Stöd för närstående till personer som vårdas i hemmet med livshotande sjukdom – interventionen Ditt behov av stöd i en hybrid modell
Ditt behov av stöd (CSNAT-I) är en stödintervention som ger närstående möjlighet att reflektera och prioritera samt synliggöra sina stödbehov. I samtal med vårdpersonal upprättas en handlingsplan med stödåtgärder som kan vara behjälpliga för den närstående. Interventionen har visat på positiva resultat.
Intervention Ditt behov av stöd (CSNAT-I) och består av två delar. Ett samtalsunderlag med 15 direkta frågor om behov av stöd inom praktiska, känslomässiga, existentiella och sociala aspekter. Samtalsunderlaget används i en personcentrerad process i fem steg 1) introduktion, 2) reflektion, 3) samtal, 4) handlingsplan och 5) omvärdering. I den svenska specialiserade hemsjukvården möjliggjorde interventionen förtroendefulla samtal som gav nya perspektiv och insikter. Stödet blev mer personcentrerat och proaktivt vilket gav närstående en möjlighet att bättre förbereda sig för att ge vård och stöd samt något nedsatt börda och högre livskvalitet. Dock har det i samband med tidigare studier framkommit att vårdpersonal i klinik önskat en digitalisering av interventionen då man i den svenska sjukvården allt mer går ifrån att arbeta med papper.
Det övergripande syftet med projektet är att studera interventionen Ditt behov av stöd i en hybrid modell för närstående inom specialiserad hemsjukvård. I ett samarbete medspecialiserade hemsjukvårdsverksamheter i Skåne har därför interventionen inkorprerats i ett digitalt system som idag används vid verksamheten för andra typer av interventioner (tex skattningsinstrument) riktande till patienter. I föreliggande projekt besvaras samtalsunderlaget digitalt av närstående under ett samtal med sjuksköterska. Det besvarade samtalsunderlaget kan sedan tas fram vid ronder och teamsmöten för att få en överblick kring närståendes behov och överenskomna åtgärder.
Erfarenheter och eventuella betydelser av att arbeta med samt ta del av Ditt behov av stöd i en hybrid modell har inte tidigare studerats ur sjuksköterskors och närståendes perspektiv. Fokusgruppsintervjuer med sjuksköterskor och individuella intervjuer med närstående kommer att användas som datainsamling.
Om projektet:
- Maria Norinder,
- Anette Alvariza,
- Anneli Hallberg,
- Caroline Persson
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 29 november 2024