Hälso- och sjukvårdskuratorprogrammet
Är du intresserad av att specialisera dig inom socialt och psykosocialt arbete inom hälso- och sjukvården? Då är hälso- och sjukvårdskuratorprogrammet rätt för dig. Hälso- och sjukvårdskuratorn arbetar med att främja somatisk och psykisk hälsa hos patienter och deras närstående. Utbildningen ger dig möjligheten att ansöka om legitimation som hälso- och sjukvårdskurator.
EN ÖVERSIKT ÖVER VÅR UTBILDNING
Utbildningen består av 60 hp obligatoriska kurser i socialt och psykosocialt arbete inom hälso- och sjukvård på avancerad nivå. Den syftar till att ge en fördjupad kunskap om hälso- och sjukvårdskuratorns arbetsfält och metoder, etiska förhållningssätt samt de lagar och förordningar som styr hälso- och sjukvården i Sverige. Utbildningen syftar vidare till fördjupade samhällsvetenskapliga perspektiv på hälso- och sjukvård samt kunskaper om biopsykosociala perspektiv på hälsa och sjukdom. Inom utbildningen ges också fördjupning i vetenskapliga teorier och metoder som är relaterade till hälso- och sjukvårdskuratorns yrke och forskningsfält. Utöver detta ingår genomförande av ett självständigt examensarbete. Utbildningen syftar till att förmedla och främja integrering av teoretiska och kliniska kunskaper, färdigheter och förhållningssätt, varför verksamhetsförlagda kurser (VFU) är ett viktigt inslag i utbildningen.
Du kan gå utbildningen på helfart under ett år eller på halvfart under två år.
Huvudområde
Huvudområdet är socialt arbete. Kunskap och fördjupning i socialt och psykosocialt hälsofrämjande arbete är i fokus. De teoretiska och praktiska momenten i utbildningen förbereder studenterna för ett yrkesliv som hälso- och sjukvårdskuratorer inom olika arbetsfält.
Utbildningsinnehåll och kursstruktur
Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet innehåller fem teoretiska kurser och två verksamhetsförlagda kurser. Vid studier på helfart läses två kurser parallellt och vid studier på halvfart läses en kurs i taget. De teoretiska kurserna är:
- Introduktion till socialt arbete i hälso- och sjukvård, 7,5 hp
- Samhällsvetenskapliga perspektiv på sjukdom och ohälsa, 7,5 hp
- Vetenskaplig metod: Socialt arbete inom hälso- och sjukvård, 7,5 hp
- Samtal som redskap, 7,5 hp
- Självständigt arbete för Hälso- och sjukvårdskuratorsexamen, 15 hp.
De verksamhetsförlagda kurserna består av:
- Hälso- och sjukvårdskuratorns praktik I, 7,5 hp
- Hälso- och sjukvårdskuratorns praktik II, 7,5 hp
Kuratorutbildning Stockholm
Programmet innehåller både campus- och distansstudier. Samtliga kurser utom Samtal som redskap och de verksamhetsförlagda kurserna ges på distans. Samtal som redskap innehåller praktiska samtalsövningar som är förlagda på campus Ersta i Stockholm. Den verksamhetsförlagda utbildningen består av två perioder, där den första är av auskulterande karaktär och den andra fokuserar på fördjupning. Studenterna kommer att erbjudas verksamhetsförlagd utbildning i Region Stockholm.
VARFÖR VÄLJA VÅRT hälso- och sjukvårdskuratorprogram?
Flexibel studietakt
Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet vid Marie Cederschiöld högskola ges på hel- och halvfart, vilket ger möjligheter både för den som vill studera på heltid och för den som studera på halvfart och kombinera studierna med exempelvis arbete.
Distansstudier
Programmet bedrivs i så stor utsträckning som möjligt på distans för att underlätta tillgängligheten för studenterna. Alla kurser utom Samtal som redskap och de verksamhetsförlagda kurserna ges på distans.
ATT STUDERA TILL HÄLSO- och sjukvårdsKURATOR
Undervisning
Undervisningen är campusförlagd men samtliga teoretiska kurser förutom Samtal som redskap kommer att ges på distans. De verksamhetsförlagda kurserna sker på tilldelad arbetsplats. Lärandeaktiviteter som ingår i utbildningen är exempelvis föreläsningar, workshops, seminarier, tillämpningsövningar, deltagarpresentationer, uppsatshandledning samt aktivt deltagande på verksamhetsförlagd plats.
Lokaler
Marie Cederschiöld högskola erbjuder lokaler och studieplatser med en av Stockholms vackraste utsikter över Saltsjön mot Slussen, Skeppsholmen och Djurgården.
Utbildningsplan och kursplaner
Praktik
VFU hälso- och sjukvårdskuratorprogrammet
Den verksamhetsförlagda utbildningen är en viktig del i programmet då utbildningen utöver att vara en magisterutbildning också är en legitimationsgrundande yrkesutbildning. Den verksamhetsförlagda utbildningen är därför fördelad på två kurser om 7,5 hp vardera. I den första kursen auskulterar studenterna två olika verksamheter där hälso- och sjukvårdskuratorer verkar. I den andra kursen är studenten placerad på en och samma plats under hela perioden med syfte att uppnå fördjupning. Studenterna erbjuds verksamhetsförlagd utbildning inom region Stockholm.
EXAMEN
Efter genomgången utbildning erhåller studenten hälso- och sjukvårdskuratorexamen. Programmet avslutas med en examenshögtid i Ersta kyrka. Hälso- och sjukvårdskuratorsexamen ger rätt att ansöka om legitimation. Från och med 1 juli 2024 är hälso- och sjukvårdskuratorsexamen ett krav för legitimation.
