Boendet och frivilligt engagemang

Riksbyggen ekonomisk förening gav oss i uppdrag att beskriva och granska det engagemang som finns i bostadsrättsföreningar i allmänhet och i Riksbyggen i synnerhet; alltså de boendes ideella arbete, men också Riksbyggens förhållningssätt till denna folkrörelseförankring av sin verksamhet.

I boken (se nedan) ger vi i kapitel 1 en skissartad bakgrund till det historiska och organisatoriska sammanhang där Riksbyggen växte fram. Efter det gör vi en lite mer omfattande beskrivning av organisationens syn på och förhållningssätt till sin folkrörelseförankring och de boendes engagemang. I Kapitel 2 fortsätter vi denna granskning från år 2000 och framåt. I Kapitel 3 redovisar vi hur det ideella engagemanget ser ut i allmänhet och i boendet i synnerhet. Och i Kapitel 4 fördjupar vi en del av de teman som aktualiserats i de föregående kapitlen. Vi gör det genom att presentera och diskutera hur enskilda ideellt aktiva ser på och förhåller sig såväl till sina insatser i boende som hur de uppfattar och förhåller sig till Riksbyggen som organisation. Till sist kommer en kortare Avslutning.

Riksbyggen är ett företag. Men genom sin historia och ställning är Riksbyggen också en del av Folkrörelsesverige och det civila samhället. I denna bok står visserligen det ideella engagemanget i centrum för uppmärksamheten, liksom folkrörelseanknytningen. Men vi har samtidigt försökt att kritiskt granskande förhålla oss till Riksbyggens dubbla karaktär, att samtidigt ”stå med en fot i marknaden och en i civilsamhället”.

Svedberg, Lars; Wallman Lundåsen, Susanne; von Essen, Johan & Andersen, Rebecka (2016). Rum för engagemang – Om Riksbyggen i historia och samtid. Stockholm: Riksbyggen.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 januari 2022