Detta är mål som du kan få verktyg att arbeta med i framtiden:
Viktiga datum
Kontakt
Veronica Ekström, studierektor
Telefon: 076-636 51 32
Björn Åkerblom, studiehandläggare
Tel: 072-396 79 96
Övriga frågor kontakta handläggarna på
Utbildningsstöd
Ansökan och antagning
Du ansöker via Antagning.se. Där finns även information om förkunskaper och grundläggande behörighet
Gå på rundvandring på högskolans Campus Ersta.