EFTER UTBILDNINGEN
Var kan du arbeta?
Hälso- och sjukvårdskuratorer är verksamma i såväl somatisk som psykiatrisk vård, på exempelvis sjukhus, vårdcentraler, habilitering eller specialistmottagningar. Hälso- och sjukvårdskuratorerna finns både inom regioner och privat verksamhet.
Vad kan du arbeta med?
Som hälso- och sjukvårdskurator har du ett brett arbetsfält där du kan arbeta förebyggande och hälsofrämjande vid exempelvis kroniska tillstånd men även vid akuta kriser och traumatiska händelser, eller samhällskatastrofer.
Vidareutbildning
Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet är en utbildning på avancerad nivå som leder till en hälso- och sjukvårdskuratorsexamen, vilket innebär att den också är forskningsförberedande. Efter examen är studenten behörig att ansöka till utbildning på forskarnivå inom relevant område.
Arbetsmarknadsprognos
Hälso- och sjukvårdskuratorerna har en god arbetsmarknad, allra helst de som erhållit legitimation, även om det i dag är en ansträngd situation i regionerna med återhållsam ekonomi, vilket även drabbar hälso- och sjukvårdskuratorerna. Förhoppningen och sannolikheten är att regionerna framöver i större utsträckning och i takt med att tillgången på legitimerade hälso- och sjukvårdskuratorer ökar, kommer att ha detta som krav för anställning. Utbildningen är framför allt inriktad mot svensk kontext då lagstiftning i Sverige och svensk kontext är i fokus, även om internationella perspektiv kommer att lyftas i utbildningen.
Behörighet/Förkunskapskrav och urval
Grundläggande behörighet är socionomexamen, eller kandidatexamen innefattande 90 hp i socialt arbete varav 15 hp i självständigt arbete i huvudområdet socialt arbete. Vidare ska den sökande uppfylla följande krav på särskild behörighet för antagning till hälso- och sjukvårdskuratorprogrammet: svenska 3 / svenska som andraspråk 3 eller motsvarande, och engelska 6 eller motsvarande.
Urvalet baseras till 75 % på dokumenterad arbetslivserfarenhet som socionom och 25 % på akademiska meriter.
Vanliga frågor om hälso- och sjukvårdskuratorprogrammet
Vanliga frågor
Jag har kommit in på utbildningen. Hur får jag information om upprop etc?
Alla antagna får ett mejl med information om registrering, upprop, schema, kursplan och litteratur och inloggningningsuppgifter till våra system. Mejlet skickas ut i god tid innan terminsstart/kursstart.
Här hittar du mer information om terminsstarten.
Hur är utbildningen upplagd och var hittar jag mitt schema?
Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet utgörs av antingen heltidsstudier (40 h/vecka) eller deltidsstudier (20 h/vecka). Samtliga kurser förutom Samtal som redskap samt VFU ges på distans. Förutom föreläsningar och seminarier kan det förekomma icke-schemalagda aktiviteter så som grupparbeten etc.
Schema för respektive kurs publiceras senast två veckor före kursstart. För att nå ditt schema behöver du logga in i högskolans lokalbokningssytem Time Edit.
Hur mycket verksamhetsförlagd utbildning är del av programmet?
Vid studier på helfart är den verksamhetsförlagda utbildningen förlagd både under termin 1 och termin 2. Vid studier på halvfart är den verksamhetsförlagda utbildningen förlagd under termin 2 och 3. Under utbildningen förekommer verksamhetsförlagd utbildning (VFU) under ca fem hela veckor eller ca tio halva veckor förlagda till olika verksamhetsområden runt om i Region Stockholm. En vecka på VFU omfattar minst 32 obligatoriska timmar.
Samhällsfrågor att arbeta med i framtiden
Vi har kopplat våra utbildningar till FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Detta är mål som du kan få verktyg att arbeta med i framtiden:
Fakta om utbildningen
Viktiga datum
Digitala förutsättningar för studier
När du går hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet krävs nedanstående förutsättningar för att du ska kunna studera på ett effektivt och ändamålsenligt sätt och delta vid digitala examinationer. Har du ytterligare frågor kan du alltid kontakta den som är programansvarig vid din institution.
Rätt hård- och mjukvara för dina studier
Under studierna är det viktigt att din dator lever upp till nedanstående kriterier, eftersom den då har förutsättningar att komma åt de program du behöver, till exempel vid examinationer och när du ska nyttja bibliotekets databaser. OBS! Chromebooks fungerar inte med högskolans digitala examinationsverktyg.
Datortyp som rekommenderas är bärbar dator med möjlighet att koppla in extern skärm (HDMI), inte surfplatta.
- Internminne: Helst 8GB eller mer, men 4GB fungerar.
- Hårddisk: Inget specifikt krav, men 128 GB eller större rekommenderas.
- Operativsystem: Windows 10 eller senare, Mac OS 10.15 (Catalina) eller senare
Digital närvaro i utbildningen
Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet använder lärplattformen itslearning samt e-mötessystemen Teams och Zoom som naturliga delar i utbildningen. Föreläsningar kan direktsändas, alternativt tillgängliggöras via nätet. Vid direktsända föreläsningar eller andra läraktiviteter ska deltagarna följa de anvisningar som ansvarig lärare ger om att till exempel ha kameran på.
Ansökan och antagning
Du ansöker via Antagning.se. Där finns även information om förkunskaper och grundläggande behörighet
Gå på rundvandring på högskolans Campus Ersta.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 9 januari 2025