Det övergripande syftet med VIP-programmet är att främja förutsättningar för god hälsa, jämlika relationer och känsla av sammanhang, för personer med intellektuella funktionsnedsättningar.
VIP-programmet utvecklades ursprungligen inom ramen för ett projekt lett av Utvecklingscentrum Dubbelt Utsatt vid Bräcke diakoni. År 2015 överlämnades rättigheterna till VIP-programmet till vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna kommun som sedan dess ansvarar för att förvalta och utveckla programmet samt utbilda nya gruppledare. Idag används VIP-programmet i verksamheter i hela landet. Med utgångspunkt i en tidigare utvärdering utvecklades en ny reviderad version av VIP-programmet år 2020.
Syftet med föreliggande utvärdering är att undersöka om det reviderade VIP-programmet bidrar till att påverka riskfaktorer och skyddsfaktorer för våldsutsatthet och våldsutövande. Det ingår också att dokumentera genomförandet av VIP-programmet och de organisatoriska villkoren för genomförandet av VIP-programmet i de verksamheter som deltar i utvärderingen. Frågeställningarna är:
Studien genomförs genom en kombination av metoder och bygger på deltagarnas självskattningar av exempelvis våldserfarenheter, hälsa och känsla av sammanhang, VIP-ledarnas självvärderingar av genomförandet av programmet, och genom intervjuer med deltagare, VIP-ledare och chefer i de verksamheter som medverkar i utvärderingen. Organisatoriska förutsättningar för programmet dokumenteras också. Utvärderingen genomförs i samarbete med ett tiotal verksamheter som erbjuder den reviderade versionen av VIP-programmet till personer med intellektuell funktionsnedsättning.
Vi har kopplat våra utbildningar till FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Detta är mål som du kan få verktyg att arbeta med i framtiden: